18 Kasım 2007

ARILAR KIŞA HAZIR...

Arıları kışa hazırlamak için iyi bir varroa mücadelesinden sonra ana arıyı yumurtlatarak genç bir nesille kışa sokmak lazım. Varroa bölgemizde sonbahar sıcaklarında da çok hızlı gelişme göstermekte. Zonguldak arı kışlatma konusunda güzel bir yer, bir çok ilde ana arılar yumurtayı kesmiş olmasına rağmen burada hala devam ediyor ve bahara kadar da devam edecek. Bu yıl Bayer firması tarafından piyasaya verilen BAYVAROL adlı varroa ilacını kullandım, %98 - %100 etkili olsada çevredeki arıcıların ilaçlama yapmaması arılarımızda varroa olması için her zaman risk faktörüdür. Bulunduğumuz bölgede ki bütün arıcıların aynı anda varroa ilaçlamasını yapması bu sorundan kurtulmamızı sağlar...
Yani siz arınızı çok iyi ilaçlasanız da mutlaka %2-4 oranında bulaşıklık söz konusudur, bunuda önlemek için etken maddesi değişik bir ilaç kullanarak o riskide yok etmek mümkün. Bu amaçla BAYVAROL şeritleri toplarken ihtimalde olsa kalan varroaları nakavt etmek için PERİZİN kullandım. Bu uygulama tek doz oluyor .
İlaçlama yapmadan önce arıların kışlık bal kemerlerinin oldukca iyi olması için ben arıları kek ile besledim. Bunun çokta faydasını gördüm. Zaman yetersizliğinden dolayı sonbahar şuruplaması yapamamıştım bunun yerine kek çok iyi oldu. Arılar kışlık kemeri çok iyi oluşturdular, açlık tehlikesi iyice ortadan kalkmış durumda. Her zaman bize sorulan sorudur, bir kovanda ne kadar bal olmalı diye. Ben derimki; çerçeve sayısı ne olursa olsun arıların işgal ettiği çerçevedeki bal kemerinin yüksekliği önemli. Kovandaki balın miktarı değil, yani arılı çerçevelerdeki bal kemeri yüksekliği orta yerden aşağı 14 santim uzun ise bu arılar asla açlıkdan ölmez. Zayıf arıların yanına bölme tahtalarıda konarak arıların ısıtacağı alan daraltıldı. Allah ilkbahara tüm arıcılarımızı ve arılarımızı sağlıklı çıkartsın...

4 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili başkanım,iyisiyle kötüsüyle bir yaz mevsimini geride bıraktık,ne yaptığımızı ,iyimi kötümü yaptığımızı ilkbahardaki karnemizden anlıyacağız,inşallah sınıfta kalmayız.Ben şurubunuda kekinide formik asitinide normal dozda verdim,görünürde herşey iyi ,umutla baharı bekliyorum.allahtan temennim tüm arıcıların gönlüne göre vermesi,zaiyatsız bir mevsim diliyorum.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Abi, kış hazırlığı konusunda bu bilgilendirici yazınızı okuduktan sonra aklıma takılan iki konu var.
Birincisi arıların işgal ettiği çercevenin kovan içindeki konumu.Arılar genellikle en ortada bulunan çercevede (yani en sıcak olan bölgede)kışlamayı tercih etmezlermi?Biz bu durumdabahsettiğiniz özelliklere sahip çerceveyi orta kısma alırsak yeterli değilmi?
İkincisine gelince kovanda bulunan çerceve sayısı(kışa girerken)ideal sayı olarak 4-5 gibi olacak denmekte, daha fazla sayıda çerceve olduğu taktirde ne gibi olumsuzluklar olabilir? Üstü arı kaplanmış daha fazla çerceve olduğu taktirde iyi değilmi yani bu durum?

Ballı Baba dedi ki...

Bu konularda daha geniş bilgileri yazacağım. İlhami bey hayırlı olsun kış hazırlığın bittiyse, Allah babarda gönlünce versin.
Uğur bey, arıyı kışlatmak için çerçeve sayısını biz değil arılar tesbit ediyor, şu anda 10-9-8-7- çerçevede bir sürü arımız var. Örnek olsun diye bölme tahtalı fotoğrafı koydum. Tamamen arı dolu kovanlarda var ama azınlıkta. önümüzde ki günlerde yazacağım yine. Çerçeve sıralaması ballı,polenli, yavrulu,yavrulu,polenli,ballı.

dadasilyas dedi ki...

hocam kışin kapalı kışlatma için ne öneriyosunuz?