3 Mart 2009

AMAN ALLAHIM...

İhracatı baltalayan ziraî ilaçlar yasaklandı
Sağlığa zararlı olduğu için yıllardır eleştirilen ziraî ilaçlara nihayet yasak geldi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, taze meyve sebzede kalıntı sorununa yol açan 135 farklı tarım ilacının 75'ini yasakladı. Söz konusu ilaçların üretim ve ithalatı, 1 Ocak 2009'dan itibaren durduruldu.
Böylece Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya tarım ürünleri ihracatında büyük sıkıntıya sebep olan ziraî ilaç kalıntısı sorunu ortadan kalktı. Bu ilaçların kullanımı, insan ve çevre sağlığına verdiği zarar sebebiyle Avrupa Birliği (AB)'nde yasak. Birlik, uzun süredir Türkiye'nin de bu yasağa uymasını istiyordu. Türkiye ile AB ve Rusya arasında sık sık ziraî kalıntı sorunu yaşanıyor. Bu ülkeler, Türkiye'den alınan sebze ve meyveleri detaylı analizden geçiriyor. İçinde sağlığa zararlı ilaç kalıntısı tespit edilen ürünler gümrüklerden sokulmuyor. Tarım Bakanlığı'nın kararı, iç pazarda da daha sağlıklı sebze ve meyve tüketilmesini sağlayacak. Türkler de bundan sonra Avrupa standartlarında gıda tüketecek.
Tarım Bakanlığı'nın kararına göre yasaklanan 75 ilacın dışında kalan diğer zararlı ilaçlar da 2012 yılına kadar piyasadan çekilecek. Bunların yerine çevreye zarar vermeyen organik yapıda yeni bitki koruma ürünlerine ruhsat verilecek. Yasaklananlar arasında yüksek oranda zehir içeren 'amitraz ve endosulfan' gibi aktif maddeler içeren ilaçlar da yer alıyor. Özellikle armutta kalıntıya yol açan amitraz, Avrupa'ya ihracatta ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Halen stoklarda bulunan yasaklı ilaçlar bitene kadar kullanılabilecek. Uzmanlar, stoktaki ilaçların ancak iki yılda tüketilebileceğini belirtiyor. Ziraî Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Murat Kantarcı, Tarım Bakanlığı'nın aldığı kararın doğru olduğunu düşünüyor. Kantarcı, "Düzenleme, kalıntı sorununun önüne geçmek için önemli bir adım. Ayrıca, meyve sebze ihracatını da son derece rahatlatır." dedi. Murat Kantarcı, "AB'de meyve sebzede kalıntıyı izleyen 'Hızlı Alarm Sistemi' var. Avrupa'ya ihraç edilen tarım ürünlerinde kalıntı çıkması halinde, bu sistem bütün üye ülkelere haber veriyor. Bunun sonucunda gelen ürünler daha sıkı denetleniyor. Dolayısıyla AB'nin riskli gördüğü ilaçları bizim de yasaklamamız lazım." değerlendirmesini yapıyor. Kantarcı, kararın zirai mücadeleyi olumsuz etkilemeyeceğini de ifade ediyor. Halen Türk çiftçisi ziraî mücadelede 410 aktif madde kullanıyor. Türkiye'deki tarım ilacı pazarı ise 210 milyon Euro'yu buluyor.
Ülkemizde zirai mücadelede kullanılan aşağıda isimleri yazılı Bitki Koruma Ürünü aktif maddelerinin imalatı ve ithalatı 01.01.2009 tarihi itibariyle yasaklanmıştır. (BASIN)
BU KONUDAKİ RESMİ BELGE KORUMA KOTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SİTESİNDE:
Bu kararı alanları cani gönülden kutluyorum...

3 yorum:

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Selahattin abicim u cok guzel bir haber, ama 2012 yilina kadar meyve ve sebzelere suphe ile bakacagiz... gonul isterki bu sure kisaltilsin...

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

yani bu ilaçlar 2012 ye kadar zaralı ondan sonra zararsız bi adamlık yapıpda raftakileri toplasınlar toz ilaç da daha önce yasaklanmıştı hala vuran var bunların raf ömrü biter kendileri bitmez geliyor bana
inşallah yanılırım ve yanılmayıda çok isterim

İlhami Uyar dedi ki...

Başkanım insan sağlığına önem verilmesi adına çok güzel bir gelişme,bilhassa sorumluluk duygusu insanlara öğretilmeli,kazanç uğruna canlıları zehirlemeye hiçbirimizin hakkı olmadığını düşünüyorum.