19 Ağustos 2008

SUSAN W. COBEY

Amerka Birleşik Devletleri California Üniversitesi Entomoloji bölümünde çalışan Susan W. COBEY gecen hafta katıldığı Türkiye turundan arta kalan zamanında daha önceden yaptığımız çalışmaları yerinde görmek ve bizlerle tanışmak için Zonguldak ili arı Yetiştiricileri Birliği Ereğli- Alaplı şubesine geldi.
Bu konuda rehberlik ve tercümanlığı her zaman olduğu gibi şimdi Ankara Ünüversitesinde görevli olan Doç. Dr. İrfan KANDEMİR hocam yaptı. Susan W. COBEY ana arılarda suni dölleme konusunda dünyada bir numara, tabiki böyle büyük bir değeri bulmuşken bizde kendi çapımızda bir şeyler öğrenmek istedik. Gittiğimiz arılıkta erkek arılardan sperm nasıl alınır ve ergenleşmış erkek nasıl anlaşılır konularında bize çok güzel bilgiler verdi. Tabiki sperm almak çok ayrı alet edavat ve eğitim gerektiren bir olay ama bu konuda bize destek vereceğine dair söz aldık.

Yıllardır bahsettiğimiz Makbule CAN teyzemizi çok görmek istediğini ve çok merak ettiğini söyleyen Susan ile Makbule Can teyzemizi evin önünde çalışırken yakaladık. Kısa bir molanın ardından dereden karşıda olan arılığa gittik ve Makbule teyze gençlere taş çıkartacak performansla bize 2-3 kovanı açarak gösterdi. Herkesin görüpte inanamadığı başka bir şey ise Makbule teyze bu yaşında hiçbir eğitimi olmadan köyde yağlı boya resim yapıyor. Yaptığı bu çok güzel resimlerden bir tanesini de Susan COBEY'ye hediye etti.
Yemeklerde ise herzaman yaptığımız gibi kendi kültürümüzü tanıtıyoruz. Çayları içtik bizim işlerimiz bitti ama millet tarlada fındık topluyor, Susan haydi fındık tarlasına bakalım... oda ne bu hanım bu işi beceriyor, topladığın senin olsun...Aslında sabah 08.00 den gece saat 22.00 ye kadar çok güzel şeyler öğrendik. Zaman içinde bunlarıda paylaşırız. Bu arada onbeş günde bir canlı olarak yayınlanan BALLI BABA programı için kısa bir roportajım oldu, Perşembe günü saat 21.30 da televizyondan izleyin inanılmaz güzel oldu...

7 yorum:

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

Sayın başkan okyanus ötesinede el attın yarın uzaydanda misafirin gelirse hiç şaşmam diyaloglarının devamını içtenlikle diliyorum sonsuz başarılar

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın başkanım,ABD,Ankara,Zonguldak karması biraraya gelirde mükemmellik olmazmı? o yaştaki insanın uğraşıları ayakta alkışlanmazmı?Makbule teyzeye,Suzan Cobeye,İrfan Kandemir hocama ve size arıcılık adına ve sosyal hizmet alanındaki uğraşılarınızdan dolayı kutluyor,başarılarınızın daimi olmasını temenni ediyorum.Bu gelişmeler ışığında bizlerinde devamlı ve çok çalışarak topluma birşeyle verebilmek adına yol almamız gerektiğine inanıyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selahattin abi Suzanın sana gelmesine çok sevindim.Hazır fındık toplamak içinde elaman lazımken,böyle en kalifiyesine toplattırmak ne diyeyimki.

Abi öğrendiklerin bize lazım sakın unutma.Her şey gönlünce olur inşallah,bu arada İrfan hocayada bir şey demeyecem o neya maskeyle suzının yanında::)))

İrfan hocamızada teşekür ediyorum böyle bir degeri sizinle tanıştırp rehberlik ettigi için.

muhteşem turunç dedi ki...

selahattin abi bana gelince fırça atıyon çıkar eldivenleri o ne diye İrfan hocamıza niye ses çıkarmıyon:))

Kenan GİŞAN dedi ki...

Selahattin abi, internetteki arkadaşlar sayesinde ana arı üretmeyi öğrendik, ilk denemelerde hatalarımız olsada. Birde sunni döllenmeyi öğrenirsek çok daha verimli ana arılar üretiriz diye düşünüyorum(suni döllenmeyi uygulama imkanımız olursa tabi!).
Türk arıcılığına yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim.
Kenan GİŞAN

UĞUR KIRAN dedi ki...

Sayın başkanım, sizde biliyorsunuzki dünyadaki arı ırklarının hemen tümü ülkemizde bulunmakta ve Anadoluya has özellikleri ile ırklarını devam ettirmekte.Ben bu genetikçilere oldum olası tereddütle bakarım.Şu anda ülkemizin petrolden sonra en büyük gideri zirai tohumlara gitmekte ancak kimse bu acı gerçeğin farkında değil.Genleriyle oynanmış tohumları kullanan bizim çiftçilerimiz malesef tamamıyla bağımlı hale geldiler kimse farkında değil.Korkarım bu genetikçiler bizim arılara el atıpta yakın/uzak gelecekte bizi aynı tohumda oldugu gibi tamamıyla kendilerine bağımlı hale getirmesinler!
Arıcılık hakkında yapılan bilimsel çalışmaları öğrenmek gizel bir şey ancak dışarıdan arı getirilmesine ben kesinlikle karşıyım.En güzeli ilmini öğrenmek ve kendi ırklarımızı koruyacak şekilde kendi bilimsel çalışmalarımızı yapmaya çalışmak.
Saygılar..

HB dedi ki...

Uğur abi, merak etmeye gerek yok. Bir avuç bu olayın farkında olan insan bu işi kurtarmaya yeter.