29 Mart 2009

KARGONUZ VAR...


Bu yıl ikincisini organize ettiğimiz fidan dikme kampanyası bugün bitti. Zonguldak Orman Bölge Müdürümüz sayın Akif YILMAZ beyin verdiği 2000 adet fidanı bu sabah kamyonla eve gönderdi. Fidanları isteyen arkadaşların adreslerine gönderilmek üzere sabah erken saatte eşimle birlikte hazırlamaya başladık. Akşam saat 17.00 de exspress kargo Erdemir şubesi sahibi değerli dostum makine mühendisi Kemal TURHAN fidanları adreslere ulaştırmak üzere teslim aldı. Yaptığımız bu çalışmaya verdiği desteklerinden dolayı kendisine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. En önemlisi ise fidanları dikme zahmetine katlanacak olan değerli dostlarıma emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. "KIYAMET KOPARKEN BİLE ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ" (Hadis). Allah ömür verdiği sürece bu hizmete devam ederiz inşallah.


Fidanlar kamyonla kapıya geldi ve yola indirildi.

Uzun boylu olan fidanlar kargo aracına sığacak şekilde boyları kesildi. Şimdi sırada kimlere kaçar tane gideceğini listeden kontrol edip hazırlamak gerekiyor.



Gideceği adrese göre fidanlar paketlendi. Uzun boylu akasya fidanlarının yanına yabani kiraz, ıhlamur ve kestane fidanları çuval içerisinde hazırlanarak bağlandı. Adresleri etiketlenerek kargoya hazır hale getirildi. Akşam üzeri saat 17.00 de EXSPRESS KARGO Erdemir şubesi sahibi Kemal TURHAN kardeşim aracıyla beraber gelerek fidanları adreslere ulaştırmak üzere arabaya yükledi.. Fidanların kargo masrafını BİOHAYAT firması üstlendi, bu desteğinden dolayıda firma yetkililerine teşekkür ediyorum.

Yazıyı yayınladıktan sonra Kdz-Ereğli ilçe tarım müdürümüz sayın Hakan TEKİN Fidan dikimi konusunda teknik bilgileri yayınlamak üzere yolladı. Duyarlı davranışından dolay sayın müdürüme ve mesai arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ
Meyve ağaçları dikildikleri yerde uzun yıllar kalacağından, bahçe tesisi sırasında yapılacak yanlışlar daha sonra düzeltilemez.
Herşeyden önce meyve bahçesi kurulacak yerin iklim ve toprak özelliklerinin yetiştirilmesi düşünülen meyve türüne uygun olması ve bahçenin sulanabilir bir yerde bulunması gerekir.
Meyve bahçesi tesisinden önce mutlaka toprak analizi yaptırılmalıdır.
Taban suyunun yüksekliği de bahçe tesisinde dikkate alınmalıdır.
Yer seçiminden sonra gerekiyorsa tesviye yapılır.
Toprak pullukla derin bir şekilde her iki yönde işlenir.
İyi bir meyve bahçesi kurmak için fidanlar güvenilir bir kuruluştan, çeşit ismi de belli olarak 1 yaşlı fidan şeklinde satın alınmalıdır.
Tozlanma problemi olabileceği düşünülerek tek çeşitle bahçe kurmaktan kaçınılmalıdır.
Fidanlar, kışı çok soğuk geçen yerler dışında sonbaharda dikilmeli, ilkbahar dikimi ise gözler uyanmadan bitirilmiş olmalıdır.
Meyve bahçesi tesisinde dikiliş şekli kare, dikdörtgen, satranç veya üçgen olabilir.
Fidan dikim zamanı
Bölgemizde fidan, sonbaharda yapraklarını döktükten sonra, ilkbaharda su yürüyünceye kadar uygun hava oldukça dikilebilir. Sonbahar dikiminde fidanların tutma oranı yüksek olur. Fidan çukurları dikimden önce açılırsa daha iyi olur.

FİDAN DİKİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
  • Bahçede fidan dikim yerleri önceden tespit edilir.
  • Uzamış ve kırılmış kökler, saçak köklere dokunulmadan dikim budamasına tabi tutulur.
    Dikim sırasında üstten çıkan toprağa 3-4 kürek yanmış hayvan gübresi, 200 gr. kadar fosforlu ve potasyumlu gübre eklenir. Bu gübreli toprak köklerin alt, üst, yan taraflarına (açılan çukurun alt tarafına) konarak sıkıştırılır. Sonra alttan çıkan toprak, üste ilave edilerek çukur kök boğazı toprak yüzeyinden 4-5 cm. yukarıda kalacak şekilde doldurulmalıdır.
  • Etrafına sulama çanağı açılmalıdır. Fidan dikilmeden önce hâkim rüzgâr tarafına bir herek kurulmalıdır.
  • Fidan dikimi tamamlandığında, fidan hereğe şeklinde bağlanır.
  • Dikilen fidana hemen can suyu verilir.
  • Fidan çukurları açılırken önceden belirlenmiş olan işaret yerinin kaybolmaması için dikim tahtası adı verilen bir tahta kullanılır. Bu tahta 1,5-2 m. uzunlukta,15-20 cm. genişliğindedir. Ortasında ve iki yan kenarında olmak üzere 3 adet kertiği vardır.
  • Açılacak çukurun fidan köklerini rahatça alacak derinlik ve genişlikte olması gerekir. İyi işlenmiş topraklarda 70-80 cm. derinlik ve genişlik yeterlidir.
  • Fidan dikilirken işaret çubukları yardımıyla yerleştirilen dikim tahtasının ortasındaki kertiğe gelecek şekilde fidanın yeri belirlenir.
  • NOT: Bu tür çizimli yazıları hiç yayınlamamıştım, bu konuda da yardımını esirgemeyen değerli arıcı kardeşim Halil BİLEN yardımcı oldu. Teşekkürler...

    9 yorum:

    İlhami Uyar dedi ki...

    Değerli başkanım,emeği geçenleri candan kutluyoruz,fidanları dikip verimli hale geldiklerini gördüğümüzde tümünüzü sevgi ve saygıyla anacağız.Güzellikler ve başarılar hep sizinle olsun.Kolay gelsin.

    HB dedi ki...

    Geçmişte 30 tane Selahattin Güney ve dostları olsaydı keşke. Ama bugün bir tane var ve kıymetini biliyor muyuz acaba?

    Kargo reklamı yapılmış yine, fidanlar bahane...(Diyenler vardır sanırım.)

    Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

    merhaba. Selahattin abi öncelikle bu değerli uğraşlarından dolayı sana ve Zonguldak Orman Bölge Müdürümüz sayın Akif YILMAZ beye fidanların bizlere ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum . sizlerin sayesinde bizimde dikili bir ağacımız gölgesinde dinlenilecek meyvesinden yararlanılacak yeşil birer dostumuz daha olacak ... işallah .. fidanların meyve verdiği bal tadında günleride hep beraber yaşamak ümidiyle teşekkürler tekrar

    UĞUR KIRAN dedi ki...

    Sayın başkanım,sizin bir sözünüz var:"Benim amacım her ne şekilde olursa olsun öncelikle Vatana hizmettir".
    Bu ilkeye sahip bir vatanevladı olarak elinizden gelen herşeyi yapmaya çalıştıgınızdan ve yaptıgınızdan dolayı size imrenerek bakıyorum doğrusu.Ben şahsım adına bu kadar zahmete katlanmazdım doğrusu.
    Sizi bu nedenle taktir etmemek mümkün değil.
    Sizi ve tüm emeği geçen arkadaşları saygıyla selamlıyorum, vatanımızın muhtelif yerlerinde yeşerecek olan bu fidanların gelecek nesillere bu vesile ile sizlerinde hakkı geçmiş oluyor, hakkınızın karşılığını mutlaka alacağınızı sizde biliyorsunuz.
    Arıcılık gibi ülkemize katma değer üreten biz doğa severler bu vesile ilede bir nebze olsun faydalı işler yaptıgımıza inanıyoruz.Bu konuda Elimizden gelen tüm gayretle o fidanları en kısa sürede dikerek amaç birlikteliğimizi olumlu bir şekilde tamamlamış olacağınızdan kuşkunuz olmasın.
    İyi çalışmalar, saygılarımla.

    Adsız dedi ki...

    Bize kargo yoktu,bizde gittik aldık.
    Yalçın Meriç

    BAHTİYAR KOR dedi ki...

    Sayın hocam önce bu fidan kampanyasına öncülük ettiğin için sana çok teşekkür ederim zonguldak bölge müdürü sayın AKİF YILMAZ beye kargo sahibi sayın KEMAL TURHAN beye ve kargo masrafralarını üstlenan BIOHAYAT firması yetkililerine sonnsuz teşekkürlerimi sunar çalışmalarında başarılar dilerim allah cümlenizden cimlemizden razı olsun.

    BAHTİYAR KOR dedi ki...

    Başkanım kargomuz gelmiştir emeği geçen herkese teşekkür ederim.

    Adsız dedi ki...

    Kıymetli Adaşım,
    Güzel haber almak isteyen yönünü
    Ballıbaba'ya çevirsin. Orda görülenlerin hepsi güzel. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
    Bu yıl yeniyim düşüncesiyle kendimi listeye aldırmadım.Allah nasip ederse gelecek yıl düzenlenecek hayır kazanma kampanyasında listenin başında ben de varım. İlanen duyurulur. Yabani kiraz ve akasya yöremizde güzel yetişir. Sebep olan herkese en derin saygılarımla.
    1Nisan 2009
    Kahramanmaraş

    Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

    Herkese selamlarımla ..Selahattin abi fidanlar elimize ulaştı. bu tatlı telaşı yaşamak çok güzel bir duygu onlar köklerini toprakla buluşturduğunda orada olmak bir arının Yeni kazdığınız fidan çukuru etrafında hadi hadi ek şu fidanı bana çalışacak çiçek lazım dercesine neşeli neşeli uçuşunu izlemek bu yorgunluğun üzerine bir bardak çay içerken yeni ektiğiniz akasyanın gölgesinde dinlenen arıcılar çiçeğinde çalışan arılar hayal etmek mutluluğunu bizlere yaşattığınız için ne kadar teşekkür etsem azdır selam ve saygılarıma sonsuz şükran ve teşekkürlerimi ekliyorum