31 Mayıs 2009

KARA KOVAN AKTARDIK...

Düzce Dağ dibi köyünde arıları olan emekli Emniyet mensubu sayın Fikret YİĞİT abimizin satın aldığı kara kovanları aktarmak için Değerli dostum Yılmaz BİLGİLİ namı diğer ABAZA YILMAZ ile hafta sonu Düzce'ye gittik. hem arıları aktarmak hemde güzel bir video çekmek için iyi bir zamanlamaydı. Ne yazıkki satın alınan kara kovanlar geçen yıldan kalan arılar değil, bu yıl çıkan küçük oğulların konduğu kovanlardı. İçlerinden iki tanesinde biraz arı vardı (üç çerceve yavru bağladım) Güzel olan tek şey güzel insanlar tanımak ve çektiğimiz video oldu. Çünki kara kovanlar artık bu şekilde pek kullanılmıyor, benim arılıktada olduğu gibi sadece nostalji olarak bazı arılıklarda 1 veya 2 tane bulunuyor. Çok sık konmuş kovanların arasında bulunan bu kara kovanlar aktarılacak. Yılmaz abi kovanları aktarmadan önce bir kaç fenni kovanı kontrol etti, sonrada aktarma işimize başladık.
Aktarmak için açtığım en kuvvetli kovan, içinde yeni örülmüş peteklerde ana arı yumurtlamış ve doğumlarda başlamıştı. Arıcılığa başladığım yıllardan beri en çok severek yaptığım işlerden birisi kara kovanlardan arı aktarmak ve ormanlardaki ağaçlarda bulunan arıları ağaçları kesmeden kovanlara almaktı. Bu zevkimizi Fikret abi sayesinde bu yıl yaşamış olduk. Aktardığımız arıların kestane ağaçları çicek açıncaya kadar şuruplamasını tavsiye ettik. Bağladığımız ipleri haftaya kesmek lazım, inşallah bu işide Yılmaz BİLGİLİ abimle beraber gider yaparız.
Arı aktarma işimiz bitti, son bir fotoğraf çekerek oradan ayrıldık ama işimiz bitmedi. Sırada Yılmaz BİLGİLİ abimizin Saz köyde bulunan dağ evine gitmek var. Orada geçen yıl çok arısı vardı bu yıl arıları Ereğli'de, Saz köyde sadece 2 kovanı var. Gitmişken bakmadan dönmek olmaz iyiki de gitmişiz, gördüklerimize inanamadık. Otlar çok hızlı büyümüş her taraf rengarenk çicek. Kovanlara girecek olan arılar adeta akrobasi yapıyor, otları yolduk ve kovanı açtık... O neeeeee, ballıkda 5 çerceve kapalı yavru diğer çerceveler bahar balı dolmuş doğanların yerinede bal konuyor. Bu yüksek rakımlı yerde böğürtlenler açmadı daha, kestane ve ıhlamur alabildiğine var. Bizde gelecek günlere arıyı rahatlatmak ve bal koyacağı yeri hazırlamak için ikinci ballığı koyarak Ereğli'ye döndük. Allah tüm arıcılarımızın bereketini bol eylesin. (Video yüklemede googlede proplem var videoyu daha sonra yayınlayacağım)






Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünde okuyan ve arıcılık kursuna gelen Kadriye ile Fatma okuldan mezun oldular, buradan ayrılmadan önce vedalaşmak için aileleri ile birlikte ziyaretimize geldiler. Bundan sonraki hayatlarında onlara ve tüm öğrencilerimize başarı ve mutluluklar diliyorum.

20 Mayıs 2009

BAŞ SAVCIMIZI ÇOK SEVERİZ...


Zonguldak Cumhuriyet Baş savcımız Sayın Hüseyin ÖZBAKIR kelimenin tam anlamıyla bir tabiat sevdalısı. Bu özelliğinden dolayı bulduğu her fırsatta dağlarda gezmeyi çok seviyor, tabiattaki tüm canlılara karşı oldukça sevgisi var. Arıcılık sohbetimizde mutlaka arılığımı görmek istediğini söyledi ve fakirhanemizi şereflendirdi. Arılıkta birkaç fotoğraf çekti bu arada özenle baktığımız kara kovanın içini de görmek istediler bende kara kovanı açtım.


