17 Eylül 2010

ARI KUŞU...

Arı kuşları göçmen kuşlardan olduğu için ilkbahar ve sonbaharda göç yolu üzerinde olan arılıklara mutlaka zarar verirler. Arı kuşu günde ortalama 400 sorti (uçuş) ve her sortide 40 arı yediği biliniyor, buna göre zararını düşünmek bile kötü. Havanın kapalı olması halinde kovanların önüne kadar inerek arıları yerler... Ülkemizde arı kuşları koruma altında olduğu için avlanması yasaktır. Bu nedenle arıcılar kuşlardan korunmak için değişik yöntemler uyguluyor, Ordu'da katıldığım bir toplantıda bir arıcı kardeşim dediki; "Ben üçlü bisiklet kornası aldım kuşlar geldiğinde onu çalıyorum ve hiç kuş kalmıyor. Bisiklet kornasının sesi kuşlara toplanın gidiyoruz diyormuş". Karadeniz bölgesinde bazı illerde atmaca beslendiği için arı kuşlarını kaçırmada kullanılabiliyor. Tabiatın dengesi zaten bu işi çözmüş bile, eğer yaşadığınız yerde doğan yaşıyorsa arı kuşlarının en büyük düşmanıdır. Arı kuşları sadece bal arılarını değil, uçan tüm haşareleri topluyor. Bo konuda profesyonelce fotoğrafını çeken çok değerli insanlar var. Kuş fotoğraflarıyla ilgili site kurmuşlar mutlaka bakmalısınız: http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=18663 Bu çalışmalarda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler, ellerine gönüllerine sağlık.
ARI KUŞU--

3 yorum:

Hasan ÇINARLIK dedi ki...

Merhaba Selahattin bey,
Bu aralar bizim yöreyede arıkuşları demir attılar..
Üç gün önce dalış yapan arıkuşunun peşinden arının gittiğini gözümle gördüm ama " yakalayamadığı arı " olarak düşündüm..
Ayrıca daha önceki yıllarda arıkuşu ölüsünü arılığa astığımda bir çok arının arıkuşuna saldırdığını görmüştüm..
Bisiklet kornasını denemek lazım..
Paylaşımlarınız için teşekkürler..

Arıcı 07 dedi ki...

Süleyman bey,
Arı kuşlarına karşı en etkili yöntem arılığı ormanlık bölgeye koğuşlandırmak.Benim arılığım ilk ve sonbaharda arı kuşlarının bu geliş zamanlarında ormanlıkda olduğu için kafam çok rahat.Çünkü;Kartal,şahin bizxim bölgede oldukça çok.Onları doğal yöntemlerle koruduğumu düşünüyorum.

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli başkanım,arı kuşlarını koruma tedbiri bizden başka ülkelerde olmadığını geçen yıl Tekirdağda bir muhabbetimizde duymuştum.Doğal denge bozulduğu için tüm bu olumsuzlukları yaşıyoruz.İyi çalışmalar kolay gelsin.