9 Ekim 2009

ALLAH AKIL VERSİN...

Bir kaç yıldır kişisel gelişim seminerlerine katılıyor ve bu konuda yazılan kitapları okumaya çalışıyorum. Öğrendiğim ve faydalandığım çok şey oldu elbette. "DÜNYADA EN DEĞERLİ ŞEY BİLGİDİR" Bilgiyi bilenlerden yani bilim adamlarından alırsınız, ve büyüklerimizin öğrettiğine görede onlara saygılı olursunuz. Hz. Ali (Ra) "BANA BİR HARF ÖĞRETENİN KIRK YIL KÖLESİ OLURUM" diyecek kadar önemlidir ve kutsaldır. Aksini düşünmek serbesttir, herkeste bu konuda hürdür.
Bilime ve bilim adamlarına karşı gelirseniz ne olur ki ? Merak ettim aşağıdaki linkte buldum...
Cahil= körü körüne savunur. Savunduğunun ne olduğunu bilmez. Dayanaksız savunur. Savunduğunun karşısındakine küfür eder. Boş ve dünyadan haberi olmayandır. Terbiyesizin tekidir. Anlamsız kelimelerden müteşekkil cümle yapısı, konu ile ilgisi bulunmayan betimlemeler, niteliksiz yaklaşımlar, savunma merkezli ataklar, basit cevaplar, "şöyle daha çok alkış alır" seviyesizliğiyle tashih edilmiş sözler bu tarzın yolcusu cahilin cehaletini ele verir donelerdir.
Cehaletini kabul etmediği gibi; bir şeyleri bilgi çerçevesinde ele alan kişiyi takip ederek kendisine cevaplar yetiştirmek heveslisi olduğundan zihinde sadece komik bir anı olarak kalacaktır.

http://www.uludagsozluk.com/k/cahil/

5 yorum:

Cafer KARA dedi ki...

Merhabalar,
Neden esinlenerek böyle bir konu yazdınız ve yorumladınız bilemiyorum ama güzel bir konuya temas etmişsiniz.
Olayları algılayışımız algıladığımızı olması gereken şekliyle değil de içimizden ne nasıl geliyorsa tepkilendirmek cahilliktir elbette. Ve bilgi... Eskilerin söylemleriyle ilim... Öğrenmek öğrendiğini yaşamak, yaşadıktan sonra yaşatma uğraşısında olmak... O zaman daha iyi anlıyoruz Hz Ali'yi. Dediğimiz kendini tatmin değil elbette, doğruyu doğru bir şekilde yaşamak... İlim bunu gerektiriyor çünkü.. Saygılarımla...

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Başkanım,umarım o nitelikleri kimse taşımaz.Sevgi ve saygılarımla.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Sayın büyüğüm byle bir konuya değinmişsiniz madem bende kısa ve öz olarak kendi fikrimi beyan etmek istedim izninizle;
Bence bizim en kötü alışkanlığımız bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma merakımızdan kaynaklanmaktadır.Bu alışkanlığımızı aşmak ise yine çok okumaktan ve bir bilenden olabildiğince faydalanmaktan geçiyor.
Zamanla aşacağız bu tür problemleri ama ne zaman?

Hasan KALPAKLI dedi ki...

Çağımızın yükselen değeri bilgiyi değişik bakış açısı ile anlatmışınız. Tebrikler.
Geldğiniz noktayı, sahip olduğunuz birikiminizi hiçbir zman yeterli görmeyin; ne kadar fazla bilgi birikiminiz olursa olsun hala öğrenecek çok şeyiniz vardır.

HB dedi ki...

Avni ha... Süper karikatür.