2 Mayıs 2008

EKMEĞİNİ TAŞDAN ÇIKARANLAR...



Karadeniz -Ereğli, Zonguldak ilinin şirin bir ilçesi. Bu ilçenin en yüksek köyü olan Velidağı köyü, kışın kar yağınca şehirle olan iletişimi kar nedeniyle ulaşıma kapanıyor.Köyde yaşayan insanlar ekmeğini taşdan çıkarıyorlar. Köyün dağlık arazisinde bulunan kayalardan uzun çalışmalar sonunda çıkarılan taşlar yontularak yufka ve ekmek pişirmek için satılıyor. Bu taşların çıkartılması kadar hazırlanmasıda çok zahmetli ve uzun süre alıyor. Bir günde ancak bir veya iki adet taşın çıkarılabildiğini öğrendik. Taşlar kayalardan kazma ile sökülerek 10-15 santim kalınlığında koparılıyor, sonra katırların sırtında uzunca sayılacak bir yolculuktan sonra köye taşınıyor. Bundan sonraki işler ise zaman ve sabır istiyor çünki:


Köye getirilen taşlar uzun süre suda bekletilerek yumuşatılıyor, daha sonra kesere benzeyen özel aletlerle yontularak 3-4 santim kalınlığa kadar indiriliyor. Hafif ateş üzerinde kızdırılarak üzerine yağ sürülüp kullanılır hale gelmesi için alıştırma denilen bir işlemden sonra kullanılıyor. Bu taşın üzerinde pişen yufkaların ve ekmeklerin (serme) lezzeti bir başkadır. Bu taşlar son zamanlarda etin daha lezzetli pişirilmesi amacıyla ızgara olarakta kullanıldığını belirteyim. Elemeği göz nuru veya EKMEĞİNİ TAŞTAN ÇIKARMAK işte buna denir. Ereğli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bu köyde arıcılık kursu düzenledi, bende bu akşam kursu vermek üzere oraya gideceğim. Burada yapılacak olan güzel çalışmaları zaman içerisinde yazacağım.

7 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Selahattin Bey:
Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını bulup çıkarmak, bir kültürü tanıtmaktan daha güzel bir şey olabilirmi.
Saygılar.

manos dedi ki...

hello
what that people do ????
hava a nice day.

Ballı Baba dedi ki...

hello manos;
they are taking these stones out from the land and work on them to use these stones as apparatus to cook bread.

İlhami Uyar dedi ki...

Üstadım o taşın özelliği ateşe dayanıklı olmasımı acaba?İyi çalışmalar

Ballı Baba dedi ki...

İlhami bey; Bu taşlar özel olarak çıkartılıyor yontularak inceltilir ve hafif ateşte yağ sürülerek alıştırma dedikleri işlemden geçirilir. Uzun yıllar kullanıma hazır hale gelir. Özellikle yöremizde üzerinde ekmek, gözleme ve yufka pişirmek amaçlı kullanılır. İnanılmaz lezzetler elde edilir.

İlhami Uyar dedi ki...

Saygıdeğer başkanım lezzet testi yapmadan birşey diyemem,orada test eder onaylarız,sevgi ve saygılarımla

RAMAZAN DORUK dedi ki...

SAÇLARI NI DÜZGÜN KESİN VELİDAĞI KÖYÜ OLARAK KÖYÜN FOTOLARINI AŞAĞI VE YUKARI MAHALLERİN FOTOLARINI DÜZGÜN VE YAKIN GÖRMEK İSTİYORUZ VELİDAĞI KÖY MUHTARIBOŞ BOŞ GEZMESİN KÖYLE İLGİLENSİN DAVAR GÜTMESİN