3 Nisan 2010

İNVERT ŞURUP...

İlkbahar geldi, arıların bakımı ve beslemesi hızla devam ediyor. Bu gün sonbaharda böldüğüm bir kaç arıya petek ilavesi yaptım, gelişmeleri çok iyi. Genç analı kovanlardaki gelişmeler yaşlı analara göre belirgin şekilde görülüyor. Arıcılığın temel kurallarından biriside yöreye uygun genç ana arılarla çalışmaktır. Bulunduğum bölgede arıların ilkbaharda gelişmeleri güzel olsada, şurup vererek daha iyi gelişmelerini ve petek kabartmalarını sağlıyorum. Hepimizin bildiği gibi ilk bahar şuruplaması 1/1 şeker su ile yapılıyor. İlk defa bu yıl İNVERT şurubu tüm arılarımda kullanacağım. Geçtiğimiz sonbahar enzimle invert yaptığım şurupla bir kaç kovanı beslemiştim ve hazırladığımız invert şurubun dayanma süresini denemiştim. Sonbaharda hazırladığımız invert şurup bu güne kadar (6 ay olmasına rağmen) bozulmadı. Şeker şurubu invert yapmak için bir kaç formul var, ancak hazırlanan şeker şurubunun kaynatılması esnasında oluşan HMF arılara iyi gelmediğini düşünürsek doğru yöntemi kullanmamız gerektiğini anlamış oluruz. Bu nedenledir ki asitlerle yapılan invert şurupların yüksek ısıda kaynatılmadan invert olamayacağından hiç bir zaman bu yöntemi tercih etmedim. Yurt dışında yaygın olan enzimle invert yöntemini bizimde yapabilmemiz için görüştüğüm üretici firmalar bu konuda çalışma yaptılar ve yerli üretim enzimler üretildi ve kullanmaya başladım.
Şimdi İNVERT şurubun hazırlanması nasıl oluyor, İlk iş olarak şurup kazanında 3 teneke suyu kaynattık, ateşi söndürdük ve 3 teneke şekeri erittik. Sonra 30-35 derece civarında soğumasını bekledik, ılıyan şurup içerisine 20 litre şurup için 5 gram (bir ölcek) BEE-ZYME adlı enzimi ekledik. Enzim katılan şurup 48 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılıyor ve arada bir karıştırılarak İNVERT olması sağlanıyor. Artık invert şurup kullanıma hazır arılara verilebilir. Hazırlanan bu invert şurup içerisinde B1, B2, B3, B6, PP ve Lipitler bulunmakta ve arıların daha hızlı gelişimini sağlamakta. Bu uygulamada enzim bir kavanoz içerisinde az şurupla eritildikten sonra şuruba karıştırılması daha iyi olur.

16 yorum:

HB dedi ki...

Bu dediğiniz üründen bana da verilmişti.

Siz kullanın, arılar ölmezse bizde kullanalım.

Ayrıca invert yapımı değil ama kovan ve ekipman yapımı konusu tam istihkam konusudur...

ARICISERKAN67 dedi ki...

selamunaleykum...

Anlaşılan komutanımda arıcılık hastalığı iyi derecede ilerlemiş.Ne diyeyeim allah şifa vermez inşallah.

demircioğlu dedi ki...

selahattin bey hayırlı akşamlar, şurubu bilmiorum(henüz hiç yapamadığımdan) ama kazanınız çok güzel çıkmış maşallah. emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız inşallah.

ÇAYLI dedi ki...

selam abi yeni elemanına ve sana kolaylıklar

ibrahim durmaz dedi ki...

sayın selahattin bey

ben sayın ali şekerli abimizin tarifi ile invert şurup yapıyorum ve şuanana kadar herhangi bir olumsuzluğunu görmedim ilk posta şurubu şubat 20 de vermiştim arılarım çok zyıflardı kek veripte daha fazla zayıflatmak istemedim o yüzden tüm riskleri göze alarak en zayıf 7 kovanıma invert şurup takviyesi yaptım kek verdiğim kovanlar şuan 7-8 çıtadalar sakarya akyazı da ikamet etmekteyim şuan bizim havalelerde 8 çıta arısı olanların çok arıları çok iyi diye nitelendiriliyor benim ali şekerli abimizin tarifi ile hazırlamış olduğum invert şurup vermiş olduğum arılar 12-13 çıtadalar katlarını çarşamba günü attım tüm arıcı arkadaşlarıma tavsiye ediyorum bazıları kızacak ama artık beni kimse KEK leyemiyecek :)kimsede keklenmesin şurubun tarifi aşşağıdadır ve son olarak balda hmf düzeyi ve şekerdeki karemelleşme 117 derecede başlıyor benim yaptığım tarifte ısı 105 dereceyi geçemedi bunuda bilginize sunuyorumm

TARTARİK ASİT İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı tartarik asit ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.

Tartarik asit ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum
bu arada tarifteki şekerin yanmasına kararmasına izin vermeyin ibaresi soğuk suda şekeri eritirken ateş alttan vuracağı için şeker yanabilir suyu ısıtırsak yada kaynatırsak şeker çok daha hızlı eriyor bilginize

Ballı Baba dedi ki...

Halil bey, sonbaharda ENZİM'le invert yaptığım şurubu kullandım, kullan...