Bizler misafirlerimizi çok sevdiğimiz gibi büyüklerimizin ellerinden öperiz, arılarımızda bize çekmiş olacak ki Sayın Cumhuriyet Baş savcımızın elinden öptükleri yetmemiş gibi birde güzel gözünden öptüler. Tabi ki ilk müdahale olarak arı iğnesinin usulüne uygun olarak zehir kesesi sıkılmadan çıkartılması ve sokulan yere buz tutulmasını uyguladık. İşin en güzel yanı ise arı zehirinin faydalarını uygulamalı olarak anlattım. Kendileri zaten kara kovan yapma hazırlığında bu vesileyle arıcılığa başlamadan önce aşısını olması gerekiyordu ve biz arıcılar gibi yıllık aşısını olmuş oldu. Sayın Cumhuriyet Baş savcımıza nazik ziyaretinden dolayı ailecek teşekkür ediyoruz, sağlık ve mutluluklar diliyoruz.

16 Mayıs 2009

2009 YILI ARICILIK DESTEKLEMESİ...

Geçtiğimiz yıl başalayan AKTİF KOLONİ DESTEKLEMESİ için bu yıl yeni Tebliğ yayınlandı. Tüm arıcılarımıza hayırlı olsun. Desteklenmeden faydalanabilmek için mutlaka ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ üyesi olmak ve Arı Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı olmak gerekiyor, bu nedenle şimdiye kadar üye olmayan veya arıcılığa yeni başlayan arkadaşlarımız zaman kaybetmeden işlerini yapmaları gerekiyor.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İpek Böceği ve Arı Yetiştiriciliği Desteklemeleri

Arı yetiştiriciliğinin desteklenmesi

MADDE 10 – (1) Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az otuz adet arılı kovana sahip birlik üyesi arıcılara, aşağıda belirtilen kriterler çerçevesinde koloni başına destekleme ödemesi yapılır. Bingöl, Bitlis, Siirt ve Kırklareli illerinde geleneksel olarak eski tip koloni ile geçimini sağlayan üreticiler, ilde oluşturulacak komisyonun uygun bulması durumunda eski tip koloni için desteklemeden faydalandırılır.
a) Destekleme ödemesinden yararlanacak arıcılar, arılığın bulunduğu ilin il/ilçe müdürlüğüne 15/5/2009 ile 15/7/2009 tarihleri arasında aşağıdaki belgelerle başvuruda bulunur;
1) Dilekçe (Ek-1),
2) Arılık ve Koloni Bildirim Formu (Ek-2),
3) Arıcı kayıtlı olduğu il/ilçe dışında müracaat ediyor ise Arı Konaklama Belgesi ve Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu,
b) İl/ilçe müdürlükleri, destekleme talebinde bulunan üreticilerin işletmelerini 15/5/2009 ile 15/10/2009 tarihleri arasında arılıkta inceleyerek "Arılık ve Koloni Tespit Tutanağı"nı (Ek-3) düzenler. Bağlı bulunduğu ili dışında başvuruda bulunan gezginci arıcılar için tespit tarihi bitimi ise 30/9/2009’dur. İl/ilçe müdürlükleri gezginci arıcıların desteklemeye konu olan belgelerin (Dilekçe, Arılık ve Koloni Bildirim Formu, Arılık ve Koloni Tespit Tutanağı, Arı Konaklama Belgesi ve Yurt içi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu) asılları veya onaylı suretlerini üreticinin işletme adresinin kayıtlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne 5/10/2009 tarihine kadar gönderir.
c) Arıcının kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlükleri, AKS'den alınan birliklere göre düzenlenen "Koloni Hak Ediş Belgesi"ni (Ek-4) 26/10/2009 ile 10/11/2009 tarihleri arasında on iş günü süre ile il/ilçe müdürlüklerinde askıya çıkarır.
ç) Arıcının kayıtlı olduğu ilçe müdürlükleri desteklemeye konu belgeleri, icmal ekinde en geç 16/11/2009 tarihine kadar il müdürlüğüne gönderir.
d) İl müdürlükleri tarafından alınan belgeler kontrol edilip onaylandıktan sonra düzenlenen "Koloni Destekleme İcmali"nin (Ek-5) en geç 23/11/2009 tarihine kadar onaylı (ıslak imzalı) bir sureti TÜGEM'e, ayrıca excel ortamında aricilik@tarim.gov.tr adresine gönderilir.
e) AKS sisteminin yürütücüsü Bakanlık ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğidir. AKS'ye üye olmak isteyen bal üreticileri birliği üyeleri adına il/ilçe müdürlüklerince sistemden işletme açılacaktır. Bal üretici birliği üyelerinin AKS'ye arılık ve koloni girişleri, arı yetiştiricileri il birlikleri veya gerekirse Bakanlık talimatı ile il/ilçe müdürlükleri tarafından yapılacaktır.
f) Aktif arı koloni desteklemesine konu olacak kovan sayısı, işletme başına en fazla bin adettir. Bal üretici birliklerinin tüzel kişilik olarak AKS'ye kayıt olmaları durumunda bu sayı aranmaz.

