Arılarımıza yaptığımız varroa mücadelesinden sonra, iyi bir sonbahar şuruplaması yapmalıyız. Şuruplama konusunda bazı kaynaklarda verilecek miktar için rakam belirtiliyor olsada, en güzeli çerçevelerdeki bal kemerinin yüksekliğidir. Arıların işgal ettiği çerçevelerde bal kemeri ne kadar yüksek olursa kışı o kadar güvenli çıkar. Zayıf arılara mutlaka bölme tahtası konmalıdır, kovanda ısıtılacak alan daraltılmış olur. Böylece tüketim azalmış olacak. Bütün bu işlerden sonra hala arıma iyi bakamadım derseniz, yada arıcılığı bizim gibi kışı çok sıcak gecen yerlerde yapıyorsanız arılarınızdaki bal tüketimini azaltmak için kovanlarımıza kek koyarız. Arı keki, piyasada hazır satıldığı gibi her arıcının kendiside yapabilir. Bunun için bir çok formul vardır. En çok bilinen formul üç kilo pudra şekeri bir kilo bal olanıdır. Bir çok yerde ki formullerde içine katılması gereken diğer ürünlerden bahsedilir, benim kanaatimce hiç birisine gerek yoktur. Satıcılara para kazandırmak için gereksiz şeyleri arılarımıza yedirmiyelim. Bunların başında bahsedilen vitaminler gelir. Unutmayalım ki hiçbir vitamin arıların topladığı polen yerine geçmez. Bir başka kek fomulü ise: on kilo pudra şekeri + 350 cc su (ılık) + 350 cc bal (ılık) ve 500 gramlık yaş hamur mayası. Yapılışı pudra şekeri bir leğene boşaltılır ve ortası havuz yapılır, ılık su ile hamur mayası eritilerek 5-10 dakika kabarması beklenir, ılıtılmış olan bal ile birlikte pudra şekerinin içine dökülür ve iyice yoğurularak arılara verilecek şekilde ya poşetlere yada şurup kaplarının içine konarak arılara verilir. Şurup kaplarının içindeki bölme çıkartılınca çok güzel kek kabı olur. Şunu asla unutmayalım eğer hastalıklı bir arının balı ile arılarımıza kek yaparsak bu hastalığı bütün arılarımıza bulaştırmış oluruz.
Bu şekilde hazırlanan arılarımız kışı çok güvenli şekilde çıkarırlar. Bizim yapmamız gerekenleri yapmadan başarılı olamayız.
30 Eylül 2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder