17 Nisan 2009

GÜNÜN BEREKETİ...


Bu yılın yağmurlarının güzel yağması neticesinde arılarım iyi gelişti bir kısmına ballık koydum. Birkaç tane bölme yaptım, ana arı üretimi için hazırlıklar tamamlandı ve bir kaç kovan hazırlandı. Arı sütü üretimi için gerekli hazırlıklar yapıldı inşallah haftayada arı sütü üretimine başlayacağım. Çiçeklerin bol olmasını fırsat bilerekte her yıl olduğu gibi polen üretimine başladım. Polen kapanlarım kovan altlarından olduğu için kovanlarda kışın oluşan rutubet çok az oluyor ve kovan içi havalandırması daha iyi oluyor. Fotoğrafta ise APİMAYE firmasının önden kapanlı termo kovanı görülüyor.

Bu gün toplanan polenler, önce gölge bir yerde bir santim kalınlığı geçmeyecek şekilde serilerek içindeki karıncaların çıkması sağlanıyor. Polen kesinlikle güneş ışığında kurutulmamalıdır. Ertesi gün içindeki yavru gözü kapakları, varsa arı ölüleri ve kırıntılar ayıklanıyor, sonra ince elekten geçirilerek poşetlere doldurulup derindondurucuya depolanıyor. Bir çok yerde polen kurutuluyor, işin aslını bilmeden polenin değeri kaybediliyor. Polen kurutulduğu zaman içerisindeki nem %6 nın altına düşmemesi lazım çünkü gıdai değeri düşer. Eğer içindeki nem %7 den fazla olursa fermantasyon (ekşime) başlar ki buda toksik etki (zehirleme) yapabilir. Bu nedenle poleni topladığım şekliyle derindondurucuda olduğu gibi muhafaza ediyorum. Yılda 200-300 kilo polen ürettiğim için evde 2 adet derin dondurucu kullanıyorum. Gıdai değerlerini hiç kaybetmedende tüketime sunuyorum. Eğer çok az poleniniz varsa saklamak için bir kilo bala 300- 400 gram poleni karıştırıp macun şeklinde evde buz dolabında saklayabilirsiniz. Faydaları saymakla bitmeyecek olan bu harika besini herkesin yemesinde fayda vardır. Arı ürünleri değer olarak sınıflandırıldığında balın değeri 1 ise polenin değeri 342, arı sütünün değeri 2400-2600, propolis henüz değer verilemedi??? (asrın mucizesi olarak adlandırıldığını biliyoruz). Arı ürünlerinin faydaları konusunda internette apiterapi yazarak çok geniş bilgilere ulaşılabilir.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Başkanım,maalesef arıcılar olarak sadece bal üzretimi üzerine eğiliyoruz,diğer arı ürünlerinide üreterek hem ülke ekonomisine hemde kendi bütçemize katkı yapabiliriz,sanırım araştırmacılar doğal ürünlere yöneldikçe arı ürünlerinin değeri dünyada ve ülkemizde bir o kadar artıyor,bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür eder,saygılar sunarım.Allah tüm ürünlerinizi bol etsin.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Sayın başkanım,ürününüzün bol olması dileklerimle;
öğrenciniz olmaktan gurur duyarım.Saygılarımla...