30 Aralık 2007

SON HAZIRLIK...

Mevsim itibari ile havalar iyice soğudu, sahil kenarında olmamıza rağmen geceleri ayaz var ve her taraf buz tutuyor. Sabahları ise güneş alan yerler epeyçe ısınıyor. Arılarımın olduğu yer bu gün çok güzel sıcaktı, fırsatı değerlendirelim dedik. Bazı kovanların üzerindeki bezler su almış bizde bütün kovanların bezlerini değiştik, kek ihtiyacı olanların keklerini verdik (Konya-fondan şeker). Görüldüğü gibi bu mevsimde hala 10 çerçevede kışa hazırlanan arı hala yedi çerçeveyi işgal ediyor, bu süper bir damızlık zaten. Havalar iyi olursa Ocak ayı sonu veya Şubat ayında tekrar keklere bakarız.
Bal hasatından sonra bir kaç arı bölmesi yaptım, ana arı üretimi için kullandığım çiftleştirme kutularındaki arılarıda toplayarak 3-4 çerçeveli arılar yapmıştım onlarda hala iyi durumdalar. Ana arısı genç olan arılar her zaman iyi olur. Bu bölme 2 çerçeve ile yapılmıştı 2007 doğumlu anası var, baharda çok iyi olacak inşallah. Arılıkta bu şekilde onbeş arımız var. Bu yöntemle arılı kovan sayısını arttırmak çok kolay. Arı çoğaltmak için İlkbahar ve sonbaharda bu yöntemi uygularım.
Kar yağdığında kovan kapaklarından sızan sular alttaki örtü tahtası veya örtü bezini mutlaka ıslatır, bunun önüne geçmek içinde farklı yöntemler vardır. Ben özellikle rutubetli yerde olduğumdan dolayı kovan içi rutubeti almak için örtü bezinin veya örtü tahtasının (her ikisinide kullanıyorum) üzerine 3-4 gazete kağıtı seriyorum, onun üzerine de üzeri naylon kaplanmış ambalaj kağıtı seriyorum. Bu kağıtlar piyasada bulunabiliyor. Kovanlar hava almayacak şekilde naylonlara sarılmamalıdır, bu durumda kovanların içinde yoğunlaşan rutubet hastalıklara sebep olur. Unutmayalım ki arıyı soğuk değil rutubet öldürür...
Bu görülen çalışmada, örtü bezi kullandığım kovanlarda önce örtü bezini, üzerine 3-5 gazete ve onun üzerine bir tarafı mavi naylon yapışmış olan kağıtı örtüyorum. Örtü tahtası olan kovanlarda ise, örtü tahtasının üzerine 3-5 gazete ve onun üzerine naylonlu kağıtı koydum. Arada bir yapılan kontrollerde nemlenmiş olanlar varsa onlarıda kuruları ile değişmek lazım.

4 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın başkanım,gazete koyunca gazeteyi parçalayıp dışarı atıyorlar,gazeteyi bezin üzerinemi koyuyorsunuz,o konuda kafamda bir soru işareti oluştu.Ben genelde örtü tahtası kullanıyorum,örtü bezide kullandım ,bezi propolisle kaplıyor ama tahtada öyle bir yapılanma göremedim, acaba randıman açısından hangisi daha iyi bu konuda tesbitleriniz,deneyimleriniz varmı?İşlerinizde kolaylıklar diler,saygılar sunarım,kolay gelsin

Mehmet Yüksel dedi ki...

Selahattin abi paylaşım için teşekkürler,resimler harika.
Ailecek Mutlu ve bereketli Yıllar diliyoruz abi,saygıyla selamlıyoruz.

Yüksel Ailesi.

Ballı Baba dedi ki...

İlhami bey, örtü tahtası ve örtü bezi kullanıyorum amaca göre herbiri farklı. Yıllardır örtü tahtasını terçih ediyorum. Fotoğrafa dikkatli bakarsan örtü bezinin üzerine gazete, onun üzerine naylonlu kağıt koyuyorum. Amaç içerdeki rutubeti kolayca emdirmek. Arının üzerine direk gazete koyarsanız kemirir atar. İyi çalışmalar dilerim.

Ali Türk dedi ki...

örtü tahtasında mutlaka sorunlar oluşuyor.Ya altına bez konulak,yada tahtanın ürine gazate serilip hava akımı kesilecek.Bu nedir dersek,örttüğümüz tahta veya su kontrası içerdeki ve dışardaki nem ve ıslaklıklardan etkilenip atıp çarpılıyor ve kovanı tam kapatamıyor,buda kışın ve baharın kovanın ısı kaybını artırıyor.
Parça parça olan ürtü tahtalarındada yan yana geldiginde sorunlar oluyor,Selahattin abinin uyğuladıgı şekilde yapıyor kışa girerken kovanlarımı.Bizde çok az salkım oluyor,aylarca salkım olayı yok,ve nem benim için o kadar önemli degil.Sizde gözlem yapın,sadece bozuk örtü tahtalarıyla örtülmüş kovan bir türlü gelişemeyecektir.Üzerine tek kat dahi olsa gazete serin çok fark edecektir.