Serkan, amacımız arıcılığı doğru öğretmek değilmi...

Demircioğlu,Daha büyüğünü bulamadım bu 90 litre şurubu alıyor. İnşallah herkes emeğinin karşılığını alır. Allah herkese gönlünce versin...

Çaylı, teşekkürler...

Sayın İbrahim durmaz, zannedersem yazdıklarımı tam okumadın. Ali ŞEKERLİ'yi bende iyi takip ederim. Ama yazımda hiç kimsenin adı geçmedi ki. Dikkatle okursan "Şeker şurubu invert yapmak için bir kaç formul var", diye yazdım. Bunun üzerine isteyen istediği formulü kullanabilir. Bir şeye daha dikkatini çekeyim, bu yöntemle saatlerce karıştırmaya, 115 dereceye, şeker yandımı diye endişeyede gerek yok.
İnvert şurup bizde ilk yapılmadı tek formullede yapılmayacak, sen rahat ol yeni formullerle başkalarıda invert yapacak.Bol çeşit güzeldir değilmi. Bereketli sezon dilerim...

ali yener dedi ki...

invert sezonu hayırlı olsun

İlhami Uyar dedi ki...

Üstadım kolay gelsin,tam saha çalışması devam,emeğinizin karşılığını fazlasıyla almanız dileklerimle.Başarı ve kolaylıklar diliyorum.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım.

Kolay gelsin.Kazanına diyecek yok.İnverti ben daha farklı yapıyorum ama ,sende bu yöntemi yamış ve denemeişşsin.Bir çok avantajı dolayısıyla kullanmaya da devam edeceğim.Karşı olan arkadaşlar da umarım sizin bu yazınızdan sonra biraz daha ikna olmuşlardır.Nihayetinde faydasını onların arıları görecek.

SLM ve Muhabbetle...

Murat Çakır dedi ki...

Selahattin abi, invert ekşimez aylarca durur diye bir bilgi internette yaygınlaşıyor. Çay şekerini normal şerbet yapınca ekşiyor da, invert yapınca niye ekşimiyor? İnvert oluşu ile ekşimemesi arasındaki bağ nedir?

HB dedi ki...

Bu invertin birçok avantajının neler olduğunu çok öğrenmek isterim bilimsel açıklamalarla olmak şartıyla?

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım.

Halil Bey.İllaki birşey söylemek için omuzumuzda apolet mi olması gerekiyor.Veya ismimizin önünde bir ünvan mı ?

Tabii bu demek değildir ki bu arkadaşlarımızı küçümsüyorum.Fakaatt elbette bizimde söylenecek iki kelamımız var.

1,5 Yıldır inverti kullanan ve sonuçlarını arı üzerinde gözlemleyen birisi olarak ,bunun ben faydasını gördüm demem kime ne.Ortada Ağrı dağı gibi bir gerçek var iken illaki birsinin bana bana ;Aha bak bu da Ağrı dağı demesine gerek var mı?

SLM ve Muhabbetle...

ariciahmet dedi ki...

Hocam hayırlı seneler
Busene aldı yurudu invert şurup diye .
Arılara şerbet hava açıkken yapıp veriyorum ,hem arı kontrolu hem şerbet verme birde şerbet hazırlama bayağı zor oluyor şu invert şürübü birde ben hazırlıyayım dedim ama sizin bahsettiğiniz BEE-ZYME yi nerden temin edebilirim.

Ballı Baba dedi ki...

Değerli arıcı arkadaşlarım yorumlarınız için teşekkür ederim.

Sayın yusuf şimşak kimseyi iknaya çalışmaya gerek yok. Bahsettiğim invert yöntemi farklı bir olay, ayrıntıları yazacağım.

Sayın Murat çakır, sizinde dediğiniz gibi şekerin şurup olarak ekşimesi normal çünkü şeker fermantasyon için maya görevi görür. Yazacağım yazıda enzim le invertin farkını açıklayacağım.

Sayın Halil Bilen, biliyorsun ben kimyacı değilim ama yaptığım çalışmanın dayandığı kaynaklarla enzimle yapılan invertin farklılığını yazacağım bilginize. Biliyorsunuz bilimden uzak yapılan çalışmalar sonuçsuz kalır...

HB dedi ki...

Ağrı dağı bir efsaneler diyarıdır.

Bazen o dağı gördüğünüzü sanırsınız ama illüzyondur.

Sonuç olarak bilimsel bir açıklama göremedik...

Bilimsel açıklama yapmak için apolete gerek mi var?

Çok basit...

1,5 yıldır kullandığınız invert ile birlikte eşit şartlardaki deneme kolonilerine de normal şurup vermeden; invertten memnunum ve karşı olan arkadaşlarda kullanırlar artık demek doğru bir yaklaşım değildir.

Siz kullanmaya devam ediniz, kullanmayan arkadaşlar ve arıları neden sizi ilgilendiriyor ki?

Unutmayınız ki doğadan arılar invert toplamıyorlar, sakkaroz ağırlıklı nektar topluyorlar.

Bal Böcüğü dedi ki...

Sayın başkanım BEE-ZYME nereden temin edeceğiz acaba. Ben Tartarik asit ile yapmaktayım fakat hep HMF yükseldimi korkusu oluyor içimde. Çalışmalarınızda başarılar.