2 Mayıs 2009

İŞ ÇOK ZAMAN YOK...

Fİrmanın AR-GE sorumlusu Veteriner Hekimi Harun KULOĞLU ve Veteriner Araştırma Enstitüsünden Dr. Uzman Veteriner Hekimi İlyas Tümer Kovan kontrollerini yaparken birlikteydik. İlkbaharda başladığımız varroa saha çalışması devam ediyor. Kullandığımız ilaçlardan yurt dışı menşeli olanlardan bir tanesi, bu ilaç varroa dökmede başarılı ancak çerçeveye asıldığında yavru sahasında düzen bozuldu ve şeritin altında yavrulama yok veya yavrular söküldü. İlaç şeridi altındaki bozuk yavru düzeni...
Bu gurup özellikle sonbahar varroa ilaçlaması yapılmayan arılardan satın alındı, fotoğrafta kapalı yavru gözlerinde varroa zararından dolayı gelişemeyen (dumura uğramış) değişik kademede yavrular görülüyor. Bir çok arıcı arkadaşımız yağmurlu veya bozuk havalardan sonra kovan önünde gördükleri bu yavruları soğuktan sökülmüş zannetse bile bunlar varroadan dolayı gelişemeyen arılardır. Ana arının daha iyi beslenerek daha sağlıklı arıların gelişmesi için üzerinde çalışmaların ruhsat aşamasına geldiği ARI MİNERALİ olarak bilinen bir ürünü arılara verdiğim şurupta kullandım. Anaarının yumurta sayısında gözle görülür artış olduğu gibi doğan yavrularında daha sağlıklı olduğunu gözlemledik. Tamamen doğal ürünlerden üretilen bu ürün anaarının yumurta sayısını arttırdığı için koloni gücünüde arttırmış oluyor, erken baharda teşvik şuruplamasında verilmiş olması arıları büyük bal akımına daha güçlü hazırlamış olacak. Sonbahar şuruplamasında kullanılırsa arıların kışa dayanıklılığını arttıracak ve kış kayıpları bu şekilde çok daha az olacak. İçeriğinde Sodyum, Fosfor ve kobalt bulunuyor.
Ayrı bir gurupta Lavita firmasının ithal ettiği varostop adlı ilacı kullanıyoruz. Bu ilaç çok ince bir ağaç şerite emdirildiği için yavru sahasında tahripat yapmadığını gördük. Varroa dökümü iyi etki süresi 42 gün, bizim uygulama süremiz henüz dolmadı. Sonbahar ilaçlaması yapılmamış olan bu gurupta gelişme güzel ve varroa sayısı oldukça azaldı.
İlkbahar mevsimi başlamasıyla birlikte sadece arılarımızla çalışmıyorum. Her yıl olduğu gibi uygulamalı arıcılık kurslarımıza devam ediyoruz. Bu dönem yine Karadeniz Bölge Komutanlığında askerlerimize kurs vermeye başladım, hafta içinde uygulamayı benim arılıkta yapacağız. Sabah 09.00 bu kursa başlıyor 11.30 da bitiriyoruz. Akşam 18.00 de Ormanlı beldesinde bir başka kursa gidiyorum burada 45 kişinin katıldığı akşam kursumuz var, eğer yarın hava açık olursa uygulama yapacağız olmazsa önümüzdeki hafta uygulamayı yapacağız.
Yaptığımız saha çalışması sadece firmaların ilaçları ile sınırlı değil. Ankara Üniversitesi biyoloji bölümünden uzman biyolog Ayça ÖZKAN kovanlardan dökülen varroaların sayımını yaparak topluyor. Bu varroalarla farklı bir çalışma yapılacak ve bu bilgileride ilerde paylaşacağız.
23 Nisanda Ankaradan gelen Anadolu İzlenimleri Dergisi Bölgeler Koordinatörü sayın Refik Can KÖKSAL ile arıcılık ve birliğimiz ile ilgili çok güzel bir roportaj yaptık. Sohbetimizin roportaj sonrası devamı bizi birbirimize adeta yakınlaştırdı, tekrar görüşmek için sözleşerek başka illerde çalışmalar yapmak için ayrıldılar.

5 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli başkanım,yapılan uygulamaları eğrisiyle doğrusuyla paylaşmak çok güzel,çevre ,bitki ve arılara zarar vermeyen ürünler elde edilinceye kadar sabır araştırmacılara başarı ve kolaylıklar diliyorum.iyi çalışmalar.

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

Selahattin abi. çalışmalarını ilgiyle izliyoruz gönderdigin fidanlar sürgünlerini vermeye başlarken bizler de seni buradan takip ediyoruz. zaman dar ama yapılacak çok iş var başarıların devamını diliyor bizlere örnek olduğun için teşekkürler ediyorum

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

selamlar,

hocam ç alışmalarınızda b aşarılar dilerim.

ürün çeşidide çoğaldıkça varroa ile baş etmek ve bağışıklık kazanmasına sebebiyet vermeyerek bu zararlıyla azami derecede mücadelede önemli bir yol alacağız işallah.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Sayın başkanım, bahse konu şrurup katkısının yavrulama faaliyetlerine olumlu katkısı olması güzel, bunun yanında varroa ilaçlaması konusunda kullanımı daha basit ilaçların piyasaya çıkmasıda oldukça sevindirici.Biz arıcılar olarak bu tür ilaçların çeşitliliğinin artması ve fiyatınında daha makul seviyelerde olması dileklerimle çalışmalarınızda başarılar dilerim.Gördüğüm kadarıyla 24 saat size yetmiyor gibi.

İlker Bozkurt dedi ki...

hocam merhaba ben yenı arcılıga basladım. bu görmüş oldgum kovanlar cok hos gorunuyor. Bir cok arkadasımdan güsel tepkiler aldım. sizinde kullandıgınızı görüyorum bana bu konuda bılgı werırmısınız.