11 Mayıs 2009

ÜÇÜNCÜ KUŞAK...

Adı güzel, işleri kendinden güzel. Umut Barış ERYİĞİT henüz altı yaşında ama üçüncü kuşak arıcılık yapıyor. Giydiği çocuk maskesi bile kendisine büyük geliyor. Geçen gün dedesi Hüseyin ERYİĞİT ile konuşurken işte benim en büyük yardımcım bu dedi, eeee kolay değil 300 ün üzerinde arı bakılacak. Babası Muhammet Ali ERYĞİT hem çalışıyor hemde arılara bakıyor ama onun yokluğunda oğlu dedesine körükçülük yapıyor ballık taşıyor hatta inanılmayacak belki ama çıkan oğulları ben alacağım diye dedesiyle kavga bile ediyor. ALLAH NAZARDAN SAKLASIN......
Umut Barış körüğü yaktı dedesi ile birlikte doğru arılığa, bu gün bir kaç kovana ballık konacak.

Evet ballık konacak ama körüğü kovana sıkmak için önce kovanın üzerine Umut çıkması lazım. Konan ballıkta çerceve düzeni için dedesine talimatta veriyor....İşler devam ederken olan oldu bir oğul çıkmaya başladı işte Umut Barış için en güzel an...

Oğul dalda şimdi bunun kovana silkelenmesi lazım, boyu yetişmediği için her zaman yaptığını yapıyor. Kovanın üzerine çıkarsın boyun uzar, sonra dalı silkelersin nasılsa oğul bu kovana girmeyecekmi. Şimdi yere düşen arıya dumanla yol gösterdinmi kuzu gibi hepsi içeriye girecekler... Fotoğrafı çeken arıdan korktuğu için daha güzel görüntüleri alamadı. Umut Barış arıları eliylede alıp kovana koyabiliyor.
Dedesi seyrederken çok yoruldu ve kovanın az uzağında oturdu. İşin kahramanı Umut Barış ise başarmanın haklı gururu ile kovana koyduğu oğul arının hemen yanına oturup yorgunluğunu atıyor.
Tebrikler, Geleceğin BÜYÜK ARICISI.....
Allah ömrünü uzun eylesin, ailene Vatana ve Millete hayırlı olarak büyü inşallah.

8 Mayıs 2009

KURSLAR BİTTİ...

Ön sıra, soldan sağa: Mehmet Şerif KARAKURT (Diyarbakır) - Süleyman BALCI (Uşak) - Ercan SANCAR (Kütahya) - Selahattin GÜNEY - Ali POLAT (Çorum) -Kadir AY (Tokat)
Orta sıra, soldan sağa: Ali AYKAN (İzmir) - Akın İNCE (Hakkari) - Yusuf KAYA (Ağrı) - Mehmet DEMİR (Diyarbakır) - Celal ŞAHİN (Karaman)
Arka sıra, soldan sağa: Hamit ÇAÇA (Mardin) - Mehmet ALPAN (Bitlis) - Veysel RUA (Van) - Mehmet YILDIRIM (Kars) - Ali UÇAR (Malatya) - Salih DAVAZ (Bitlis)
Karadeniz Bölge Komutanlığında görev yapan askerlerimize Karadeniz Ereğli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile birlikte düzenlediğimiz arıcılık kursu bitti. Son gün hatıra fotoğrafı çektik. Vatani görevini yapmakta olan tüm askerlerimize görevlerinde başarılar ve hayırlı teskereler diliyorum.
Ormanlı Beldesinde ise akşam kursumuz vardı onuda bu gün bitirdik. Kursta Okul öğretmenlerimizin ve İmamlarımızın katılımı oldukça fazlaydı. Her kursta olduğu gibi bu kursunda sonunda sınav vardı, bende sınav anını görüntüledim. Kurs oldukca kalabalıktı, tüm katılanlara bundan sonraki hayatlarında ARI ailesi yaşamı kadar düzenli ve gönüllerince mutlu olmalarını dilerim.

