4 Şubat 2010

KARA KOVAN AKTARMA...

İkbaharın yaklaştığı bu günlerde bazı bilgileri tazelemekte fayda var. Belki çevrenizden bir kaç sepet veya kara kovan alırsanız onları aktarmanın ve petekleri bağlamanın bazı tekniklerini paylaşmak istedim. Ağaç kovuklarından veya kayalardan alınan arılar gibi, kara kovanların içindeki peteklerde arıların kendi yaşam düzenine göre en iyi şekilde dizayn edilmiştir. Biz arıcılar bazen satın aldığımız kara kovanları, bazende çevremizde bulduğumuz arıları fenni kovanlarımıza aktarırız. Bu aktarma işleminde arıyı almak kadar önemli olan yavrulu pateklerinde zarar görmeden çerçevelere bağlanması gerekir. Bu işlem yapılırken erkek arılı gözlerin ve ballı peteklerin bağlanmaması gerekir. Aktarma işi bittikten sonra yeni kovana alınan arı bol bol şuruplanmalı ki yeni bağlanan petekleri çıtalara bağlayabilsinler. Şuruplamadan 3-4 gün sonra çerçevelere peteklerin bağlandığı iplikler kesilerek alınır, eğer peteklerin altına destek çıtalar konduysa onlarda alınır. Daha sonraki kontrollerde bu yeni bağlanmış çıtaları sağa sola çevirmeden kontrol etmek lazım yoksa kırılabilirler. Kovana ballık konacak duruma geldiğinde aktarmada alınan çerçeveler öncelikli olarak ballığa alınmalı. Sakın ola ki bu işleri bal sezonu sonunda denemeyin. Hem yağmacılık yaptırma riski var hemde o dönemde arılar çok rahatsız edebilir.
KARA KOVAN AKTARMA......

11 yorum:

BOZKIR KARTALI dedi ki...

Merhaba. Zevkle seyrettim. Çok güzel bir uygulama olmuş . Elinize sağlık.Yalnız tarihi merak ettim..Birde arılar ne kadar uysal..İyi çalışmalar..

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

Allah razı olsun ne güzel hazırlanmış birde fenni kovandan kara kovana aktarma olurmu yoksa ogulmu koymak gerekir,bilgilendirirsen memnun olurum teşekkür eder hayırlı günler temmenni ederim.

Ballı Baba dedi ki...

Sayın BOZKIR KARTALI, her yöre için farklı mevsim vardır. En güzeli yaşadığınız yerde nektar akımı başladığı zamandır. Çünkü arılar kesilen petekleri daha kolay bağlar ve daha sakin olurlar.Arılar yerli ırk, video geçen yıl ilkbaharda Düzce'de çekildi.

Sayın Mustafa Hilmi ÖZKAL, senin sıkıntın belli dolacak karakovanların var değilmi? Aslında onunda videosu var ama bulamadım. Şu kadarını söyliyeyim ben karakovana çıkan oğulu koymak yerine bir kovanı silkelemeyi tercih ediyorum. Kalan yavrulu çerceveleri diğer kovanlara dağıtıyorum. Bunun en iyi zamanı bulunduğumuz bölgede nektar akımının iyi olduğu dönemdir. Şimdiden başarılar dilerim...

Gülüşan ŞENGÜL dedi ki...

gayet başarılı bir aktarma.biz burada yani içanadolunun aksarayında kar kışla uğraşırken sizin orada o sıcak havada kuş sesleriyle arı vızıltıları eşliğinde çalışmanız bizimde içimizi açtı.
elbet birgün bahar bizede gelecek.iyi çalışmalar

HB dedi ki...

Var da aktarıyorsunuz.

Bir daha aktarırken haber verirseniz, ben gelir çekerim videoyu.

ali yener dedi ki...

gerçekten eğitici güzel bir video olmuş keşke arıların cinsi yerli olmasaymıştı ozaman daha iyi olacakmiştı ama sağlık olsun

ilhan(kırşehirli) dedi ki...

Hocam harika olmuş elinize sağlık .Hayranlıkla sizi seyrediyorum.
hatınkaralı(kırşehirli arıcı)

Adsız dedi ki...

Sayın Ballı Baba,
Şu kurabiye şeklinde üretilen varroa ilacı hakkında bilgi verebilir misiniz ? Etken maddesi, ticari ismi nedir ? test sonuçları nedir ?
Teşekkürler.

Ballı Baba dedi ki...

Değerli arı dostları yorumlarınız için teşekkürler. Video geçen yıl ilkbaharda Düzce'de çekilmişti.

Adsız yazan arkadaşım adını yazsan olmazmı, kurabiye bakanlık ruhsatını aldı piyasaya çıkınca yazarım.

ÇAYLI dedi ki...

cok güzel olmuşabi sağ olun

Arıcı 07 dedi ki...

http://toroslardakiarici.blogspot.com/Acaba arıcılara faydalı olabiliyormuyuz?Destek olabiliyorsak mutluluk duyarım.