1 Şubat 2008

BAHARIN HABERCİLERİ...

Karşıki dağlarda karların var oluşu bahar mevsimi için bizleri umutlandırıyor. Biliyoruz ki kar yer yüzünün yorganıdır, ne kadar çok yağarsa toprak taban suyunu o kadar çok alır ve o yıl bolluk bereket olur. Bizler sahil kesimde olduğumuz için pek fazla kar göremiyoruz, bu nedenle yükseklere çok yağması bizide sevindiriyor.
Hafta sonu gittiğim bu köyden dönüşte yol kenarındaki fındık bahçelerinde güzel çiçekler açmıştı. Uzun zamandır benim beklediğim ise fındıkların püskülleri idi ve nihayet onların da açmaya başladığını gördüm. Havalar ısınınca da üzerinde polen alan arıların fotoğrafını çekerim. Bu demek oluyor ki artık bahar çok yakın, bundan sonra geceleri bazen ayaz olacak ama genelde havalar iyi gider ve arılar bu fındık püsküllerinden bol bol polen toplarken uçuşan polenler sayesinde de fındık çiçekleri döllenecek. Bu olay çok uzun zaman devam eder. Arılar polinasyonda (Bitkilerin döllenmesi) %35-60 rol alırlar. Kivi bahçelerinde ise bu oran %98 dir. Fındık bahçesi olan arkadaşlarımız inşallah bu faydalı yönleri görürlerde ilaç atarken daha dikkatli olurlar. Nisan - Mayıs ayında bu konuda yazacağım inşallah. Fındık kurdu nerde yaşar bilen kaç fındık üretiçisi var ki...

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Benim çevremde gözlemlediğim kadarıyla,arının polen aldığı,kızılcık,kavak,söğüt,ballık otu,piğner,kızılağaç,bunların içine fındığın da dahil olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.Demekki etrafımızdaki herşeye gözümüz gibi bakmak ve kollamak zorundayız,sadece yeşillik olarak veya yemiş olarak görmemeliyiz.Sistemde daha ne kadar bilmediğimiz ayrıntılar gizli.Başkanım inşallah havalar bu yıl normal kış şartlarını yaparda yeraltı gölleri ve çevre suya kanar,buda demektirki bereket ve bolluk yılı.Çalışmalarınızda başarılar diliyor,saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Abi ağzından bal akmış,inşallah bu sene sizinde belirttiğiniz gibi topraklarımızdan bereket fışkırır,o bölgelere yağan karı birazcıkta buralara gönderseniz..