9 Eylül 2010

FORMİK ASİTLİ VARROA MÜCADELESİ...

Varroa mücadelesinde kullanılan bir çok ürün var, bu ürünlerin başında tüm Dünya'da olduğu gibi organik asitler ilk sırayı alıyor. Asitlerin kullanılmasında bazı sıkıntıların olduğu kesin (yavru zamanı kullanılamayan, tedbir alınmadan kullanıldığında deriyi yakma, solunduğu zaman ciğerleri tahriş etme...) ama kullanım kolaylığı için yeni çalışmalar var. Yurt dışında örnekleri olduğu gibi formik asitin jel, toz ve granül formuna sokulmuş halleri var. Ülkemizde de bu çalışmaların yapıldığını görmek sevindiricidir. Bu ürünlerin sahada en kolay kullanımı için saha çalışmaları yapılması gerekiyor, arılığımda bu çalışmaları yürütüyoruz.

Granül formik asitin en güzel şekilde kullanılabileceği ambalajı bulmak için değişik yöntemler uyguladık ve nihayi sonuca vardık. Uygulamada arıcı asitle temas etmeyecek ve solumadan rahatlıkla kullanabileceği için sağlığına zarar vermeden kullanabilecek. Daha önce sıvı asit kullanan bir çok arıcının ellerini yaktığı veya soluduğu için hastahanelik olduğunu biliyoruz. Granül formik asit sadece varroa için değil, jel formik asitin yağmacılıkta kullanıldığı gibi saklamak istediğimiz kabartılmış peteklerin muhafazasında da güvenle kullanılabilecek. Önceki yıllarda bende dahil çok arıcı arkadaşımız delikli naylon torba içine koyduğumuz bezlere sıvı formik asiti şırınga ile sıkarak veya enjektör içine koyarak veya küçük şişelere koyarak uygulamıştık. Yeni ürünle bütün bu zorluklar ve farklı malzeme temini ortadan kalkmış olacak. Haftalarca süren ilaçlama ve defalarca kovan ama sıkıntısı ortadan kalkacak ve tek dozla ilaçlama bitmiş olacak. Burada unutulmaması gereken konu ise her zaman söylediğim gibi iyi varroa döktü diye tek ilaca bağımlı kalmadan değişik aktif maddeli ilaçları kullanmak zorundayız, aksi halde başarı oranımız düşecektir.
Oyun oynayan son oynayan olur...
VARROA MÜCADELESİ...
Uygulamadan bir saat sonrası çekilmiş görüntülerden bir kesit... Değişik formlarda başka ürünlerinde saha çalışmaları devam ediyor. Bu vesile ile herkesin bayramı mübarek olsun, nice bayramlara.... 03/05/2007 yılında uyguladığım sıvı formik asit uygulamasını okumak için linki tıklayınız: http://selahattinguney.blogspot.com/2007/05/varroa-mcadelesi.html

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Selahattin abi paylaşımlar güzel eline sağlık inşallah bu ilaçları deneme imkanımız olur,bide videodaki fön müziğine bayıldım,adeta koptum abı!bu vesileyle ramazan bayramınızı tüm sevdiklerinizle beraber huzur içinde nice bayramlar dilerim.

Adsız dedi ki...

ben formik asit ikullanırken peçete kağıdını katlayıp çerçevelerin üzerine koyuyorum ve onun üstüne döküyorum.bir hafta ara ile bu ilemi yapıyorum.%80 lik formik asiti saf su ile seyreltip %65 lik haline getiriyorum. 3ile 4 defa bu işlemi yapmak yetiyor.rabii bal alma işleminden sonra.
selamlar
yalçın meriç.

Adsız dedi ki...

merahabalar selahattin bey almanyada sayın mehmet yükselin organik asitlerle yatıgı mücadele çokdaha etkili vede çok düşük maliyetli uygulamasıda sizin dediginiz gibi zorbişeydegil.Benim amlamadıgım ilaç firmalarının merkezleri istanbulda olmasına ragmen niye zonguldakta vede sizin arılıkta saha çalışmaları yapılıyor.İstanbulda arıcılar birligi ve arılık kalmamışmı.Daha önceki yıllardada formik asitin jel versiyonunu deneme çalışmalarını yapmıştınız birsürü arıcıda bu ilaçtan zarar gördü niye bundan burda bahsetmediniz reklamı yapayım çorbayı alayım gerisinden banane çok uygun ilaçlama yapılabileçekken yok bu ilaçmış şu ilaçmış bırakın bunları DOGRUYA DOGRU İYİOLANA İYİ DEMEYİ ÖGRENMEMİZ LAZIM MEHMET YÜKSELİN PAYLAŞIMLARINA BİR GÖZ ATMANIZI TAVSİYE EDİYORUM BAŞKAN OLARAK BİRLİGİNİZDEKİ ÜYELERE FAYDALI OLMANIZ DİLEGİYLE

Ballı Baba dedi ki...

Salih abi merhaba, çalışırken eğlenelim dedim.

Yalçın abi yazıdada yazdığım gibi çok değişik yöntem var.

ADSIZ; Mehmet Yüksel kardeşimi blog açtığı günden beri takip ediyorum. İlaçların saha çalışması Zonguldak'ta yapılıyor olması neden zoruna gitti. Mademki firmalar istanbul'da diyorsun git firmalara seninla çalışmalarını söyle çorbayıda sen zıkkımlan...
Yazımı birdaha adam gibi okursan kimseye sataşmadım ve farklı uygulamalar var dediğim gibi en kolay yöntemin bu olduğunu başka bir malzemeye gerek olmadığını yazdım. Sen ister anla ister anlama, Jel formik asitten zarar gördüm diyenler bakanlığada gitti onlarda havasını aldı bilesin. Adı üstünde ilaç, ilaçların ambalajında birde prospektüs var ona göre kullanılır. Şunuda bil birliğimizde çok akıllı arıcılar var en azından birisiyle yazışırken ismini saklamazlar...

Unknown dedi ki...

Sayın isminin açıklamayan arıcı arkadaşım sizde çok iyi biliyorsunuz ki:
1- Formik asit jelin çalışmaları İstanbul'da başladı.
2- Firmamız tüm çalışmalarını Zonguldak dışında Türkiye'nin değişik bölgelerinde yapmaktadır ve çalışmaların sonuçları bakanlığa bildirilmekte ve isteyen arıcılar bloglarında yazmaktadır.

Ayrıca size bir kaç sorum olacak:
1- Formik asit jelin zarar verdiğini söylüyorsunuzda alınan zararsızlık raporlarını bilmenize rağmen neden bu raporlardan bahsetmiyorsunuz?
2- Formik asit jel bu kadar zararlı
10 gramlık ketçap ambalajlarına doldurulan farklı formik asit jel ürünleri neden Türkiyenin bazı illerinde dağıtıldı ve iki firma formik asit jel çalışması yapıyor ve neden ruhsat başvurusu yapıyor?
3- Formik asit jel bu kadar zararlı Amerikada bir firma neden sadece formik asit jelle uğraşıyor?
4- Son olarak fornik asit jeldeki formik asit niktarının yaklaşık on katını yeni çalışmamızda kovana veriyoruzda biz o zararları halen neden göremiyoruz?
5- Denemelerde bulunmayı istiyorsanız neden bu güne kadar talepte bulunmadınız?

ÇAYLI dedi ki...

tüm dostlara selam,arkadaşlar neleri daha iyi yapabiliriz yerine şu yazdıklarınıza bir bakıyorum da inanın şaşıyorum neden böyle kısır atışmalara devam ediyoruz gelin hep birlikte neleri dahada ileri ye götürebiliriz leri tartışalım ve bizlere yol yordam gösterin ama böyle degil selamlar