12 Mart 2008

KIYMETİNİ BİLEN VARMI?...

-
FINDIK PÜSKÜLÜNDE ARILAR.
Bu videoda görülen arılar fındık polenini toplarken çiçeklerininde döllenmesini sağlıyor. (püsküllerin ucundaki kırmızı minnacık şeyler fındık çiçeğidir.)Fındık konusunda değişik yazılarım olacak.
Değerini tam anlayamadığımız ve de anlatamadığımız bu çalışkan arılarımızın marifetleri saymakla bitmez. Bizim televizyon kanallarımız artık paparazi programlarını yayınlaya dursun ve bu milleti uyutsun bakalım. Daha düne kadar medeniyet öğrettiğimiz insanlar eğitime ve bilime önem vererek elbette bizi geçerler. Dünyada kovan varlığı ile 2. sıradayız diye övünüyoruz ama arıların neyinden faydalanıyoruz. Dün bir televizyon kanalında elma bahçesi nasıl yapılır ağaç nasıl budanırsa verim alınır diye bir profösörümüz heyecanla anlatıyor bende izliyordum, sonuna kadarda izledim. Amerikada elma bahçelerine kaç ağaç için kaç kovan mecburen konacak belirlenmiş ve araştırmalara göre neyin ne kadarı arılar tarafından döllendiği belirtilmiş. Beklerdim ki bizim hocamızda elma bahçelerinde verim artışı sağlamak için bu yöntemi azda olsa anlatsın. Bizi dinlemiyorlarsa hiç olmazsa dünyada ki bu haberleri okusunlar, çok yazık çoookkk...Belki bir zamanlar bilgiye ulaşılması zordu ama yabancı dil bilmiyor olmama rağmen ben bile internetten bir çok bilgiye ulaşıyorsam bizim hocalarımız eminim daha iyisine ulaşarak üretiçiyi ve yönetiçilerimizide bilgilendirirler. Bu çalışmalar hem insanlık hemde vatandaşlık görevimizdir. Tesis ettiğiniz bahçede ne ekili olursa olsun eğer oraya arılar uğramıyorsa verim alamazsınız, bunun içindirki Amerikada arılı kovan fiyatının 3-5 katı para ödenerek arılar bahçelere konmak için kiralanıyor. Doç.Dr. İrfan KANDEMİR hocam sağolsun internetten aldığı bilgileri tercüme ederek bana verdi bende belki birilerinin ilgisini çeker diye yayınlıyorum. 2002 yılında Amerika'da badem ağaçlarının döllenmesi için 40 dolar olan kovan kirası 2008 yılında 150 dolar olmuş. Ülkemizde akıp giden ve birdaha geri dönüşü olmayan balı üretebilmek için arıcıya para vermek yerine arazi sahipleri para alıyor, bu inanılmaz yanlışın düzelmesi için elimden gelen çalışmayı yapıyorum yakın zamanda inşallah sonuç alırım. Bizim idarecilerimize ve arıcılarımıza bir ön bilgi olsun diye yandaki tabloyu yayınlıyorum. Burada olmayan bir meyvede kivi döllemesi sadece arılar tarafından olduğunu ben ekleyeyim. Arıcılarımızın Ülkemize sağladığı verim artışının karşılığını nasıl ödemek lazım...

İşte arıcılardan kiralanmış badem ağaçları arasındaki paletler üzerinde arı kovanları. Buradaki işleri bitince bir başka tarlada başka ürünleri döllemek üzere yola çıkmaya hazır haldeler. Ulu önderimiz MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün dediği gibi MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR... paparazi programları ile değil....

8 yorum:

Ali Türk dedi ki...

Selahattin abi arı sadece bal demek degilki.Bende bir ara senin gibi bunları dele getirmiştim.Tarım ürünlerinde en az yüzde 30 deniyor bence daha fazla.Şu arının o kadar çok meziyeti varki,ama arıcılarada yapılmayanda eziyet yok.Arıcılar ülkemizin herşeyine katkı yapmış oluyorlar,tarım ürünü artarsa bunun zararı varmı.Bal,polen gibi ürünler sağlıklı bir toplum demek degilmi.Yorumu makaleye çevirmeyeyim abi demek istediklerim anlaşılmıştır heralde.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Sayın başkanım,biz arıcılar ilgimiz olduğundan dolayı bu konuları takip ediyoruz ve en ideal uygulamanın nasıl olması gerektiği hakkında fikir yürütüyoruz.Lakin bu konularda bilimsel çalışmalarında işin içine girdiği uygulamalara yönelik ve mecburiyet getirecek yasaların çıkmasını sağlayacak devletin araştırma enstitüleri ve tüzel kişiliğe sahip diğer birimler tarafından ilgili tarım bakanlığına sürekli olarak ısrarlı ve sonuç elde edici girişimlerde bulunulması gerekmektedir.
Bireysel olarak neyin doğru neyin yanlış olduguna herkes kendince yanıt aramaya kalktıgında konuşulduğu yerde kalacağına ve daha iyiye doğru gidilebileceğine inanmıyorum.saygılarımla

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Sayın Hocam,
Eline,kalemine,yüreğine sağlık.Sizin bu yazılar ve benzer yayınlar sayın ilgililerin önüne gelince ne hikmetse hepsi bir anda sağır,dilsiz ve gecici körlük sendromu yaşıyorlar.(Tabii bir kaç istisna çalışkan azınlık var onları tenzih ediyorum)İnşallah bu hastalıklardan kurtulurlarda ağız tadıyla gazete ve tv yayınlarını izleriz.Vatandaşımızda bu uzuuun ve deriiin uykudan uyanır.
Saygı ve selamlarımla.

muhteşem turunç dedi ki...

Adam her gün öğlen koşa koşa evine yemeğe gidermiş. Karısı alzhaimer hastası olan adama bir gün sormuş arkadaşları eşin nasıl oldu durumu nedir diye. Demişki hastalığı iyice ilerledi artık beni tanımıyor. Arkadaşları yahu madem artık seni tanımıyor, her gün ne diye koşa koşa gidiyorsun eve demişler. Adam; olsun ben onu tanıyorum ya demiş.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Başkanım,bizim bildiğimiz ve öğrendiğimiz kadar yetkili ve sorumlu kişilerinde bilinçlenmesi gerekiyor.Yakınmak değil yapabilmek faydalı adımlar atabilmek önemli,değişmeyen tek şey değişimmiş,çarklar nasıl dönmesi gerekiyorsa o şekilde olması lazım,pasifize,olumsuz,katkısı olmayan kişiler eskisi gibi oturdukları koltuklarda rahat edemeyeceklerdir.Tüm dünyada yaygın olan görüş ve mantık neyse insanlar oraya yönelmek zorunda,kapsama alanı dışına çıkan kopar gider.Başarı dileklerimle

Kenan GİŞAN dedi ki...

Sn.Selahattin GÜNEY
Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum. Bizim tv kanalları reyting peşinde koştuğundan eğitici ve öğretici programlar malesef çok az.
Benim ara ara seyrettiğim Alara'nın Olay tv'deki programında 1 dönüm kiraz bahçesine 2 arı kovanı konulması gerektiğini ve kiraz verimini %20 arttırdığı belirtilmişti.
Bizim ülkemizdeki zıraatçıların büyük bir bölümünü işlerini masa başında yapıyor gibi geliyor bana.

ali yener dedi ki...

sayın başkanım söylediklerinize tamamen katılmakla beraber haklısınız ama maalesef türkiyede modern tarım diye yapılan uygulamalar olduğu müddetce biz yine söylediğimzle kalacağız son birkaç yıldır tarımda yaşanan ciddi verim düşüklüğünün bir sebebide yetkililerin modern tarım altında yaptırdığı uygulamalar türkiyede ve dünyada arı varlığında ciddi kayıplara sebep oldu ve ileriside pek iyi görünmüyosağlıcakla kal

Adsız dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.