2 Ağustos 2007

EŞEK ARISI...

Yılın bu mevsiminde arı kovanlarımıza saldırdıkları gibi, akşamları balkonlarında oturan bir çok insanıda rahatsız ederler. Eşek arıları ile mücadele yöntemleri çok farklıdır, bazı yerlerde yuvaları yakılıyor veya yuva deliğine su dökülerek boğuluyorlar. Ulaşılamayan yüksek yerlerdekiler ise zarar vermeye devam ediyorlar. Arı kovanlarına saldıran eşek arıları Japonya'da yapılan araştırmaya göre 20 tanesi 2 saat içinde bir kovan arıyı kesebiliyorlar. Bizdede çok zararını gören arıcılarımız var. Piyasada satılan eşek arısı kapanlarını kullanan arıcılardan memnun olanını görmedim. Kitaplara baktığınızda içerisine kokmuş et asın diye yazıyor, bir arkadaşım aldığı eti kokutmaya çalıştığını yazdı bana, eti bulduk da kokutmasımı kaldı diye takılmadan edemedim. Çok basit yöntemleri var. Pet şişelerin içerisine az miktarda bira dökün. Yaş hamur mayasınında aynı şekilde sulandırılarak olduğunu söylediler, denemedim. Daha pratik yol bilenler varsa yazın lütfen. Not: Daha önce bu yazıyı okuyanlar, şişeleri kesin diye yazmıştım. Bir arıcı kardeşim içine yağmur giriyor dedi. Şişeleri kesmeyin. Uyarıyı yapan Almanya'dan Mehmet YÜKSEL Kardeşime teşekkürler. Bal arıları bira kokusunu sevmediği için yanaşmayacaklar. Eşek arılarının şişelere dolduğunu göreceksiniz. Aşağıdaki fotoğrafları Alaplı'da organik sertifikalı üretim yapan Ali YENER kardeşim yolladı. Kendisine teşekkürler. 4 şişeden 150 tane eşek arısı çıktığını söyledi.

2 yorum:

hasya dedi ki...

selamlar bu eşek arısı ile mücadele de yazının içinde şişeye az miktarda bira dökün diye yazmışsınız.ama hemen akabinde arılar bira kokusunu sevmediği için yanaşmayacaklar demişsiniz sonrada şişeye dolocaklar diye yazıyor kafam karıştı.acaba şişeye az miktar bira döküp kovan üzerine bıraksak oluyormu yada bir yere (kovana yakın)assak ağaca.

hasya dedi ki...

pardon ben yanlış okumuşum bal arıları yaklaşmayacak yazıyormuş özür dilerim.sabah 07 00 den akşamın bu saatine kadar nette arı hakkında yazı okursak olacağı budur