4 Nisan 2008

DOĞRU İFADE EDELİM...

Ankara seyahatim dönüşü Bolu terminalinde bir büfede -KESTANE BALI BULUNUR- yazısını gördüm. Büfe sahibi ile kısa sohbetimizde bir arıcının balları bıraktığını söyledi, kapıya asılı olan yazının içeriğinden anlamadığını söyledi. Arıcılığı bilmeyen satıcı hakklı tabiki, ancak o yazıyı asan arıcınında ondan farkı yok. İnternette bir kaç yerde aynı şekilde yazılan yazıları okudum, demek ki bu arıcı arkadaşımızda oralardan bu yazıyı kopyaladı. Hala arıların bal ve poleni nasıl ürettiğini bilmeyen arıcılarımız var, bu çok büyük eksiklik. Yazıyı okuyunca göreceksiniz adam kestane balının kestaneağaçlarının polenlerinden orman gülü, böğürtlen,ıhlamur ve kır çiçeği poleninden elde edildiğini yazıyor. Oysa arılar poleni çiçeklerden polen olarak toplar. Bal ise bitkilerin ifraz ettiği tatlı sıvıdır (nektar) arılar bu nektarı dili vasıtasıyla emerek bal deposunda biriktirir ve kovana gelince petek gözlerine boşaltır. Kanat çırparak sağladıkları hava sirkülasyonuyla fazla olan suyunu uçurur bu nektar bal kıvama gelir. Birde kestane balının yeniş şeklini yazmış ki hayretler içinde kaldım yıllardır kestane balı üretir ve tüketiriz hiç başımız dönmedi. Bu kural sadece orman gülü balı için gecerlidir (fazlası tansiyon düşürür). Tüketiciler artık çok şeyin nasıl olduğunu iyi biliyorlar. Bir kaç yıl önce bir arkadaşım başka şehirde arı sütü satan bir firmaya uğradı ve arı sütünün nasıl oluştuğunu sordu. Satıcı çok değerli olan polen ve balı karıştırarak arılar bunu özel gözlere koyar bizde ordan alırız demiş, arkadaşımda ona internetten arının vucut yapısını göstererek arıların kafalarında ki süt bezlerini gösterince şaşırdı zavallı. Eğer bu konularda yazı ve broşür hazırlayacak olan varsa lütfen bilginin kaynağına gitsin yoksa bu komik yazılar işini büyütmez bitirir.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

SELAHATTİN BAŞKANIM BU ÜLKEDE O KADAR SAHTEKAR BARINMAKTKİ O ADAMIN YAPTIĞI HİÇ KALIR

Bide nerden bilsinki bu işin uzmanı oyazıyı okuyacak.saygılar,selahattin abi.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın başkanım,biz toplum olarak okumayı ve öğrenmeyi maalesef üzülerek söylüyorum sevmiyoruz,insan önemli konularda hele insan sağlığıla ilgili konularda konuştuğu zaman bilgili ve konuya hakim olması lazım.Toplama bilgilerle kimseyi kandıramayız vede gülünç duruma düşeriz.Dikkatimi çeken başka bir huusta yabancı sitelerde yorumlara bakın 16 ila 20 yakın yorum yapılıyor tartışılıyor sırf doğruyu bulabilmek ve hataları sıfıra indirebilmek için,biz tartışmıyoruz ,tartışamıyoruz ,en mükemmel fikir tartışılarak ortaya kona fikirdir bana göre,en mükemmeli yakalamak dileklerimle başarılı ve verimli bir yıl diliyor,saygılar sunuyorum.

hatınkaralı dedi ki...

Sayın hocam Toplumumuza işinin uzmanı olmayan insanlar hep zarar vermiştir.Hataları gördüğümüz yerde düzeltmek önemli olsa gerek.Artık internet diye bir olay var.Arama motorlarından kestane balı diye aransa bir çok bilgi indirilebilir.Ama her zaman işin kolayına kaçmak toplumumuzun malesef bir hastalığı.
Selam ve saygılarımla.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

cahillik birde aç gözlülükle birleşince kendince pazar payı oluşturmak için böyle uyduruk işler yapılıyor e ülkem insanıda bölgede uygunsa yöre balı diye alıyor allah kolaylık versin
ARILARIN SAGLIKLI BALIN BOL OLSUN

Adsız dedi ki...

Sayın Selahattin hocam
bu sahteciler her konuda ve her zaman oluyor olacakta önemli olan tüketicinin bilinçlenmesi işte sorun burada bunun için bir atak başlatmak gerek saygılar