
Benim üzerinde son 4 yıldır çalıştığım konulardan birisi de PROPOLİS üretimidir. Yaptığım çalışmalarda üretim şekillerinden, muhafazası, işleme şekilleri, pazarlaması ve temini konularına kadar çalışmalarım oldu. Bu konularda bana yardımcı olan bilim adamlarımız Prof. Dr. Mustafa SÖZEN, Dr. İrfan KANDEMİR, Doç. Dr. Sevgi KOLAYLI, Doç. Dr. Abdurrahman ŞENGÜN, Dr. İshak Özel TEKİN hocalarıma ayrıca bu konuda bilgilerini internette yayınlayan tüm bilim adamlarımıza ve arıcı dostlarıma sonsuz teşekkürler ediyorum. Zonguldak, Rize, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Trabzon, Ankara gibi bir çok ilden arıcı dostlarım propolis gönderdi. Benim kanaatim odur ki bu güzel ekip çalışmalarımızın sonunda arıcılarımıza yeni bir gelir kapısı açılmış olacaktır.
Daha önce bu konuda bir kaç yazı yazmıştım. http://selahattinguney.blogspot.com/2008/12/bayram-bereketi.html
Propolis arılardan çeşitli yöntemlerle toplanıyor, en çok kovandan veya çerçevelerden kazıma yöntemi biliniyor. Kaliteli ve temiz propolis üretimi için tüm dünyada olduğu gibi bizde propolis tapı (propolis tuzağı) kullanıyoruz. Bu tuzaklar arıcılık malzemesi satan yerlerden temin edilebilir. Önemli olan toplanan propolisler top top yapılmadan kazındığı şekilde temiz poşetlere konarak buz dolabında veya güneş görmeyen serin yerlerde depolanması gerekiyor. Toplanan bu propolisleri tekrar gözden geçirerek %96 lık alcolde ektrak yapılıyor daha sonrada istenen oranda evaparatörle alkolü ayrıştırarak kullanılacak hale geliyor. Bildiğimiz gibi propolis pastil, sakız, diş macunu, sabun, şampuan, krem, tablet, sprey gibi bir çok alanda kullanıldığı gibi hayvanlara üretilen yem katkı maddesi olarak ta kullanılıyor.
-
Dünyanın en kaliteli propolis deposu olan ülkemizde, bu güne kadar kazıyıp attığımız PROPOLİS hem kendi ekonomimize hem de Ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünerek kazıyıp atmak yerine toplamaya ve teknik olarak üretmeye başlayalım.
9 yorum:
SLM...
Sayın Başkanım.
Propolisleri bizlerin kendi başına değerlendirmesi pek olanaklı gözükmüyor.
Neden mi;Her arıcı pazar bulma sorunundan dolayı ,bunun için ne makinasını alır ne de uğraşır.Bir de ,arıcı zaten ürettiği balın karşılığını alamıyor ki,yan ürünlere yönelebilsin.Ayrıca her arıcının kendi üretebileceği propolis miktarını da göz önüne almak lazım.Bu konuda bireysel hareket etmek ten daha çok birliklerin ön ayak olması gerekir diye düşünüyorum.Yoksa sinekten yağ çıkaran arıcımız ,propolisten niçin para kazanmasın.
Yusuf kardeşim, aleyküm selam. Üretilen propolisleri kalitesine göre 20- 40 Tl arasında satın alan yerler var. kazıyıp atmak yerine biriktirip 1-2 çuval şeker parasına çevirmek arıcı için bir gelirdir. Bu konuda çalışma yapan birlikler var...
merhaba bende daha önce atıyordum ama artık toplamaya başladım zarrarın neresinden dönsen kardır değilmi:)aartık bu sezaondan geçti ama yinede kontrollerde alıyorum inşallah önümüzdeki sezon tuzaklada almayı düşünüyorum böyle bir hizmet verdiğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim.
Selamun Aleyküm,
Arıda o kadar ilginçlikler varki, yaptığı her şeyde ayrı bir güzellik, farklılık var. Arıyı keşfetmeye aday olanlar bu farklılıklarla karşılaşıyorlar ve geliştirip insanlara faydalı hale getiriyorlar. Teşekkürler...
Selamün Aleyküm,
Başkanım ben bu sene bir kilo yediyüzelli gıram propolis topladım nasıl değerlendirebilirim. Gelecek seneye kadar beklese bozulurmu. Hayırlı çalışmalar.
Aleyküm selam. Mustafa bey MSN den görüşelim. Proplislerinizi alabilirim, lütfen yazışalım. Saygılar...
Merhaba Selahattın bey
Blog uma yazdiginiz iyi dilekleriniz icin cok Tesekür ederim bunlar bana güc veriyor.sizlerden cok ögrenecegim seyler var lütfen blogunuzda ki bilgi paylasiminiza devam edin ben dahil cok kisi bu bilgilerden yararlaniyor.tekrar tesekür eder Hobinizde basarilar dilerim. Bülent Arslan
merhaba selahattin bey elimde 1 kiloya yakın propolis var bana yardımcı olursanınz sevinirim
İbrahim bey nerhaba,msn den yazarsanız yardımcı olurum. İyi çalışmalar.
Yorum Gönder