21 Ağustos 2009

SONBAHAR EĞİTİMİ...

Mevsim itibariyle bölgemizde balını almayan veya gittiği yerden geri gelmeyen arıcımız kalmadı. Şimdi sırada ballarını aldığımız arılarımızın sonbahar bakımını yapmak var, her zaman dediğimiz gibi gelecek yıldaki başarımız arıları nasıl kışa soktuğumuza bağlı. Bu nedenledir ki Zonguldak arıcısının bir kısmını bulundukları bölgede bilgilendirmek amacıyla küçük çaplı bir eğitim semineri düzenledik. Konumuz "sonbahar, kış bakımı, bal'da kalıntı ve Dünya'daki varroa ilaçları"





Salona gelen arıcılarımızla birlikte merhabalaştıktan sonra herkes yerini aldı. Açılış konuşması ardından saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasından sonra Zonguldak İl Tarım Müdürümüz Sayın Yusuf AKIN konuşmasını yaptı. Sayın müdürümüz ilimize geldikten beri olan değişiklikleri ve tarımda yapılması gerekenleri çok ince ayrıntılarıyla bizlere anlattı. Arıcılık konusunda ise tüm dünyada olduğu gibi daha büyük arılıkların olması gerektiğini ve işletmelerin olması gerektiğini söyledi. Dünya ile rekabet edebilmek için üretimin arttırılması çiftcilerimizin daha sosyal ve eğitimli olması gerektiğini vurgulayan müdürümüzson olarakta bu tür eğitim seminerlerinin önemli olduğunu bölgemiz arıcılarına hayırlı olası nı dilerken katılan konuşmacılara hoş geldiniz dedikten sonra konuşmcıları dinlemek üzere salondaki yerine oturdu.

SONBAHAR VE KIŞ BAKIMI: Bu konuda her zaman arıcılarımızın çok değer verdiği ömrünün 40 yılını bu konularda harçayan değerli bilim insanı sayın Prof.Dr. Muhsin DOĞAROĞLU hocam, kendine has uslubuyla sunumunu yaptı. Her zamanki gülen yüzü ve tatlı sohbetiyle salonda bulunan bizler adeta nefeslerimizi tutarak dinledik. Birkaç seminerine katılmış olmama rağmen her seferinde çok şeyleri öğrendiğimide belirtmem gerekiyor. Benim tavsiyem her ne kadar biliyor isekte mutlaka bu tür eğitim toplantılarını kaçırmayalım. Bazen hiç belli olmuyor bir kelime bile insanın hem bakışını değiştirir hemde bilgi hazinesinde hiç bir şeyin olmadığını hatırlatır. Bir çok kitapta yazdığı gibi dünyanın en değerli ve pahalı şeyi bilgidir. Bu nedenle dinlediklerimizle yetinmeyerek sayın hocamın son yazdığı kitaptanda birer tane alarak dinlediklerimizi dolabımızda saklayacak şekilde belgelemiş olduk.
BALDA KALINTI ANALİZLERİ: Pendik Veterinerlik Araştırma Enstitüsü Kalıntı analiz uzmanı Dr.Vet. Hek. Nurullah ÖZDEMİR Türkiye'de buluna 3 araştırma enstitüsünden biri olan Pendik Araştırma Enstitüsünde tüm gıdalarda olduğu gibi ürettiğimiz baldaki kalıntıları izleyebildiklerini ancak esas görevlerinin üretilen tüm ilaçların kalıntılarını izlemek oldunu belirtti. Enstitüye son alınan cihazlarla uluslararası seviyede ölçümleri yapabildiklerini belirtti. Geçmişten beri arıcılıkta kullanılan bazı ilaçların aktif maddelerinin ciddi manada kalıntı bıraktığını öğrendik. Biz arıcılar olarak sadece varroa'ya karşı veya ağ kurdu için kullandığımız ilaçların öldürüyor olması sonuç alıyoruz anlamına gelmediğini anladık. İnsan olmanın gereği kendimize verdiğimiz değerin kat kat fazlasını karşımızdakine vermeliyizki yaşadığımız hayatın bir değeri olsun. Yoksa kendimize göre iyi dediğimiz ilaçların aslında hem kendimize hemde geleceğimize ne kadar zarar verdiğini bilmiyorsak ciddi manada bir insanlık sucu işliyoruz demektir.
DÜNYADA ARI İLAÇLARI:Dünyada ve Türkiye'de üretilen arı ilaçlarını BioHAYAT firması Ar-Ge müdürü

