19 Mart 2008

ARICILARIMIZ...

Kış mevsiminin geride kaldığı bu günlerde arıcılarımız gibi arılarımızda ilkbahar hazırlığına çok hızlı başlamış bulunuyor. Bazı bölgelerden ve arıcılarımızdan gelen arı ölüm haberlerini yerinde incelemek için Emekli zir.tek. Salih Zeki ER ve Öğretmenimiz Mustafa ÇALIK ile beraber bizde arkadaşlarımızı ziyerete gittik. Bir arıcımızın 65 kovanından 40 tanesi sönmüş !!! Gördüğümüz manzara elbette hoş değil, ancak tamamen arıcının kendi hatası olduğu belli. Sonbahar bakımında yeterli besleme yapılmamış. Kış mevsimi bizim bölgemizde oldukca ılıman geçer bu nedenle arılarımız genelde kış salkımı oluşturmaz ve gıda tüketimi çok olur. Daha önceki yazılarımdada yazdığım gibi bal kemeri yüksek olmayan çerçevelerde arılar açlıktan ölürler. Fotoğrafta görüldüğü gibi arıların öldüğü çerçevenin yanındaki çerçevede epeyce bal var ama arılar kışın çerçeveden çerçeveye geçemezler.
İl tarım müdürlüğünde görevli Ziraat yüksek mühendisi Şehmuz CİHANGİR beyle ziyaret ettiğimiz Mustafa TATAR kardeşimiz hiç arı kaybı olmadığını söyledi. Havanın soğuk olmasına rağmen bir kovanını açalım dedik, görünen 6 çerçevede çok güzel bir arı vardı. Mustafa kardeşimiz sonbahar varroa ilaçlamasını çok iyi yapmış (BAYVAROL) ve şuruplamadan sonra arılarına kek vermiş. Bu yılın tüm arıcılarımız için bereketli olmasını dilerim.

1 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Abi ne demişler "Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur". Arıcılık böyle işte ihmale gelmez, benim gibi acemi olsalar hadi neyse.Tüm arıcılarımıza kayıpsız ve bol verimli sezon dileklerimle, saygılarımla