1 Eylül 2009

RAMAZANDA İFTAR....

Ramazan ayı, bolluk, bereket ve mağfiret ayı olduğu gibi geleneklerimize göre ikram ayıdırda. Bizim 20 yıldır istisnasız olarak bir gurup arkadaşımızla ilk haftalarda toplu olarak iftarımız olur. Her zaman güveç ve tatlı hazırlaması bana ait olur, tatlı olarak genelde güllaç yapıyordum ama bu ramazanda değişiklik olsun diye bir tepsi baklava eşim tarafından hazırlandı. Bu fotoğrafta üçüncü kuşaktan olanlar var. Bazen hey gidi günler heyyyyyyy... deriz ya, işte bizde akşam öyle dedik. Geçen yıllar içerisinde aramızdan bir çok arkadaşımız ayrıldı, onları ve tüm geçmişleri rahmetle anıyoruz. Allah tüm geçmişlerimize rahmet eylesin...


Yine ramazan ayında değişmeyen bir kural da evde genelde iftar yemeklerini ben hazırlarım. Bu akşamki yemeğimizde ise bir çok yörede farklı olarak yapılan saç tava vardı. Saç tava piyasada iki milimetre kalınlığındaki saçın preslenerek imal edildiğini biliyoruz, ama Trabzon gibi bakırcılık sanatının ileri olduğu birkaç ilimizde dövme bakırdan kulplu yapılarak kalaylanmış olarak satıldığını çok kişi bilmez. Eğer evinizde saç tava yapmayı seviyorsanız benim tavsiyem mutlaka kalaylı bakırdan imal edilenlerini terçih edin.
İftardaki heyecanlı bekleyiş kadar çocukluğumdan beri beni hep heyecanlandıran sahur olmuştur. Hatırlayabildiğim kadarıyla ilk sahur o zaman ocak-şubat aylarıydı evde tatlı bir telaşla içinde odun yakılan guzinemizin üzerinde tüm yemekler pişerdi. Rahmetli babamın olmazsa olmazı olan kuru incirden yapılmış hoşafı gündüzden kaynar sahurda soğumuş olurdu. Yemek saatine kadar biz yatağın içinden olup bitenleri takip ederdik ve yemek hazır olunca tüm aile yemeğe başlardık. Yüce mevlam herkese başladığı yıldaki orucunu tekrar tekrar yaşamayı sağlık ve mutluluk içinde nasip eylesin.
HAYIRLI VE BEREKETLİ RAMAZANLAR DİLERİM.

8 yorum:

UNUTMAZSOY ARICILIK dedi ki...

Allah daha nice Ramazanları sevdiklerinizle ve dostlarınızla geçirmeyi nasip eylesin.
SAYGILARIMLA

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım afiyet olsun.Geriye baktığımız zaman özlem duyduğumuz ogünün ortamımıdır yoksa bizim gençliğimiz mi?

Her Ramazanın tadı farklıdır hele ki ortamda güzelse.Siz bu ortamı yakalamışsınız Allah bozmasın.

Unknown dedi ki...

Selahattin abi;yozlaşa yozlaşa elimizde sadece bu görüntüler kaldı iftar davetleri birlikte iftarlar,ikramlar,bunun verdiği hoş sada olsa ,inşallah bu geleneğimizi ilel ebet sürdürürüz yoksa tam batılılaşma yolunda kaybolacağız.Abi hayırlı ramazanlar.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili başkanım Allah muhabbetinizi artırsın gelenek ve göreneklerimizide sonsuza dair yaşatsın,böyle güzel görüntüleri herzaman görmek en büyük arzumuzdur.Allah tekrarına erdirsin,sevgi ve saygılarımla.

arıbeyi dedi ki...

Hayırlı ramazanlar diliyor geçmişlerinize rahmet diliyorum. Evet ramazan ayı aynı zamanda güzellik ayı.Binbir güzellik birarada yaşanıyor. Bu güzelliklerden nasibini alanlar da mutlu oluyorlar.Çocukluğumuzun ramazanlarının ayrı bir tadı vardı hala damağımızda ve dimağımız da yaşayan.
Nice ramazanlara dostlarınızla hep birlikte ulaşmanız diliğiyle.
Sağlıcakla kalınız.
SAYGILARIMLA.

hasya dedi ki...

valla ramazan ramazan bu blogta yayınlamak kötü olmuş ya canım çekti.şaka bir tarafa unutulmaya yüz tuttuğumuz gelenek görenek ve aile kavramlarını nede güzel devam ettirme gayretindesiniz.eş dost akraba hepbirden iftar.maşallah maşallah allah nice ramazanlarda sevdiklerinizle birlikte olmayı nasip etsin.bu arada bir hamsi tava yaparsan banada bir borcun vardı.

ÇAYLI dedi ki...

allah biz ayonlularada cok görmez inşallah sizleri görünce inanın üzülüyorum bu eşşiz mutluluklarınızın devamı dilekleriml hepinizin şimdiden bayramınizi kutlarım

ÇAYLI dedi ki...

ALLAH biz afyonlularada cok gormez inşallah bu mutlulukları. sizleri birlik vede kaynaşmanızı gördükce üzülüyorum .bu tarifsiz mutluluklarınızın devamı dileklerimle or da bulunan ları selamlıyorum