28 Mart 2010

İLK BAHARIN İLK BAKIMI...

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle uzun zamandır arıların kontrollerini yapamamıştım. Hafta sonu olması nedeniyle iki günümü arılarda çalışarak geçirdim. Bulunduğum yerde kış mevsiminde arıların gelişimi devam ediyor olmasından dolayı gelişmeler süperdi. Öncelikle sonbaharda FORBEEVAR adındaki JEL FORMİK ASİT ile yaptığım varroa mücadelesinden sonra ilkbaharda değişik ilaç kullanmak istiyordum. Yurt dışından gelecek ilaçların gecikmesi varroa mücadelesini de geciktirmiş oldu. Her zaman söylediğimiz gibi varroa için en iyi ilaç şu ilaç demek çok yanlış olur, bu nedenle dönüşümlü ilaç kullanmak varroaların direnç kazanmasını engellemiş olur. Bu özelliği göz önünde bulundurarak elimden geldiğince her mevsim değişik ilaçları kullanmayı tercih ediyorum ki, varroa zararını en aza indirebileyim. Burada benim en çok dikkat ettiğim konu aynı ilacı bir sezon kullanıyorum. Sonbahar ilaçlamasında kullandığım jel formik asiti havaların geç soğuması nedeniyle 4 kere uygulamışdım. Dün ve bugün tüm kovanlarımı ilaçladım ve acil olarak çerceve isteyenlere ilave verdim, bazı kovanlarda ballık istediği için onlarada ballık koydum. Kara kovan sonbaharda arkaya kadar gelmişti şimdi arkada petek örüyor. Onada ilaç verdim ve kısa zaman sonra arkasına ballık diye bir karakovan lavesi koyacağım.
Varroa mücadelesinde kullandığım ilaç ABVARC Tablet Coumaphos (kumafos) etken maddeli kurabiye şeklinde. Gecen yıl bu ilacın ülkemizde satılacağını yazmıştım, Nisan ayı sonunda ruhsat çalışmaları bitecek ve satışa çıkacak. Kovanda arılı çerceve sayısına göre ilaç kullanılıyor. On çercevede arı varsa bir kurabiye, 3-5 çerceve arı varsa yarım kurabiye veriliyor. Kullanımı son derece kolay olduğu için ilaçlama hiç zaman almıyor. Kovan kontrollerini yapıyorsunuz en son kapatırken çerceveler üzerine ilacı koyup kapatıyorsunuz.

Değişik ülkelerde Chrystal thymol (kristal timol)ve bitkisel ekstraktlı varroa için yapılan başka bir ilacın saha çalışmasınıda arılığımda yapıyoruz, ilk sonuçlar iyi görünüyor. Gelecek sezonda arılarımıza kek verdiğimizde aynı zamanda varroa mücadeleside yapmış olacağız. Zamanım olursa gelecek hafta ENZİM kullanarak invert şurup yapımını yazacağım.

6 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım.

Herhangi bir önyargı olmaksızın bir deneyimimi aktarmak istiyorum.Jel formik asiti 2008 sonbahar ve 2009 ilkbahar döneminde itinalı bir şekilde uyguladım.

Sonuç tam bir felaket.Bu konuda şahidim de var.Ki onun onca itirazına rağmen ben kullanmayı sürdürmüştüm.Karar tüketicilerimizin.
Benim kişi ve kurumlarla herhangi bir alıp veremediğim yok,yazdılarım sadece bir tecrübem.

SLM ve Muhabbetle...

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim öncelikle AS.
Önceki yazıma yazdığın yorumdaki akvaryum kovan ayrıntılarını yayınlayacağımı belirteyim.

İlacı sahada ilk uygulayanlardan birisi benim ve 65 kovanıma 2009 sonbaharında da çok yoğun olarak kullanmama rağmen ( önerilen dozun 8-10 katı) hiç sorun yaşamadım.
kişi ve kurumlara kimin nasıl baktığı değişir. Tecrübe uzun yıllar gerektirir, veya tecrübeli insanları takip etmek gerekir....

videoyu tekrar izleyebilirsin.
http://video.google.com/videoplay?docid=-7866555863258551285&hl=en#

HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN dedi ki...

Abi bu hafta bende katları atacaktım ancak gece sıcaklıklarının düşük olması sebebiyle arıları üçer çıta bölmeyi daha uygun gördüm ve cumartesi arıları özellikle öğle saatlerinde böldüm.
Abicim karakovana nasıl bir ekleme yapacaksınız merakla takip ediyorum ALLAH kolaylıklar versin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım

Ben bu ilaçyan muzdarip olduğum için yazdım.Sağımın peşine benim kolonilerde o kadar varroa oldu ki inanılmaz.Kovan içi kanatsız arıdan geçilmiyor du.Ki ben bu ilaçın uygulanması taraftarı biriydim.Fakat seni temin ederim ki hiçbir yararını görmedim.

Ben uygulamayı yaparken senin uygulamaların gibi her çerceveye bir nohut tanesi büyüklüğünde yaptım.Daha farklı uygulama yapmadım.

SLM ve Muhabbetle...

Ballı Baba dedi ki...

Sayın HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN, aklın yolu birdir. Bende ballıkları koydum diye arılar bal yapmayacak. Bulunduğum bölgede arıların bal yapabileceği tek şey kestane ve az ıhlamur ağaçları. Bu nedenle şimdi kat koyduğum arıların görevi destek olamk...

AS Yusuf kardeşim, sana katılıyorum, öncelikle şunu belirteyim nohut tanesi büyüklüğü yaklaşık 1 gram ilaç 1 çerceve arı için hesaplanır. Önemli bir konu ise sıcaklığın 24 derece üzerinde olduğunda asitlerin çabuk buharlaştığıdır. Ayrıca kapalı gözlerde varroaya etki edebilen formik asit zamanında ve doğru kullanıldığında çok iyi sonuçlar verir. Formik asit gibi güçlü olan diğer bir asit ise okzalik asittir ama yavrunun olmadığı dönemde kullanılması gerektiği için biz kullanamıyoruz, çünkü bizde yavrunun hiç olmadığı zaman yok. Son zamanlarda oksalik asit buharlaştıran aparatlar yurt dışından numune olarak geldiği gibi değişik şekillerde yapan arkadaşlar var, inşallah bizde buhar olarak kullanabiliriz...

mahmudiyearicilik dedi ki...

Maaşallah arılar çok güzel Başkanım, geçen sene arılarımda formik asit olarak forbuvar jel ilacını ben ve çevremdeki arkadaşlarla birlikte kullandık, burada ben ve diğer kullanan arkadaşlar çok memnun kaldık. Kullanmaya da devam etmeyi düşünüyoruz. Burada bulmamız zor olduğundan kargo ile sipariş verip getirtiyoruz bir tek kötü yanı bu.
yusuf bey in yorumunu okuyunca bu ilacı deneyenlerin de yazması gerektiği kanaatindeyim.
Hava şartları mı bu kadar etki etti anlayamadım.
Saygılar.