26 Eylül 2007

KIŞA HAZIRLIK...

Arıları kışa hazırlamak, arıcılığın en enemli işidir. Değerli hocam Nizamettin KAYRAL kitablarında hep şunu yazar. "En iyi ilkbahar bakımı sonbaharda yapılan bakımdır." Hepimizin bildiği gibi arılar kışa ne kadar güçlü girerse bahara da o kadar güçlü çıkar. Her yörenin kendine has iklimi olduğu gibi çok farklı arı bakım yöntemleride vardır, bu nedenle her arıcı bölgesindeki arıcıların bilgileri doğrultusunda bir çok usulu denedikten sonra kendine en uygun olanı yapacaktır. Ancak değişmeyen bir kaç kural vardır ki, herkesin kesinlikle uyması gerekir. Bunların en başında VARROA mücadelesi gelir. Bu konuda da çok değişik alternatiflerimiz var. Hatırlıyorum da varroa ilk görüldüğü yıllarda naftalin kullanmıştık. O gün için en iyi ilaçtı, sonra büyük baş hayvanlarda dış parazit ilacı, amitraz aktif maddesi olan KENAZ ve BUTOX kullandık. O yıllarda mavrik-f, israil çubuğu, glo... gibi bir çok kanserojen ürünü varroa ilacı olarak kullanmışız. Hatta malation talk pudrası ile karıştırılarak arı ilacı diye üçretsiz köylere kadar yollanmıştı. Dünyada bu konularda yapılan çalışmalar çok hızlı olduğu için artık onlara ulaşabiliyoruz. Yurt dışında üretilen bir kaç ürün henüz gelmemiş olsa da bir kaçı bizde bulunuyor artık. Arılarımız için ilaç alırken fiyatına değil, içeriğine bakmamız lazım. Arılarımızdaki parazitlere etki oranına bakmamız lazım, sağlığımıza zararlı olmamasına bakmamız lazım ve en önemlisi, bu ilaç çok iyi deyip ısrarla onu kullanmamak lazım. Çünki varroa o ilaca karşı dayanıklılık kazanıyor ve ilacın etkisi ya azalıyor yada yok oluyor. Bunun için dönüşümlü ilaç kullanmak çok faydalı olacaktır. Baharda kullanılan ilacın yerine sonbaharda farklı formulasyonu kullanmak gerekir. Uzun süreli aynı ilacı kullanmak fayda yerine zarar verecek anlamına gelir. İlk baharda 5 defa formik asit kullanmama rağmen arkasından perizin uygulaması yaptım. Sonbaharda Bayvarol kullandım 4-6 hafta sonra mutlaka perizin veya formik asit uygulayacağım. Varroa ilaçlaması yapıldıktan sonra kovanlarda arıların işgal etmediği çerçeveler alınarak bölme tahtası konur. Burada amaç arıların kışın ısıtacağı alanı daraltarak daha az enerji harcamalarını sağlamaktır.
Bu işlerin ardından arılarda sonbahar teşvik şuruplaması yapılır. Bunun kuralı yaşadığınız yerlerde soğuklar başlamadan bir ay öncesinde şuruplamanın bitmiş olması gerekir.
Çünkü arıya verilen şurubun sırlanması gerekir. Şeker şurubunun hazırlanmasında ise iki ölçü şeker bir ölçü su kullanılmalı. Bal kemeri çerçevenin yarısını geçene kadar arı şuruplanmalı. Şurubun içerisine koruyucu olarak her hangi bir ilaç katılmamalı. Kullanılan bu tür ilaçlar arılarda bağışıklık sistemini kısmende olsa bozar ve hastalıklara karşı direnci düşürür.

Bütün bu işlemler bittikden sonra arılarınız kışa güvenli bir şekilde hazırlanmış demektir. Kışta arılık konusunu ayrıca anlatacağım. Arılarınıza ve sizlere ailenizle birlikte sağlıklı yaşam dileklerimle...

Hiç yorum yok: