İlkbahar geldi, arıların bakımı ve beslemesi hızla devam ediyor. Bu gün sonbaharda böldüğüm bir kaç arıya petek ilavesi yaptım, gelişmeleri çok iyi. Genç analı kovanlardaki gelişmeler yaşlı analara göre belirgin şekilde görülüyor. Arıcılığın temel kurallarından biriside yöreye uygun genç ana arılarla çalışmaktır. Bulunduğum bölgede arıların ilkbaharda gelişmeleri güzel olsada, şurup vererek daha iyi gelişmelerini ve petek kabartmalarını sağlıyorum. Hepimizin bildiği gibi ilk bahar şuruplaması 1/1 şeker su ile yapılıyor. İlk defa bu yıl İNVERT şurubu tüm arılarımda kullanacağım. Geçtiğimiz sonbahar enzimle invert yaptığım şurupla bir kaç kovanı beslemiştim ve hazırladığımız invert şurubun dayanma süresini denemiştim. Sonbaharda hazırladığımız invert şurup bu güne kadar (6 ay olmasına rağmen) bozulmadı. Şeker şurubu invert yapmak için bir kaç formul var, ancak hazırlanan şeker şurubunun kaynatılması esnasında oluşan
HMF arılara iyi gelmediğini düşünürsek doğru yöntemi kullanmamız gerektiğini anlamış oluruz. Bu nedenledir ki asitlerle yapılan invert şurupların yüksek ısıda kaynatılmadan invert olamayacağından hiç bir zaman bu yöntemi tercih etmedim. Yurt dışında yaygın olan enzimle invert yöntemini bizimde yapabilmemiz için görüştüğüm üretici firmalar bu konuda çalışma yaptılar ve yerli üretim enzimler üretildi ve kullanmaya başladım.

Şimdi
İNVERT şurubun hazırlanması nasıl oluyor, İlk iş olarak şurup kazanında 3 teneke suyu kaynattık, ateşi söndürdük ve 3 teneke şekeri erittik. Sonra 30-35 derece civarında soğumasını bekledik, ılıyan şurup içerisine 20 litre şurup için 5 gram (bir ölcek)
BEE-ZYME adlı enzimi ekledik. Enzim katılan şurup 48 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılıyor ve arada bir karıştırılarak
İNVERT olması sağlanıyor. Artık invert şurup kullanıma hazır arılara verilebilir. Hazırlanan bu invert şurup içerisinde
B1, B2, B3, B6, PP ve
Lipitler bulunmakta ve arıların daha hızlı gelişimini sağlamakta. Bu uygulamada enzim bir kavanoz içerisinde az şurupla eritildikten sonra şuruba karıştırılması daha iyi olur.