
27 Şubat 2008 cuma günü Karadeniz - Ereğli Belediyesi nikah salonunda TEMA vakfı tarafından kaliteli ana arı yetiştirme ve yüksek bal verimi elde etme konulu bir eğitim semineri düzenlendi. Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Üyeleri, Zonguldak İl tarım Müdür yardımcısı Sayın
Cemalettin ÇATAKLI, hayvan sağlığı şube müdürü, Ereğli İlçe Tarım Müdürü Sayın
Hakan TEKİN, Veteriner hekimler, Alaplı İlçe Tarım teknik personeli, Ereğli orman işletmesi yetkilileri, Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı sayın
Mustafa ÖR, TEMA arıcılık danışmanı Yük.zir.müh. sayın
Ahmet İNCİ, üretim sorumlusu Ziraat mühendisi sayın
Mehmet CEYLAN ve pazarlama sorumlusu
Davut AVCI katıldılar. Konuşmacı olarak Ankara üniversitesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi sayın
Doç.Dr. İrfan KANDEMİR hocamda vardı

Sayın
Ahmet İNCİ konuşmasında mutlaka her arıcının kendi ana arısını üretme bilgi ve becerisine sahip olması gerektiğini önemle anlattı. TEMA vakfının Artvin ili Macahel bölgesinde damızlık ana ürettiklerini ve bu ana arıları arıcılara dağıttıklarını, bölgede organik bal ürettiklerini bu yollada arıcıların gelirlerinin artmasına yardımcı olduklarını anlattı. Arıcılıkta başarılı olmanın en önemli sırlarından birisi genç ve kaliteli ana arılar olduğunu, bu nedenle en geç iki yılda bir ana arıların değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Avrupa ülkelerinde hemen her yıl ana arıların değiştirildiğini anlattı. Biz arıcılarında mutlaka bal hasatından sonra ana arıları değiştirerek gelecek yılda verimi arttırmamız gerektiğinide ifade etti.

Üretim sorumlusu Ziraat mühendisi Mehmet CEYLAN, arıcılıkta başarılı olmanın yollarını anlattı. TEMA vakfının arıcılık çalışmalarını ve ana arı üretmedeki ayrıntıların neler olduğunu anlattı.

Zonguldak Kara Elmas Üniversitesinde çalışan ve 2008 yılı ortasında Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümüne giden sayın
Doç. Dr. İrfan KANDEMİR hocam bir sunum yaptı. Dünya'da arılarda genetik çalışması yapan bir kaç bilim adamından birisi olan sayın hocam Türk ve Dünya arılarında genetik farklılıklar üzerine yıllardır yaptığı çalışma sonuçlarından bir kısmını bizlere anlattı. Arıcılıkta başarılı olmanın yollarından birisi de iyi bir ırk arıyla çalışmak olduğunu, bu nedenle dünyada bir çok ülkede ıslah çalışması yapıldığı için genetik yapıların çok iyi bilinmesi geektiğini anlattı. Islah çalışmalarının bir kaç yıl değil çok uzun yıllar aldığı için çok önemli olduğunu söyledi. Bu tür bilgilerin biz arıcılar tarafındanda bilinmesi gerektiğinin önemindende bahsetti.

Konuşmaların ardından Ülkemizde ilk defa üretimi yapılan ve Bulgaristan'da katıldığı arıcılık fuarında en yeni ürün ve en iyi tasarım ödülü alan APİMAYE firması TERMO KOVAN tanıtımı yapıldı. Bizim ülkemizdeki arıcılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir ürün olarak, varroa tuzaklı ve polen kapanlı tip taplası üretimine başladılar.