Arıcılık yaptığımız için orman alanlarında arılar için faydalı ağaçların var olmasını isteriz hep. Zannederiz ki ormancılar ormandan ağaçları keser ve satarlar, halbuki bu işler bir program dahilinde yapılır. Elbette ağaçlar kesiliyor, ama sonrasınıda görmek lazım.
Alaplı'daki Kocaman Fidanlığını gezdim. İşletme şefi Günseli ERDOĞAN buradaki çalışmaları fidanlığı gezerken anlattı. Gördüklerim beni bir kere daha heyecenlandırdı. İşte orada gördüklerimden bir kısmını sizlerle paylaşıyorum. Dağda yaşayan ayıdan kuşa kadar ve bir çok yaban hayvanınında nasıl yaşamını sürdüreceği düşünülerek fidan yetiştiriliyor. Ülke ekonomisine katkısı hesap edilerek arıcılık açısından da verimi yüksek olan ağaçlarda dikiliyor.
Dünyada en kaliteli polen veren ve yıllardır yok olmaya yüz tutan KARAAĞAÇ, çiçeğinden üretilen balı antibiyotik ve antioksidan deposu olan KESTANE, yangın söndürücü özelliği olan ve arıcılar için bal deposu AKASYA, erken baharda çiçek açtığı için arıların gelişiminde büyük katkısı olan KİRAZ, daha neler var neler. Gidip görmeye değer.
Ormandaki sağlıklı ağaçlardan toplanan kaliteli meyveler tüplere dikilerek işte bu kestane fideleri yetiştiriliyor. Gözümüz aydın arıcılarrrr.
Bu yabani kirazlardan kimbilir ne kadar kuş yavrusunu besleyecek. Arılarımızda çiçeklerinden faydalanacak. Yörede yaşayan insanlar meyveleri toplayarak sularından istifade edecek. Kim bilir belkide ilaç sanayisinde kullanılmak üzere toplayarak para kazanacaklar.
ORMANCILARIMIZ SİZE BİR KERE DAHA SELAM OLSUN... SAYENİZDE BU ÜLKENİN YEŞİL ORMANLARI HİÇ BİTMEYECEK...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder