25 Ağustos 2008

KLİMALISIDA YAKINDA...

Gecen hafta kovan plakalarını çakmak için gittiğimiz Çaycuma ilçesinde bir arıcı kardeşimiz arılarını kışın soğuklarından korumak ve baharda hızlı değişim gösteren ısı farklılıklarından arılarını korumak için kovanlarına ısıtma tertibatı kurdu. Arıcı kardeşimiz diyorki bu şekilde kışın bal tüketimi azalıyor, ilkbaharda ise ana arı daha güzel yumurtluyor. Kovan içi ısıyı soğuklarda sabit tutduğum için bal tüketimide oldukca azalıyor dedi.

22 Ağustos 2008

HOCAM SÜPERDİ...

Onbeş günde bir canlı olarak yayınlanan BALLI BABA adlı televizyon programının bu haftaki konuğu Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi sayın Doç. Dr. İbrahim ÇAKMAK hocamdı. Neler konuştuk, neler öğrendik uzun uzun yazmaya gerek yokki, kendine has hoş sohbetiyle yılların eğitimi ve uygulamalarını çok akıcı şekilde hocam anlattı. Şahsım adına ve arıcılarımız adına sayın hocama teşekkür ediyorum. En önemlisi arıcı arkadaşlar hastalıklar konusunda mutlaka ilaç kullanmadan bize ulaşsınlar diye ısrarla üzerinde durdu. Yaptığımız her program ertesi gece 24.00 haberlerinden sonra tekrar yayınlanıyor ve 15 gün süreyle 67 Kanal Z televizyonunun web sitesinde yayında kalıyor.Programı izlemek için:http://www.demirmedya.net/haber_detay.php?haber_id=20101

19 Ağustos 2008

SUSAN W. COBEY

Amerka Birleşik Devletleri California Üniversitesi Entomoloji bölümünde çalışan Susan W. COBEY gecen hafta katıldığı Türkiye turundan arta kalan zamanında daha önceden yaptığımız çalışmaları yerinde görmek ve bizlerle tanışmak için Zonguldak ili arı Yetiştiricileri Birliği Ereğli- Alaplı şubesine geldi.
Bu konuda rehberlik ve tercümanlığı her zaman olduğu gibi şimdi Ankara Ünüversitesinde görevli olan Doç. Dr. İrfan KANDEMİR hocam yaptı. Susan W. COBEY ana arılarda suni dölleme konusunda dünyada bir numara, tabiki böyle büyük bir değeri bulmuşken bizde kendi çapımızda bir şeyler öğrenmek istedik. Gittiğimiz arılıkta erkek arılardan sperm nasıl alınır ve ergenleşmış erkek nasıl anlaşılır konularında bize çok güzel bilgiler verdi. Tabiki sperm almak çok ayrı alet edavat ve eğitim gerektiren bir olay ama bu konuda bize destek vereceğine dair söz aldık.

Yıllardır bahsettiğimiz Makbule CAN teyzemizi çok görmek istediğini ve çok merak ettiğini söyleyen Susan ile Makbule Can teyzemizi evin önünde çalışırken yakaladık. Kısa bir molanın ardından dereden karşıda olan arılığa gittik ve Makbule teyze gençlere taş çıkartacak performansla bize 2-3 kovanı açarak gösterdi. Herkesin görüpte inanamadığı başka bir şey ise Makbule teyze bu yaşında hiçbir eğitimi olmadan köyde yağlı boya resim yapıyor. Yaptığı bu çok güzel resimlerden bir tanesini de Susan COBEY'ye hediye etti.
Yemeklerde ise herzaman yaptığımız gibi kendi kültürümüzü tanıtıyoruz. Çayları içtik bizim işlerimiz bitti ama millet tarlada fındık topluyor, Susan haydi fındık tarlasına bakalım... oda ne bu hanım bu işi beceriyor, topladığın senin olsun...Aslında sabah 08.00 den gece saat 22.00 ye kadar çok güzel şeyler öğrendik. Zaman içinde bunlarıda paylaşırız. Bu arada onbeş günde bir canlı olarak yayınlanan BALLI BABA programı için kısa bir roportajım oldu, Perşembe günü saat 21.30 da televizyondan izleyin inanılmaz güzel oldu...

15 Ağustos 2008

TÜGEM VE TAB...

TÜGEM -Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü-
TAB -Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği-
Bu iki kurum ülkemizde arıcılığın daha iyi gelişmesi için kolları sıvamış durumdalar. İlk olarak birlik üyesi olan ve kayıt altına alınan arıcılarımıza azda olsa bir destekleme uygun görülmüş. Bu desteklemenin uygulanabilir olması ve gezginci arıcılığın rahatlatılması için PLAKA uygulamasına geçilmesine karar verildi. Uygulamanın nasıl olacağı konusunda birliklerle bölgesel olarak toplantılar yapılıyor, önceki gün Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Sakarya,Düzce ve Zonguldak birlik başkanları olarak bu toplantıya katıldık. Daha önce bakanlıkta yapılan toplantıda AKS (Arı Kayıt Sistemi) nin nasıl hazırlandığını görmüştük, bu toplantıda da plaka kayıtlarının nasıl girileceğini ve gezginci arıcıların işlerinin nasıl yürütüleceğini gördük.

