7 Mart 2009

İLKBAHAR...


Arıcılık kurallarından biriside yaşadığınız yerlerde eriklerin çiçek açması ilkbaharın geldiğinin belirtisidir. Eriklerin çicek açmaya başlamasıyla teşvik şuruplamasıda başlar. Bu süre, elma çicek açana kadar devam eder diyen eski arıcılarımız. Bu hesap son yıllarda yapılan yüksek bal verimi için koloni güçlendirmesi amaçlı 42 gün genellemesinin hesabına denk gelmesidir. Ancak benim olduğum bölge gibi bir çok yerde ani esen sert rüzgar ve ani hava bozmaları nedeniyle kovana ulaşamadan bir çok arı telef olur. Bu gün bizde olduğu gibi. Eşimle birlikte yol boyunda toplayabildiğimiz kadar yere yapışan arıları küçük bir kutuya koyup sobanın yanında ısıtarak tekrar kovanlarına dönebilmeleri için salıverdik. Hani karınca yanmakta olan İbrahim (as.) için su daşırken, bu kadar suyun ne önemi var diye sormuşlar... Ben yolunda bulunayım da.....

7 yorum:

TEMEL dedi ki...

Ooo Selahattin bey kısmetiniz bayağı açıkmış. epey de toplamışsınız maaşallah.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Maşallah hem arılara hemde çiçeklere, ne güzel açmışlar.
Abi ALLAH sezonunuzu bol verimli kılsın inşallah,elimizden geleni yapmaktan geri kalmayacağımız bir anlayışa sahip oldugumuza ne şüphe...

Adsız dedi ki...

Baharda rüzgarlı günlerde yerlerde ölen arılar için güzel bir açıklama hocam
Teşekkürler
Mustafa KAYA

erbabarici dedi ki...

Selam Selahattin Bey!
arılara karşı göstermiş olduğunuz ilgi,sevgi ve samimiyet beni duygulandırdı teşekkürlerimi sunar başarının bereketin bu tür hareket ve düşüncenin semeresi olduğunu düşünüyor size ve eşinize saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Bereketli bir yıl olması dileğiyle...

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Hocam bunlarin cogu polenli.. kimbilir kac tanesi telef olmustur...selamlar sevgilerr..

Ballı Baba dedi ki...

Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Evet bu mevsimde kovandan çıkan arıların çoğunluğu polen için çalışıyor, 3-8 çerceve arası yavru olan kovanlar var ve çok polen lazım. Ani çıkan rüzgarda ağır yüklü arılar daha yavaş hareket ettiği için bu olay oluyor.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Hocam bu zamanda olur böyle vakalar ama sezon geldi artık yeni yavrular ve oluşan yaz sezon arıları doguyor bu mutluluk bize yeter sezonun hayırlı, arıların saglıklı ,kovanların bal dolsun .