Uzun yıllar arıcılık yapan ve nacizane kurs veren bir arıcı olarak tavsiyem bulunduğunuz yerlerde size her zaman yardım edebilecek bir arıcı dostunuzla konuşarak, onunda görüşleri doğrultusunda en fazla 2-3 kovan arı almak lazım. İlk bahar mevsiminde de oğul arısı da satın alınabilir. Arıcılık tabirimizle bir sezon (Bahardan, ertesi bahara) bu arılar üzerinde pratik yaparak hem bilgi birikimi hem de kaç kovanla arıcılık yapabileceğinizi öğrenmiş olursunuz. Bir sezon arılarının bakımını yapabilen bundan sonra sadece aynısını tekrar edecek demektir. Burada en önemli konu arıları iyi gözleyerek çalışma şeklini ve hayatını iyi öğrenmek lazım. Resim: Arıcılık kursundan sonra arıcılığa 3 kovan ile başlayan Ayhan YAVUZ (Hocam hayırlı olsun) aramıza hoş geldiniz.
Çünkü arıcılıkta başarının sırrı arı ailesinin yaşantısını çok iyi bilmektir. Yoksa kulakdan dolma bilgilerle asla başarılı olunmaz ve en önemlisi ilk heyecanı hiç kaybetmemek lazım.
Gerekli malzemeler konusunda da çok abartıya kaçmamak lazım. Her arıcıya bir masake, Körük ve Kovan açacağı lazım eğer arı zehirine karşı allerjiniz yoksa eldiven kullanmayın bunun yerine ellerinize biraz sirke sürerseniz faydası olur.
Kovanlarınızı kontrol ederken ilk yapılacak iş körüğü yakmak. Bunun için kullanılan bir çok malzeme vardır: Ağaç çürüğü, tezek, ağaç mantarı ( kav), koli kağıtı (oluklu mukavva) saman gibi, ancak dikkat edilecek konu körükte ne yakarsanız yakın önce dumanını kendinize doğru sıkarak beğenip beğenmediğinize bakın, sizin beğenmediğiniz dumanı arılarınıza sıkmak doğru olmayacaktır. Körükte kesinlikle bez parçaları ve üstüpü gibi malzemeleri yakmayın.
Kovan uçuş deliğinden 3-5 defa duman verdikden sonra bir iki dakika kadar beklerseniz iyi olur. Çok sakin hareket etmek lazım. kesinlikle kovan kontrolu yapılırken arıların uçuş istikametinde durulmamalı, en güzeli kovanın yanında veya arkasında durmalı. Kapak açıldıkdan sonra bez veya örtü tahtaları kaldırılırken arılara yine yüzeysel olarak biraz duman verilir, gerekli kontroller yapıldıktan sonra kovan kapatılır.Uzun süreli kovanı açık tutmak ta arıları hırçınlaştırır.
2 Mayıs 2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder