Arıcılık kurallarından biriside yaşadığınız yerlerde eriklerin çiçek açması ilkbaharın geldiğinin belirtisidir. Eriklerin çicek açmaya başlamasıyla teşvik şuruplamasıda başlar. Bu süre, elma çicek açana kadar devam eder diyen eski arıcılarımız. Bu hesap son yıllarda yapılan yüksek bal verimi için koloni güçlendirmesi amaçlı 42 gün genellemesinin hesabına denk gelmesidir. Ancak benim olduğum bölge gibi bir çok yerde ani esen sert rüzgar ve ani hava bozmaları nedeniyle kovana ulaşamadan bir çok arı telef olur. Bu gün bizde olduğu gibi. Eşimle birlikte yol boyunda toplayabildiğimiz kadar yere yapışan arıları küçük bir kutuya koyup sobanın yanında ısıtarak tekrar kovanlarına dönebilmeleri için salıverdik. Hani karınca yanmakta olan İbrahim (as.) için su daşırken, bu kadar suyun ne önemi var diye sormuşlar... Ben yolunda bulunayım da.....
7 Mart 2009
İLKBAHAR...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Ooo Selahattin bey kısmetiniz bayağı açıkmış. epey de toplamışsınız maaşallah.
Baharda rüzgarlı günlerde yerlerde ölen arılar için güzel bir açıklama hocam
Teşekkürler
Mustafa KAYA
Selam Selahattin Bey!
arılara karşı göstermiş olduğunuz ilgi,sevgi ve samimiyet beni duygulandırdı teşekkürlerimi sunar başarının bereketin bu tür hareket ve düşüncenin semeresi olduğunu düşünüyor size ve eşinize saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Bereketli bir yıl olması dileğiyle...
Hocam bunlarin cogu polenli.. kimbilir kac tanesi telef olmustur...selamlar sevgilerr..
Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Evet bu mevsimde kovandan çıkan arıların çoğunluğu polen için çalışıyor, 3-8 çerceve arası yavru olan kovanlar var ve çok polen lazım. Ani çıkan rüzgarda ağır yüklü arılar daha yavaş hareket ettiği için bu olay oluyor.
Hocam bu zamanda olur böyle vakalar ama sezon geldi artık yeni yavrular ve oluşan yaz sezon arıları doguyor bu mutluluk bize yeter sezonun hayırlı, arıların saglıklı ,kovanların bal dolsun .
Yorum Gönder