İl Tarım Müdürlüğü hayvan sağlığı şube müdürlüğünde görevli Veteriner hekim Esra ASLAN ile birlikte ilk uygulamayı Zonguldak -Gökçebey ilçesinden başlattık. Gökçebey ilçe tarım müdürlüğünden veteriner hekim Murat bey de bizimle birlikte gelerek arıcı ve birlik üyesi Necmi PAZAR'ın arılığında kovan tespitleri ve plaka uygulaması yaptık. Gökçebey ilçesindeki arıcıları gezdikten sonra Devrek ilçessine geçtik. Köyler arası uzaklık nedeniyle akşama kadar işimizi zor bitirdik, tabiidirki epeycede yorulduk.


Zonguldak dönüş yolumuz üzerinde bulunan BAYRAKTAR ALABALIK TESİSLERİ'nde bir yorgunluk çayı içmek için kısa bir mola verdik. Tesisi işleten Ömer BAYRAK bize çok güzel bir demlik çay verdi, yorgun yorgun içtiğimiz bu çayın keyfi çok başkaydı. Eğer yolunuz düşerse zonguldak çıkışında bulunan GÖK GÖL mağarasına uğradıktan sonra yolun kenarında orman içi ve nefis bir ortamda olan bu tesiste fırında ve kiremitte pişmiş alabalığı yemeden çayınızı içmeden sakın ayrılmayın....

8 Ağustos 2008

MUHTEŞEM Dİ...

Akşam canlı olarak yayınlanan BALLI BABA programının konukları Gebze'den sayın Ali TÜRK ve İstanbul'da bir kamu kuruluşunda tıp doktoru olan sayın Muhteşem TURUNÇ hocamdı. Bu programda Ali TÜRK amatör arıcılık konularını anlatırken arılardan yüksel bal verimi üretme tekniğinide anlattı. Arıcılık yapan arkadaşların kendi ana arılarını nasıl üreteceklerini de videolar eşliğinde çok güzel bir şekilde anlattı. Sayın Muhteşem TURUNÇ hocamda tıp doktorluğunun yanında arıcılık yapıyor olması ise büyük avantaj olarak karşımıza çıkıyor. İlk yardım uzmanlığı alanına giren arı sokmaları konusunda çok güzel bilgilerini bizlerle paylaştı. Bu günlerde çok yaygın olarak gündemde olan KANAMALI KIRIM KONGO ATEŞLİ HASTALIĞI konusunda videolar eşliğinde kenelerin çıkartılması oldukca bilgilendirici oldu. Değerli dostlarıma programa sağladıkları katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Bu programı izlemek için bu linki tıklayınız: http://www.demirmedya.net/haber_detay.php?haber_id=20101

2 Ağustos 2008

MİSAFİRLERİMİZ...

Ürettiğimiz KESTANE ballarımızın analizini, Karadeniz Tekınik Ünüversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi sayın Doç.Dr.Sevgi KOLAYLI hocam ve ekibi yapmıştı. Bu yaz çıktıkları tatil gezisi dönüşü bizim aileyi ziyaret etme zahmetine katlanarak Karadeniz Ereğli'ye günübirlikte olsa geldiler. Daha önceki görüşmemizde ısrarlarıma rağmen kalamıyacaklarını ve yola devam edeceklerini söylemişlerdi, ancak sabah kahvaltısına gelebileceklerini söylemesi bizi de memnun etti. Sabah saat 10.00 gibi gelebileceklerine göre bizde ailecek hazırlıklarımızı yaptık. Kahvaltıyı eve değil evin önünde yapmayı terçih etmelerinden dolayı kapının önüne soframızı kurduk. Bu güne kadar analizini laboratuvarda yaptıkları balı ve poleni bu sefer hep beraber sofrada analiz yaptık. önceki yıl yine bir Zonguldak gezisinde uğramışlardı. Bu yıl KTÜ'de düzenledikleri bir panele bende konuşmacı olarak katılmıştım, bu panelden sonra hocam ve eşi İlyas KOLAYLI hocam 2 kovan arı alarak arıcılığa başladılar. Bu ziyaretlerinde birazda olsa arı bakımı ile ilgili sohbetimiz oldu. Seyahate yalnız çıkmamışlardı, KTÜ Tıp fakültesinde biyokimya bölümünden sayın Yar. Doç. Rezzan ALİYAZICIOĞLU ve TRT de çalışan eşi sayın Reşat ALİ YAZICIOĞLU çoçukları ile beraberlerdi. Tatillerinin gönüllerince geçmesi dileğiyle iyi tatiller diliyoruz...