28 Nisan 2010

KARA KOVAN FAALİYETTE...

Daha öncede yazdığım gibi 130 yıllık bir kara kovanı Karakavuz köyünde ikamet eden değerli kardeşim, Adnan İLİK bana vermişti. Bu kovanın bir kapağı yok diğeride kullanılamayacak durumda olduğundan kapaklarını yapmalıydım. Kovanın içini pürmüzle güzelce yaktıktan sonra, kapakları yeniledim.
Bu gün hava biraz rüzgarlı olmasına rağmen arıyı aktarma planımı uyguladım.
Üst kısma taktığım kılavuzlar sayesinde kapak şeklinde petek örmeye başlayacak, böylece bal alma işi daha kolay olacak.

İşte yeni yuvalarına taşınmış oldular. Doğal olarak uçuş deliği ve kovanın ön görüntüsü değiştiği için arılar şaşırmışlardır. Bende toplanan arıları elimle kovan uçuş tahtasına koydum.

video- video

Kara kovana arı aktarma görüntüsü ve aktarmadan 15 dakika sonrası görüntüleri.

13 Nisan 2010

KARA KOVAN...

Daha önceki yazılarımda bahcemde bulunan kütük kovan (KARA KOVAN) için yazmıştım ve kapıda bulunan kütükleri nasıl oyduğumun videosunu çekmiştim. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle hafta sonu arılarımın ilkbahar bakımlarını bitirdim, polen kapanlarını faaliyete soktum. Sıkışan bir kaç kovana daha ballıkları koydum, sıkışan arılar derken bunların arasında kara kovanda var. Yorum yazan arkadaşlar da ballık nasıl konur diye sormuştu, işte şimdi o konuya geldik. 11 Nisan Pazar günü kara kovanın arka kapağını açtığımızda arının sıkıştığını gördük, hatta kapağa bile petek örmeye başlamış. Kapakta örülen parçayı yine kılavuz olarak kapağı aldığım yere yapıştırdım ve boş olan diğer kara kovanı ballık olarak ilave ettim. Yaptığım çalışmalarda yalnız değildim, Ereğlide arıcılık yapan Muhammet DURGUT yanımdaydı.



İşte kara kovana ballık koyma olayımız bu. Kovanın üzerinde durduğu ağaç kasa bu yıl profilden yapılan sehpayla değiştirilecek. Arka tarafta görülen üçüncü kovan ise daha önce yazdığım 130 yıllık kara kovan bahçeye çıkartıldı içi pürmüzle yakıldı ve arı konmaya hazır hale geldi ama ön kapağı çok eski, arka kapağı ise yok bu hafta kapakları yenilenecek. İnşallah Mayıs ayının ilk haftası onada arı konacak.



Hafta sonu yalnız değildim dedim ya, İşte yeni arıcı adayımız. Hayatında ilk defa arı kovanını ve arıyı bu kadar yakından görüyor. Kovan açmadan önce kısa bir sohbetimiz oldu, neler yapması ve yapmaması gerektiğini anlattım ama bu kadar cesaretli olacağı aklımdan bile geçmedi doğrusu. İnanın akıllı ve meraklı insanlardan arılarda anlıyor diyesim geldi. Önce bir kovanda arıların yaşantısı üzerine konuştuk, ana arı, günlük yumurtalar, polen taşıyan arılar veee çerceve bizim delikanlının elinde birde bana inat maskeyi bile açmış. Sonra arkamızdaki kara kovanı merak ettiği için onuda açalım dedik, eeeeee bu kadar cesaret gösteren yiğit delikanlıya mevsimi gelmesede bir parmak bal tatırmazsak olmaz değilmi. Kim bu delikanlı derseniz, Askeriyede kurs veriyorum ya işte komutanımızın oğlu Batuhan FİDAN. Arılar kadar çalışkan ve arıları bu kadar çok seven Batuhan'a hayatında başarılar diliyorum.

10 Nisan 2010

EĞİTİM FAKÜLTESİ 2010...

