ARICILIK: Biraz bilgi, biraz ilgi isteyen toprağa bağlı
olmadan herkesin yapabileceği zevkli ve kazançlı bir uğraştır. Her kesin az da olsa yapabileceği gibi çok geniş kapsamlı ticari olarak ta yapılması mümkündür. Burada amacım yılların birikimi ile arıcılığa yeni başlayan ları sıkmadan teknikleri anlatarak arıcılığa yeni başlayanları doğru yönlendirerek sonuca ulaştırmaktır. Bu nedenledir ki her alanda olduğu gibi eğitim de arıcılık sektöründe ön plana çıkmaktadır. Karadeniz.Ereğlide arıcılığa başladığım 1978 yılından beri bu konu üzerinde epey zaman harcadımş 1990 yılında Halk eğitim merkezi ve akşam sanat okulu müdürlüğünde açtığımız ilk arıcılık kursu ve devamında bu günki vardığımız nokta küçümsenmeyecek ölçüdedir. Bizlere gurur veren, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizinde gerek fakülte de gerekse askeriyede bu eğitime önem vermeleri arıcılık geleceğinin dahada iyi olacağını göstermektedir. Ülkemizin değişik illerinden gelen asker ve öğrencilerimizi boş vakitlerini bu güzel kurslarda değerlendirdiği için tebrik ediyorum. Artık arıcılıkta eğitim seviyeside artıyor geleceğin arıcıları bu işi bizlerden daha ileri seviyelerde yapacağına inancımız sonsuzdur.
Açılan arıcılık kursları sadece bizim anlatımımızla kalmıyarak konusunda uzman kişilerin desteği ile çok daha verimli hale gelmektedir. ZKÜ. Biyoloji bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. İrfan KANDEMİR hocamızın Dünyanın değişik ülkelerinde yaptığı arıcılık çalışmalarını ve Amerikada kaldığı yıllar içerisindeki deneyimlerini bizlerle paylaşması bizimde bilgi dağarcığımızın gelişmesini sağlıyor. Değişik köylerede bizimle beraber gece gündüz demeden eğitim için seferber olan hocamıza teşekkürü bir borç biliriz.
Bütün bu çalışmalarda uygulamanın ne kadar önemli olduğu tartışıolmaz, bu nedenle her fırsatta kursa katılanları uygulamaya tabi tutmaya özen gösteriyoruz .bu şekilde yaptığımız kurslardaki başarı oranının daha yüksek olduğu tartışılmaz.
Bu dönem kursa katılan Ziraat Mühendisi Melek COŞGUN kurs sonunda iki kovan ile arıcılığa başladı bile. Karadeniz-Ereğlideki evinin üzerine arıları yerleştirdi bile. eeeee kolaymı işi bilen insan zooteknist KESTANE balının antibiyotik ve antioksidan özelliğini benden iyi bilir. Kendisini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.
Bunlardan en güzelide bundan önceki kursa katılan Eğitim fakültesi öğrencisi Ömer MEŞE (Kahraman Maraş) kaldığı evin önüne gelen oğul arısını alarak (Nerden geldiği belli değil) arıcılığa ilk atımını atmış oldu. Öğrenci harçlığını bir boş kovana veren ve evindeki çay şekerini arısına şurup yapan bu kerdeşimizede arıcılığın hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini dilerim.
Evet Ömer hocam doğru adım attığın için Allah yardım etti, kurs bitirme belgesini almadan arını yolladı bile :-)
Sadece arıcılık kursları değil, Teknoloji sayesinde internetden görüştüğüm çok değerli dostlarım oldu bunlardan biriside Aydın' da yaşayan Arzu-Sinan GÜLER çifti, yaptığımız arıcılık sohbeti sonunda dayanamıyarak beş kovanla arıcılığa başlayan Elektronik öğretmeni Sinan bey ve Biyolog olan eşi Arzu hanımında desteği ile arı sayısını sekize çıkartmışlar. Aydın ilinin bu güzel insanlarını tebrik ediyor, mahsüllerinin bol hayatlarının mutluluklar içinde geçmesini dilerim... Haaaaa bu yıl arıcılığa başlayan Sinan bey POLEN üretimide yapıyor. ( Hocam şifa olsun)
25 Nisan 2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder