26 Eylül 2010

SONBAHAR BAKIMI...

Arıları kışa hazırlamak için iyi bir varroa mücadelesini Ramazan bayramında yapmıştım. Şimdi ana arıyı yumurtlatarak genç bir nesille kışa sokmak lazım. Bunun için iyi bir teşvik şuruplamasının ardından yeterli kış stoklarının oluşabileceği şuruplamanın yapılması lazım. Sonbahar şuruplaması ne zaman başlar ne zaman biter diye düşünen arıcılarımız için ben kuralını söyliyeyim sizler zamanını kendinize göre ayarlayın. Yaşadığınız yerde soğuklar başlamadan bir ay öncesinden şuruplamanın bitmesi gerekiyor ki, arılara verilen şurup gözlere konduktan sonra sırlanabilsin. Zonguldak arı kışlatma konusunda güzel bir yer, bir çok ilde ana arılar yumurtayı kesmiş olmasına rağmen burada hala devam ediyor ve bahara kadar da devam edecek. Bu gün akşam 15 gün önce invertase enzimi (PCHELİT) ile hazırladığım 200 litre invert şurubu arılarıma verdim. Her zaman bize sorulan sorudur, bir kovanda ne kadar bal olmalı diye. Ben derimki; çerçeve sayısı ne olursa olsun arıların işgal ettiği çerçevedeki bal kemerinin yüksekliği önemli. Kovandaki balın miktarı değil, yani arılı çerçevelerdeki bal kemeri yüksekliği orta yerden aşağı 14 santim uzun ise bu arılar asla açlıkdan ölmez. Zayıf arıların yanına bölme tahtalarıda konarak arıların ısıtacağı alan daraltıldı. Allah ilkbahara tüm arıcılarımızı ve arılarımızı sağlıklı çıkartsın... Arılara kış bakımı yapılırken en çok karşılaştığımız sorulardan birisi ben arıya ne kadar şurup vereyim? Bir çok kaynakta kovanda kalacak kışlık bal miktarının 15 kilo olması yazar, ancak şunu unutmayalım her kovanda aynı oranda arı olmayacaktır. Bunun yerine kovandaki arılı çerçeve sayısını iyi bilmek lazım. Unutmayalım ki arılar kış salkımına girince bulundukları çerçeveden yan çerçeveye geçemezler, eğer bulunduğu çerçevedeki bal kışın biterse arılar o çerçevede açlıktan ölürler. Bunun içindir ki arının bulunduğu çerçevedeki bal kemerinin yüksekliği arılarımızın hayat sigortasıdır. Uzun yıllardır gördüğümüz şey bal kemeri yüksek olan kovanlar son derece sağlıklı olarak kışı çıkartıyorlar. Çerçevede ki bal kemeri yüksekliğinin en ideali çerçevenin yarısından biraz fazla olanıdır. Her zaman söylediğimiz gibi EN İYİ İLKBAHAR BAKIMI SONBAHARDA YAPILAN BAKIMDIR. Baharda yapılan kovan kontrollerinde eğer arılar petek gözlerine kafalarını sokarak ölmüşler ise açlıktan öldükleri kesindir. Arıların üzerinde olmadığı diğer çerçevelerde ne kadar bal olursa olsun hiç farketmez.

Bulunduğunuz bölgede kış ayları sıcak geçiyorsa sizde sonbaharda yeterli şuruplama yapamadınızsa arılar aradabir uçuş yaparak tüketimi hızlandırıyor ise, ya çerçevelerin üzerine veya arıların üzerindeki yemliklere bir miktar kek koyarak bu havalarda arıların o anlık tüketimlerini temin etmek son derece faydalı olur. En azından arılarınızı açlıktan öldürmeyeceğiniz kesinleşir. Varroa mücadelesi için granül formik asit çalışmalarımız devam ediyor. İlk uygulamada ürünün çalıştığını gördükten sonra en önemli konu olan formik asitin salınım miktarının günlük dozu kontrol etmekti. Bunun için yurt dışından getirttiğimiz DRAGER tüpleriyle ölçümleri yapmaya başladım. İlk üç dakikkada 1.5 ppm formik asit buharlaşmıştı anacak bu çalışma 25 derece sıcaklıkta olduğu için bilgiler kesinlik kazanamaz. Bu ölçümler daha az ve daha çok sıcaklıklarda da devam ederek ortalama alınacak. Kullandığım granül formik asit miktarı 100x3 özel ambalaj toplamda 120 gram formik asit. Tüm arıcı dostlarıma arılarında kayıpsız bir kış, yuvalarınızda huzur dolu günler dilerim.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

selahattin abi verdiğin bilgiler için teşekürler ,abi işlerinde kolaylıklar dilerim sağlıcakla kal

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım.

Kışa ve hatta erken ilkbahara besleme bırakmamalıyız diye düşünüyorum.Zamanı geldiğinde ballarını almasını bildiğimiz gibi zamanında ve yeteri kadar yiyeceklerini de onlara vermeliyiz diye düşünüyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Ballı Baba dedi ki...

Erkan kardeşim sağol, Allah hepimize kolaylıklar versin...

Yusuf kardeşim AS,Bazen ihmallik, bazen zamanında farklı işlerin olması, bazende işi bilmemezlikten kaynaklanan bakım eksiklikleri olabilir. Zamanı geldiğinde de balları almadığımız oluyor, bu yıl bende olduğu gibi hasata başladım eşimin ameliyatlerı ortaya çıkınca ramazanın sonunda balları aldım. Düşüncelerinde haklısın, ama olur ya hesaplar uymadı diye açlıktan öldürmeyelim değil mi?...

İRFAN CEYHAN dedi ki...

vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü müteşekkiriz.başarılar dilerim.