Vet.Hek. Harun KULOĞLU anlattı.
Dünyada kalıntı bırakmayan ürünlere doğru ciddi bir geçişin olduğunu, ilaç şekillerinde Türkiye'ye göre farklı formların bulunduğunu söyledi.
BioHAYAT olarak bu alandaki eksiği gidermek için yurt dışında üretilen bazı ilaçları getirmek ve olmayanlarıda kendimiz üreterek arıcıların hizmetine sunmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'de 2000 çeşit hayvan ilacı olmasına karşın 24 arı ilacı bulunmakta ve bunların bir kısmıda ruhsatsız satılmakta...
Ne yazık ki ülkemizde bazı arıcı arkadaşlarımız deri tabahlama sanayiinde kullanılan 3 liralık oxalic acid'i "oksalik asid" varroa ilacı olarak satmakta veya kullanmakta, oysa arıda kullanılan oxalic acid gıdalarda kullanılacak kadar kaliteli olmalı. Son yıllarda büyükbaş hayvanlarda veya tarımda kullanılan bazı ilaçlarında arıcılıkta kullanılması maalesef çok büyük hatalara neden olacaktır. Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de ilaçlarda organik üretime ağırlık verildiği görülmekte. Yakın zamanda arıcılıkta kullanılan bir çok yeni ve etkili ilaçları arıcılarımızın kullanabileceğini söyleyebilirim. BioHAYAT firmasına arıcılığa ve arıcılarımıza verdiği bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Eğitim semineri sonrasında Çaycuma ilçemizde ARILIĞI bulunan Hasan KALPAKLI kardeşimin nazik davetine icabet ettik. Güler yüzle karşılandığımız arılıkta değerli kardeşim Ekrem KÖSE arı gibi etrafımızda dolaşarak bizleri çok mutlu ettiler. Oradaki yaşadığımız güzel anıların bizde kalması şartıyla ayrıldık ve eski sahil yolundan Zonguldak'a doğru yola çıktık. Değerli arıcı dostlarımızla ve bilim adamlarımızla harika bir gün geçirdik.
HER ŞEY AKLA MUHTAÇTIR, AKILDA EĞİTİME. Hz. Ali (ra)

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli üstadım,eğer bilgiyi güncellemezsek unuturuz,yenilikleri takip etme ve çevremizde neler olup bittiğini öğrenme açısından bu ve bunun gibi bilgilendirme toplantılarının yapılması çok güzel bir etkinlik,bu güzel uğraşılarınızda size ve konuşmacı arkadaşlarımıza başarı dileklerimi ve şükranlarımı iletiyorum,gelecek nesiller umarım ülkemiz arıcılığını sizlerin sayesinde daha iyi yerlere getireceklerdir.Kolaylık,başarıdileklerimle,hayırlı ramazanlar ,saygılarımla.

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

merhabalar değerli abim. bu güzel etkinlikleri bizlerle paylaşman uzaktada olsak ufkumuzu genişletiyor .. özellikle "3 liralık oxalic acid'i "oksalik asid" olarak satılması , 2000 gibi hayvan ilacının yanında arılar için 24 ailacın bulunması ve bir kısmının ruhsatsız olması gerçekten üzerinde durulması gereken aha ben asit kullandım aha ben bu ilaçı aldım olaylarına bakışımızı değişmesi bilinnçlenmemiz adına çok değerli katkilılarına teşekkür az geliyor ama bu güzel çalışmaları bizlere aktardığın için sonsuz teşekkür ediyorum