4 Aralık 2008

MUĞLA YOLUNDA GÖRDÜKLERİMDEN...

Geçen hafta katıldığım Muğla arıcılık kongresinde arta kalan zamanlarımızda bir kaç arıcı ve arılık gezme şansımız olmuştu. Muğla'ya gitmeden yolumuz üzerinde olan değerli dostum, Makine mühendisi sayın Uğur KIRAN aynı zamanda arıcı kardeşimizi görmeden geçmiyelim dedik. İyiki dedik yani başımıza gelmeyenler kalmadı, İzmir kazan biz kepçe misali orası senin burası benim dolaştık durduk. Hayatta hiç beceremediğim şey adres arayıp bulmak...


Hay Allah nerede bu millet diye bizi arıyor, biz dedikki marketin giriş kapısındayız. Nerden bilelim her tarafında kapı var, telefon elinde tam karşımızda bize nerdesin diyor bende karşına bak diyorum, işte o anlar... ve çok şükür buluştuk ama ne buluşma. Sıkımı ayrılalım bizim yol uzun Uğur kardeşimiz bahçeden gelmiş bırak gidelim olmazzzzz... Atalarımız derki: "DOST KAZAN DÜŞMANI ANANDA DOĞURUR"!!! Soldan sağa: Mak.müh. Uğur KIRAN, Selahattin GÜNEY, Vet. hekimi. Harun KULOĞLU (BioHAYAT arge müdürü) Uğur bey gösterdiğin ilgiye ve güler yüze sonsuz teşekkürler. Bizede beklerizzz...
Malüm yolumuza devam ettik, akşam oldu biz muğlaya gittik konaklayacağımız yer ise Marmaris yani 54 km mesdafe var devaaammmm. Gece iyi bir uykudan sonra sabah kahvaltısı terasta ve marmaris koyu ayaklarımızın altında (Kaldığımız yer Marmaris Polis evi) Hava biraz sisli ve serin. Ben buraları gördükçe Karadeniz demekki hala keşfedilmemiş derim inanın. Kahvaltı sonrası Muğla'ya gitmek için yola çıktık ama programımızda hava açarsa yol kenarlarında gördüğümüz arıcılara uğramak var. Ormanlık alanlarda çam ağaçlarının nefis kokusu sabah sabah insanın ciğerlerine bol bol oksijen dolduruyor. Deniz kenarından dağlara döne döne tırmanıyorsunuz ve 670 rakım tabelası yolun kenarında. İşte yolun alt tarafında küçük bir arılık 60 civarında kovan var, bir görüntü alıp devam ediyoruz. Birazdaha yol alınca bu sefer sağda yolun tam kenarında yüzden fazla kovan var ama burdada kimse yok...

Devam ediyoruz hava güneşli dağlar yemyeşil çam ormanı ve yollarda genişletme çalışmaları var. Az yolumuz kaldı derken sağ tarafta ormanın içinde düzlük bir alanda epeyçe fazla arı kovanı gördük. Daha önce yağmur yağdığı için araba ile giremedik. Yürüyerek arıcılara doğru gidiyoruz ve kulübenin önünde yanan ateşin yanında iki kişi oturuyor selam verip kırk yıllık dost gibi karşılanıyoruz.

Buradaki arıcılarımız Osmaniye'den gelmişler çam balı için. Sohbetimiz koyulaşıyor, ben amcanın yaşını soruyorum (50-55 diyecek beklerken) elli yıllık arıcıyım diyor Ahmet AVLUK amcamız yaş 72 diyor gülerek ve ekliyor arıcılar yaşlanmazzzz. Yanındaki genç kardeşimiz Alparslan DOSTUOĞLU 30 yaşında , çok uzun yıllar birlikte arıcılık yapıyorlar. Burada 400 arılı kovanları var, bu yıl mevsimin iyi geçtiğini söylediler ama arılarda varroa çok diyorlar. Beraber yolculuk yaptığımız BioHAYAT firması arge müdürü 2 şişe ilaç veriyor ve nasıl kullanacaklarını gösteriyoruz. Dağda koçayemiş ve keçiboynuzu çok diye anlattılar arılar bu günlerde koçayemişten çok güzel nektar ve polen taşıyorlar dediler, sağolsunlar bizede topladıkları koçayemiş meyvelerinden ikram ettiler. Ürününüz bol ömrünüz uzun olsun diyerek ayrıldık.
Kongreyi bitirdik geri dönüş yolunda Aydın'da yaklaşık 700 kovanla gezginçi arıcılık yapan Hasan EYİNÇ'e uğradık, nefis bir çay molası yaptık. Değerli Hasan EYİNÇ ailesine sıcak yuvalarını bize açtıkları için teşekkür ederiz. Oradanda ayrıldık yola devammmm... Manisa girişinde ve Balıkesir'de mola yerinde gördüklerim ise yorumsuz :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Valla helal olsun gezip gördüklerini "robenson kruze"gibi anlatıyorsun bizde heyecanla okuyoruz.Arıcılık işte böyle herkes birbirine çok yakın davranıyor,hemen samimi oluveriyor.
Yalçın Meriç.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Saygıdeğer ağabeyim, yazıya döktüğünüz ziyaretinizle ilgili olarak benim görüşüm:
"BU SAYILMAZ".
Bir dahaki sefere daha uzun süreli misafirim olmanızı sizden rica ediyorum. Memnuniyetinizi belirttiğiniz oranda çok emek sarfettiğimi sanmıyorum ancak sizinde belirttiğiniz gibi en önemlisi insanların güler yüzle birbirlerine gösterdikleri dostluk belirtileri.
Muğla yöresine yaptıgınız yolculukta sizlerle beraber olmak isterdim ancak işlerim dolayısıyla size katılamadım.
Allah ömür verdiği sürece siz büyüklerimizin izinde yolumuza devam edeceğinizden şüpheniz olmasın.Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

meraba sayın başkanım;
başkan dediğin böyle sizin gibi olmalı,gündemi takip etme ilgi ve becerisine sahip olmalı.üyüelerinini çağdaş gelişme ve yeniliklerden haberdar etmeli.maşallah hepsi fazlasıyla var.mğla 1. arıcılık ve çam balı kongresinde verdiğiniz emek ve çabadan dolayı teşekkür ederim.
yalnız size değil ama kabullenemediğim bir şikayetim var.
50 yıllık arıcı kardeşim hala ormanlık alanda kontrolsüz ateş yakmış.yazık. hiç değilse ateşin etrafını taş duvarla çevirebilir, toprağı biraz kazabilirdi.bu iş çok mu zor acaba.
o resimde bir de orman içinde n sorumsuzca çekilmiş elektrik hattı.yazıklar olsun derim . hadi kolay gelsin başkanım.