Zonguldak Karaelmas Ünüversitesi (ZKÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi'nde her yıl düzenli olarak arıcılık kursu açıyoruz. Bu kurslardaki en önemli amaç Eğitim Fakültesi'nden mezun olacak arkadaşlarımızın bilgi sahibi olarak gittikleri yerlerde arıcılık konusunda faydalı olmalarıdır. Kovan açmadan önce yapılacak ve yapılmayacak hareketleri anlatmıştım, sırada kovanların başında uygulama var. Kurs süresince çok dikkatli dinleyen arkadaşlarımız uygulamada son derece cesaretli oldukları duruşlarından belliydi. Bir çok arkadaşımız arıyı ilk defa bu kadar yakından göreceğini bile söylemişti. Son derece heyecanlı olan öğrenci arkadaşlarımızın kovan açıldığındaki heyecanları görülmeye değerdi. Arıların petek gözlerine koymaya başladığı nektarı, petek gözlerindeki poleni ve ana arının yumurtlarken görülmesi uygulamanın çok isabetli bir eğitim olduğunun belirtisiydi. Fakültede sabah ve akşam eğitim gören öğrenciler olduğu için Mayıs ayında bir kurs daha düzenleyerek katılamayan öğrencilerimizin kurs görmelerini sağlayacağız. Kur süresince her türlü imkanı sağlayan Fakülte Dekanımız sayın Prof. Dr. Erdal COŞKUN'a, Kdz.Ereğli HEM müdürümüz sayın Kenan ÖZKAN'a ve fakültemizin personeline sonsuz teşekkürler. Fakültenin bahçesine gecen yıl konan üç arılı kovanla öğrencilerimiz uygulamaları kurs sonunda da istedikleri zaman yapma imkanına sahipler. Böylece arıyı daha iyi tanıma imkanları olmuş olacak.
Uygulama bittikten sonra her zaman olduğu gibi topluca bir hatıra fotoğrafı çektik. Kursa katılan tüm öğrencilerimize bundan sonraki hayatlarında ARILARIN SOSYAL YAŞAMI kadar seviyeli ve huzurlu bir hayat dilerim.

3 Nisan 2010

İNVERT ŞURUP...

İlkbahar geldi, arıların bakımı ve beslemesi hızla devam ediyor. Bu gün sonbaharda böldüğüm bir kaç arıya petek ilavesi yaptım, gelişmeleri çok iyi. Genç analı kovanlardaki gelişmeler yaşlı analara göre belirgin şekilde görülüyor. Arıcılığın temel kurallarından biriside yöreye uygun genç ana arılarla çalışmaktır. Bulunduğum bölgede arıların ilkbaharda gelişmeleri güzel olsada, şurup vererek daha iyi gelişmelerini ve petek kabartmalarını sağlıyorum. Hepimizin bildiği gibi ilk bahar şuruplaması 1/1 şeker su ile yapılıyor. İlk defa bu yıl İNVERT şurubu tüm arılarımda kullanacağım. Geçtiğimiz sonbahar enzimle invert yaptığım şurupla bir kaç kovanı beslemiştim ve hazırladığımız invert şurubun dayanma süresini denemiştim. Sonbaharda hazırladığımız invert şurup bu güne kadar (6 ay olmasına rağmen) bozulmadı. Şeker şurubu invert yapmak için bir kaç formul var, ancak hazırlanan şeker şurubunun kaynatılması esnasında oluşan HMF arılara iyi gelmediğini düşünürsek doğru yöntemi kullanmamız gerektiğini anlamış oluruz. Bu nedenledir ki asitlerle yapılan invert şurupların yüksek ısıda kaynatılmadan invert olamayacağından hiç bir zaman bu yöntemi tercih etmedim. Yurt dışında yaygın olan enzimle invert yöntemini bizimde yapabilmemiz için görüştüğüm üretici firmalar bu konuda çalışma yaptılar ve yerli üretim enzimler üretildi ve kullanmaya başladım.
Şimdi İNVERT şurubun hazırlanması nasıl oluyor, İlk iş olarak şurup kazanında 3 teneke suyu kaynattık, ateşi söndürdük ve 3 teneke şekeri erittik. Sonra 30-35 derece civarında soğumasını bekledik, ılıyan şurup içerisine 20 litre şurup için 5 gram (bir ölcek) BEE-ZYME adlı enzimi ekledik. Enzim katılan şurup 48 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılıyor ve arada bir karıştırılarak İNVERT olması sağlanıyor. Artık invert şurup kullanıma hazır arılara verilebilir. Hazırlanan bu invert şurup içerisinde B1, B2, B3, B6, PP ve Lipitler bulunmakta ve arıların daha hızlı gelişimini sağlamakta. Bu uygulamada enzim bir kavanoz içerisinde az şurupla eritildikten sonra şuruba karıştırılması daha iyi olur.