2 Mayıs 2009

İŞ ÇOK ZAMAN YOK...

Fİrmanın AR-GE sorumlusu Veteriner Hekimi Harun KULOĞLU ve Veteriner Araştırma Enstitüsünden Dr. Uzman Veteriner Hekimi İlyas Tümer Kovan kontrollerini yaparken birlikteydik. İlkbaharda başladığımız varroa saha çalışması devam ediyor. Kullandığımız ilaçlardan yurt dışı menşeli olanlardan bir tanesi, bu ilaç varroa dökmede başarılı ancak çerçeveye asıldığında yavru sahasında düzen bozuldu ve şeritin altında yavrulama yok veya yavrular söküldü. İlaç şeridi altındaki bozuk yavru düzeni...
Bu gurup özellikle sonbahar varroa ilaçlaması yapılmayan arılardan satın alındı, fotoğrafta kapalı yavru gözlerinde varroa zararından dolayı gelişemeyen (dumura uğramış) değişik kademede yavrular görülüyor. Bir çok arıcı arkadaşımız yağmurlu veya bozuk havalardan sonra kovan önünde gördükleri bu yavruları soğuktan sökülmüş zannetse bile bunlar varroadan dolayı gelişemeyen arılardır. Ana arının daha iyi beslenerek daha sağlıklı arıların gelişmesi için üzerinde çalışmaların ruhsat aşamasına geldiği ARI MİNERALİ olarak bilinen bir ürünü arılara verdiğim şurupta kullandım. Anaarının yumurta sayısında gözle görülür artış olduğu gibi doğan yavrularında daha sağlıklı olduğunu gözlemledik. Tamamen doğal ürünlerden üretilen bu ürün anaarının yumurta sayısını arttırdığı için koloni gücünüde arttırmış oluyor, erken baharda teşvik şuruplamasında verilmiş olması arıları büyük bal akımına daha güçlü hazırlamış olacak. Sonbahar şuruplamasında kullanılırsa arıların kışa dayanıklılığını arttıracak ve kış kayıpları bu şekilde çok daha az olacak. İçeriğinde Sodyum, Fosfor ve kobalt bulunuyor.
Ayrı bir gurupta Lavita firmasının ithal ettiği varostop adlı ilacı kullanıyoruz. Bu ilaç çok ince bir ağaç şerite emdirildiği için yavru sahasında tahripat yapmadığını gördük. Varroa dökümü iyi etki süresi 42 gün, bizim uygulama süremiz henüz dolmadı. Sonbahar ilaçlaması yapılmamış olan bu gurupta gelişme güzel ve varroa sayısı oldukça azaldı.
İlkbahar mevsimi başlamasıyla birlikte sadece arılarımızla çalışmıyorum. Her yıl olduğu gibi uygulamalı arıcılık kurslarımıza devam ediyoruz. Bu dönem yine Karadeniz Bölge Komutanlığında askerlerimize kurs vermeye başladım, hafta içinde uygulamayı benim arılıkta yapacağız. Sabah 09.00 bu kursa başlıyor 11.30 da bitiriyoruz. Akşam 18.00 de Ormanlı beldesinde bir başka kursa gidiyorum burada 45 kişinin katıldığı akşam kursumuz var, eğer yarın hava açık olursa uygulama yapacağız olmazsa önümüzdeki hafta uygulamayı yapacağız.
Yaptığımız saha çalışması sadece firmaların ilaçları ile sınırlı değil. Ankara Üniversitesi biyoloji bölümünden uzman biyolog Ayça ÖZKAN kovanlardan dökülen varroaların sayımını yaparak topluyor. Bu varroalarla farklı bir çalışma yapılacak ve bu bilgileride ilerde paylaşacağız.
23 Nisanda Ankaradan gelen Anadolu İzlenimleri Dergisi Bölgeler Koordinatörü sayın Refik Can KÖKSAL ile arıcılık ve birliğimiz ile ilgili çok güzel bir roportaj yaptık. Sohbetimizin roportaj sonrası devamı bizi birbirimize adeta yakınlaştırdı, tekrar görüşmek için sözleşerek başka illerde çalışmalar yapmak için ayrıldılar.