10 Mart 2008

PAZAR ÇALIŞMALARIMIZ...

Mart ayının ilk haftası arı kontrolü yapacak kadar güzel hava oldu. Bahar kontrolleri rüzgarsız ve 12- 14 derece üzeri sıcaklıkta olmalı ki petek gözlerindeki yavrular zarar görmesin ve kovan içi sıcaklık fazla kaybolmasın. Burada dikkat edilecek önemli konulardan biriside iyi gözlem yaparak çok kısa zamanda kovanı kapatmamız gerektiğidir. Kovan kontrollerinde ana arıyı uzun süre aramaya gerek yoktur, eğer peteklerde yavru varsa yeterlidir, görülmediyse petek gözlerinin temizlenmesi yakında ana yumurtlayacak anlamına gelir. Bu kovan 2-3 gün sonra kontrol edilmelidir, bazen yalancı ana için de temizlik yapılabilir. Anasız veya yalancı analı kovanlar için sakın bu mevsimde uğraşmayın, yakınındaki kovanla birleştirilmesi gerekir. Havaların ısındığı bu günlerde varroa mücadelesi yapılmalı ve arkasından ilk bahar teşvik şuruplaması başlamalı, erik ağaçlarının çiçeklenmesi bunun habercisidir.
Kışın verdiğim kekler ile arılarda yavru sahası çok genişledi ve çok iyi olan bal kemerleri bir hayli azaldı. Bu hafta sonu varroa mücadelesi için BAYVAROL uygulaması yaparak artık şuruplamaya başlarım. Havalar sıcak olmasına rağmen arada rüzgar estiği için kovanların temizliğini erteledim, inşallah haftaya bu işlerimde biter.Arıcılık yapan herkes bu mevsimde ne üreteceğine karar vermeli ve arısını ona göre hazırlamalı. Ben arılarımın şimdiden güçlenmesini istiyorum ki çok polen ve arı sütü üretebileyim, bal zamanınada bir kaç kovanımın hazır olması lazım tabi ki.

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Selahattin bey siz arıları onlardan biride sizi inceliyor galiba sağ üst resimde:)

UĞUR KIRAN dedi ki...

zonguldak gibi yerde 10 çerçeve arı! Maşallah demekten başka ne gelir elden. Verdiğiniz kısa ve öz bilgiler için teşekkürler sayın başkanım.iyiki varsınız

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili başkanım ,teknik konuşmanın yanında normalde insanların çabuk anlayabileceği tür açıklamalarda önemli,tartışmaya mahal bırakmadan,şurubun erikler çiçek açtığında verilmesi gerektiğini öğrendik,sağolun.Bu tesbitler basit ama önemli arıcılığa yeni başlıyanlar için,iyi çalışmalar kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Sayın hocam;
Arılarla olan dialoğunuz fevkalade,yani arı ırkındanmı,yoksa arıcıdanmı anlıyamıyorum.Benimkileri maskesiz açmam mümkün değil anında saldırı pozisyonu alıyorlar özellikle bu mevsimde.Bu konuda aydınlatıcı tiyolar verirseniz seviniriz.
Saygılarımla....
hatınkaralı

manos dedi ki...

merhaba balibaba
What is this pipe???
I like it very much.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

üstadım sezon hayırlı olsun, tüm arı dostlarına selamlar.İşallah bizlerde ileriki yıllarda sizin gibi böyle maskesiz arı kontrolü yapacak seviyeye geliriz.