28 Şubat 2009

EĞİTİM SEMİNERİ...

27 Şubat 2008 cuma günü Karadeniz - Ereğli Belediyesi nikah salonunda TEMA vakfı tarafından kaliteli ana arı yetiştirme ve yüksek bal verimi elde etme konulu bir eğitim semineri düzenlendi. Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Üyeleri, Zonguldak İl tarım Müdür yardımcısı Sayın Cemalettin ÇATAKLI, hayvan sağlığı şube müdürü, Ereğli İlçe Tarım Müdürü Sayın Hakan TEKİN, Veteriner hekimler, Alaplı İlçe Tarım teknik personeli, Ereğli orman işletmesi yetkilileri, Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı sayın Mustafa ÖR, TEMA arıcılık danışmanı Yük.zir.müh. sayın Ahmet İNCİ, üretim sorumlusu Ziraat mühendisi sayın Mehmet CEYLAN ve pazarlama sorumlusu Davut AVCI katıldılar. Konuşmacı olarak Ankara üniversitesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi sayın Doç.Dr. İrfan KANDEMİR hocamda vardı
Sayın Ahmet İNCİ konuşmasında mutlaka her arıcının kendi ana arısını üretme bilgi ve becerisine sahip olması gerektiğini önemle anlattı. TEMA vakfının Artvin ili Macahel bölgesinde damızlık ana ürettiklerini ve bu ana arıları arıcılara dağıttıklarını, bölgede organik bal ürettiklerini bu yollada arıcıların gelirlerinin artmasına yardımcı olduklarını anlattı. Arıcılıkta başarılı olmanın en önemli sırlarından birisi genç ve kaliteli ana arılar olduğunu, bu nedenle en geç iki yılda bir ana arıların değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Avrupa ülkelerinde hemen her yıl ana arıların değiştirildiğini anlattı. Biz arıcılarında mutlaka bal hasatından sonra ana arıları değiştirerek gelecek yılda verimi arttırmamız gerektiğinide ifade etti.





Üretim sorumlusu Ziraat mühendisi Mehmet CEYLAN, arıcılıkta başarılı olmanın yollarını anlattı. TEMA vakfının arıcılık çalışmalarını ve ana arı üretmedeki ayrıntıların neler olduğunu anlattı.





Zonguldak Kara Elmas Üniversitesinde çalışan ve 2008 yılı ortasında Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümüne giden sayın Doç. Dr. İrfan KANDEMİR hocam bir sunum yaptı. Dünya'da arılarda genetik çalışması yapan bir kaç bilim adamından birisi olan sayın hocam Türk ve Dünya arılarında genetik farklılıklar üzerine yıllardır yaptığı çalışma sonuçlarından bir kısmını bizlere anlattı. Arıcılıkta başarılı olmanın yollarından birisi de iyi bir ırk arıyla çalışmak olduğunu, bu nedenle dünyada bir çok ülkede ıslah çalışması yapıldığı için genetik yapıların çok iyi bilinmesi geektiğini anlattı. Islah çalışmalarının bir kaç yıl değil çok uzun yıllar aldığı için çok önemli olduğunu söyledi. Bu tür bilgilerin biz arıcılar tarafındanda bilinmesi gerektiğinin önemindende bahsetti.




Konuşmaların ardından Ülkemizde ilk defa üretimi yapılan ve Bulgaristan'da katıldığı arıcılık fuarında en yeni ürün ve en iyi tasarım ödülü alan APİMAYE firması TERMO KOVAN tanıtımı yapıldı. Bizim ülkemizdeki arıcılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir ürün olarak, varroa tuzaklı ve polen kapanlı tip taplası üretimine başladılar.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Başkanım İzmir'de olmam dolayısıyla seminere katılamadım. Böyle güzel eğitim semineri düzenlediğinizden dolayı sizi kutlarım. Seminere katılanları kazanımlarından dolayı şanslı buluyorum. Seminerdeki bilgileri bizimle paylaşırsanız memnun olurum. Saygılarımla. Hasan KALPAKLI

Adsız dedi ki...

Lütfen "Taş Yerinde Ağardır" diye söylenen atasözünü herkes bilir.
Ahmet İNCİ beyi daha önce bende dinledim. Ahmet Bey için hangi bölge olduğunun hiç önemi yoktur. Dünyada en mükemmel arı ırkı Artvin Kafkas arısıdır. Diğer tüm ırklar ile melezlenip iyi verim alınmalıdır.
Ya sonra tüm ırkları melez yaptık. Saf olan tek Artvin Kafkas arımız kaldı. Bir iki nesil sonra en azından bölgemize uymadığı fark edersek? O zamanda saf Artvin Kafkas arısı ile verim alınacağını söylenecektir.
Lütfen deneyelim ama tüm arılarımızı melezlemeyelim. Ne kadar çok çeşitlilik o kadar zenginlik ama bu zenginliğimizi bazılarının para hırsı için yok etmeyelim.
Saygılarımla
Mustafa KAYA

Ballı Baba dedi ki...

Mustafa kardeşim, dediklerine aynen katılıyorum. Dünyada bu kadar çok farklı türe sahip hiç bir ülke yok zaten. Bu konuda her zaman söylediğim gibi 10 arısı olan her arıcı, kendi ana arı ihtiyacını kendisi yetiştirecek bilgi beceriye sahip olmalıdır. Kesinlikle her bölgedeki ırk o bölgede korunmalıdır...

Adsız dedi ki...

kafkas arıı çok kaliteli bir afrı ırkı olabilir ama maaalesef macahelde ana arı üretimini yapan arıcıların kaliteli ana arı üretecek beceriye sahip olduklarını düşünmüyorun geçmiş yıllard oaradan 150 t-ytl vererek saf kafkas damızlık ana arı almama rağmen maalesef iyi bir verim alamadım ana damızlık yeterli yumurta dahi atmadı f1 ana da aldım onlardanda birçok şikayet aldım bunu oradaki yetkililere defalarca bildirmeme rğmen hiç biri ilgilenmedi amaçları sadece para kazanmak işlerini iyi yapmak yada kaliteli ana satmak değil onun için o toplantıya katılmadım iyi günler