7 Kasım 2007

RİZE ARICILARI VE EĞİTİM TOPLANTISI...

Bir kaç gündür yoktum... Karadeniz bölgesinde arıcılar için bazı illerde eğitim çalışmaları olacak diye haber gelmişti. Benide davet etmişlerdi, katıldığımda çok iyi oldu. Hem değişik şeyleri öğrenmek hemde başka arıcılarla görüşmek fırsatım oldu. Derler ya çok gezenmi bilir çok yaşayanmı. Cevabı çok basit, elbette çok gezen çok şey bilir. Birde buralardan duyduklarımızı bizlerde paylaşırsak çok daha güzel olur. Bu yıl her nedense ARI KUŞU sıkıntısı geçmişe nazaran daha çok oldu. Hatta Eskişehir'den Halil BİLEN ve bir çok arıcı bize saldırıyorlar demişler ve çok güzel video görüntüleride yayınlamışlardı. Bu seyahatimde ARI KUŞU için %100 etkili bir yöntem öğrendim. Çok akıllı milletiz vallahi her türlü işe aklımız eriyor.Yakın zamanda yazacağım bu konuyu. İlk durak Rize, oteldeyiz saat:23,00
Toplantı salonu epeyce kalabalık, belliki arıcılarımız arılarını seviyor ve bilgi almaya meraklı. İstanbul Ünüversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.DR. Hayrettin AKKAYA arı hastalıkları ve varroa paraziti konusunda arıcıları bilgilendirdi. Yörede kullanılan değişik ilaçlardan dolayı ana arı kayıpları çok olduğu gibi koloni kaybıda çok oldu. Bunlardan bir taneside çok sıcaklarda kullanılan kekik yağı (timol) aynı zamanda kovanlarda koku farkınıda yok ettiği için aşırı derecede yağmacılık eğilimi oluyor. Organik olarak satılan bir çok ürününde yeterli etkiye sahip olmaması yüzünden yeterli sonuç alınamıyor.
Bu ciddi sorunu çözebilmek için daha öncede yazmıştım, Zonguldak'ta yapılan ilk toplantı sonrası BAYVAROL adlı ilaç piyasaya sürüldü. Kullanan arıcılarla yaptığım görüşmelerde ortak söz daha önce neden yoktu şikayeti oldu, artık var. Şunu hiç bir zaman unutmayalım; en iyi varroa mücadelesi kontrollü olan mücadeledir. Rize'de yapılan bu güzel toplantı sonrası Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, organizeyi yaparak bizi çok iyi ağırlayan mütevazi bir abimiz Bayer firması bölge müdürü Cahit DABAK ve satış temsilcisi güler yüzlü Ahmet ÖZTÜRK, eski dostlarımız bir kaç arıcı ile beraber hatıra fotoğrafı çektirerek ertesi gün, Ordu İl Tarım Müdürlüğünün düzenlediği büyük toplantıya katılmak üzere ekip olarak yola çıktık. Rizede bizi güler yüzle karşılayan herkese selam olsun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Allaha şükür hocamıza kavuştuk.