13 Mayıs 2008

TÜRKİYE'DE İLK...

Uzun yıllar arıcılık eğitimi veren birisi olarak elimden geldi kadar değişik ülkelerde neler olduğunuda takip etmeye çalışıyorum. En çok ilgimi çeken yurt dışında öğrenciler rehber öğretmenler nezaretinde arılıklarda kamp yaparak arı ve arı ürünlerini tanıma eğitimleri olmuştu. Ülkemiz dünyanın en genç nufusuna sahip olduğunu düşünerek neden bunun bizde olmadığının eksikliğini yaşadım. Bu düşüncemi Ereğli Milli Eğitim Müdürümüz sayın Turan AKPINAR'a anlattım ve tüm okul müdürleriyle görüşeceğini bu konunun önemli olduğunu söyledi. Ormanlı İlköğretimokulu müdürü sayın Mustafa ÜNAL havaların müsait olduğu bu mevsimde proğramını yaptı ve bu gün öğrencilere arı ve arı ürünlerini uygulamalı olarak anlattık.

Okul müdürü Mustafa ÜNAL yaptığı açılış konuşmasından sonra bende öğrencilere arıcılık konusunda slaytlarla bilgiler verdim, daha sonra Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR konuşmasını yaptı. Konuşmaların ardından servis araçlarına binerek öğrencilerle uygulamanın yapılacağı arılığa gittik.
Toplantı salonunda Milli eğitim müdürümüz sayın Turan AKPINAR, İlçe Tarım müdürümüz Hakan TEKİN, Zir. müh. İmdat AYDIN, çok programlı lise müdürü, Karaelmas ünüversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. İrfan KANDEMİR, Yar.Doç.Dr. Burak ÇOBAN, okul aile birliği yöneticileri öğretmen ve öğrenciler vardı. Katılımcılara konuşmalardan sonra slaytlar eşliğinde arıcılık ve arı ürünleri hakkında bilgiler verdim. Öğrenciler çok dikkatli şekilde dinlediler ve güzel sorular geldi. En güzel tarafı ailesi arıcılık yapanlar aileleri ile yaşadıklarını büyük heyecanla anlatmalarıydı.
Arılıkta nasıl hareket edileceği hakkında gerekli bilgileri verdim. Hayatında ilk defa arı kovanı görecek olanların heyecanı görülmeye değerdi. Maskeleri giyerek kovan açmak için hazırlandık. Eğitim amaçlı maskeleri ve körüğü temin eden TEMEL PETEK firması sahiplerine teşekkürler...

Uygulamada ise kovanın nasıl açılması gerektiğinden başlayarak, arı ailesi yaşantısı, ana arının yumurtlaması, arıların doğumu, polen taşıyan arılar ve balın nasıl olduğu hakkında bilgiler verildikden sonra uygulamalı olarakta arı sokmasını, sokulunca iğnenin nasıl çıkartılacağını ve nelerin yapılması gerektiğini gösterdim.

Başlamadan önce ve iş bitiminde günün hatıra fotoğrafını çektik. Aradaki fark en güzel şekilde yansımıştır. İşte başarmanın mutlu sonu...GELECEĞİMİZİN TEMİNATI OLAN BU GENÇLERE HAYAT BOYU MUTLULUKLAR VE BAŞARILAR DİLERİM...

15 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Sayın başkanım,
ülkemiz arıcılığına yaptığınız katkılardan ötürü o öğrenciler adına teşekkürlerimi sunuyorum size.
iyiki varsınız!

Ali Türk dedi ki...

Selahattin abi tek kelimeyle süperrsin.Daha fazlasını istiyoruz senden::))

Murat Çakır dedi ki...

Selahattin Abi,

Keşke bizim öğrencilik zamanımızda da böyle uygulamalar olsaydı. Ben arıcılığa ilk adımı atabilmek için epey bir zahmet çekmiştim.

Yurtdışında bir çok okulun biyoloji laboratuvarında gözlem kovanlarında arı besleniyor. Arı yaşam döngüsü hızlı ilerleyen bir canlı olduğu için, kısa bir süre içinde yumurta, larva, pupa ve erişkin arı oluşu öğrenciler tarafından izlenebiliyor.

Bunun eğitime katkısının ne olabileceğinin değerlendirmesini eğitimcilere bırakarak, bu tür uygulamaların çoğalmasının geleceğimiz açısından umut verici olduğuna inandığımı belirtmek istiyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Selahattin Abi,
Yaptıkların yine takdire şayan şeyler, öncelikle bunun için kutlarım ve yüce Rabbimden sana uzun ömürler vermesini dilerim. Biliyorum ki sen hayatının sonuna kadar kendini insanlara birşeyler ögretmeye ve o pozitif enerjini yaymaya adadın ve buna devam edeceksin. Seni gururla takip ediyoruz. Emegine Saglık.
Saygılarımla

Yük. Kim. Ali Osman. Italya

Adsız dedi ki...

Bu çalışmada bize destek vererek bir ilki gerçekleştirmemize sağlayan veren değerli hocamız Selahattin GÜNEY Beyefendiye, bizleri yalnız bırakmayarak onurlandıran Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, bizimle beraber olan İlçe Tarım Müdürümüze Karaelmas ünüversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. İrfan KANDEMİR, Yar.Doç.Dr. Burak ÇOBAN'a ve değerli misafirlererimize şükranlarımızı sunuyorum.
Gelecek öğretim yılında yapacağımız uygulamalı tarım derslerinin temelini atmış olmanın sevinci içinde bir arı yetiştiricisi ve okul müdürü olarak sevincim ve gururum bir kat arttı. Her şey geleceğimizin teminatı öğrencilerimiz için
Mustafa ÜNAL
Ormanlı İlköğretim Okulu Müdürü

İlhami Uyar dedi ki...

Saygıdeğer başkanım,insan isteyince ne güzel uğraşılar faydalı uygulamalar ortaya çıkabiliyor,yukarıdaki yorumlara benim ekleyeceğim birşey yok,tüm kalbimle bu örnek çalışmalarını destekliyor,tertipleyenlere ve konuşmacılara saygılar,katılımcılara başarılar diliyorum.Sizi hep böyle güzel aktiviteler içinde görmek dileğiyle,iyi çalışmalar.

arıbeyi dedi ki...

Ballı Baba sana ve sana destek olanlara saygılarımı sunuyorum.25 yıl önce mezun olduğum Zir.Mes. Lisesinde arıcılık dersi görmemize rağmen arı ve arı kovanı görmeden mezun oldum.Şu an Zir. Fakültesinden mezun olanların çoğuda aynı şekilde mezun oluyor.
Daha sonra başladığım arıcılık çalışmalarımda yapılan engellemelerin en zor geleni de tarımcıların yaptığı oldu.
Yeterki destek verilsin biz arıcılara. Bu milletin ağzını burnunu bal içinde bırakırız biz.YALAN MI ?.
Sana yardımcı olan öğrencilerimizi ve eğitimcilerimizi kutluyorum. Harikasınız hepiniz.
SAYGILARIMLA
.

Adsız dedi ki...

selam selehattin abi bende orada ki öğrencilerden biriyim senin sayende yeni mesleğimi buldum arıcılık okulumuzda açılacak arıcılık kursuna bile adımı yazdırmaya gittim ben ise mavi tşirtlı kişinin önündekiyim seni selamlıyorum ballı baba

Adsız dedi ki...

en öndeki resimde kişi ise benim babam babamla grur duyuyorum baba seni seviyorummmmmmmmmmmmmmmmmm benim adım sümeyye

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Fazla söze gerek yok:Dostlar gerekeni söylemiş.

Arıcılara rehber,
Gençlere öğretmen,
Emsallerine örnek,
Türkiye'ye mihenk.

SÜPER Ballı BABA,
Helal olsun sana,
Sen çok çok ve mutlu yaşa.

Adsız dedi ki...

Sayın Selahattin Abi,

Başlıkta olduğu gibi yine bir ilk gerçekleşti gerçekten. Tüm emeği olanlara çok çok teşekkürler. Atalarımızın yüzyıllar önce söylediği "ağaç yaşken eğilir" sözünü ancak yerine getirebiliyoruz belki ama zararın neresinden dönersek dönelim kardır demişler ayıca. O yüzden kardayız aslında. Ülkemizde arıcıların ortalama yaşı düşünüldüğünde bu etkinliğin çok geç yapıldığı ortaya çıkmakta olsun geç olsunda güç olmasın. Lütfen tüm Türkiye'ye yayalım tüm okullarımızda bunu gerçekleştirelim. Onbinlerce okulumuz olduğunu düşünürsek ve herbirinden 1 tane arıcı yetiştirebilsek yıllar sonrasının arıcılarını hayal bile edemiyorum. Tekrardan çok çok teşekkürler, saygılarımla....

irfan kandemir

emin benli dedi ki...

Sayın Başkanım diyorum.İzmir nere ora nere ama benim gönlümde Başkanımsın.Keşke ortalıkta iş yapıyor gözüken başkanlar sizin yaptığınızın onda biri değil binde birini yapsalar.Tabi sadece arıcılık camiasında değil tüm Türkiye'de ve tüm işlerde.
Allahtan temennimiz her ile bir Selahattin GÜNEY göndermesi.

Adsız dedi ki...

hey naber arkadaşlar nasılsınız sizi sevgiyle selamlıyorm ve sizleri seviyorumben sümeyye ballı baba

Adsız dedi ki...

Merhabalar Selahattin abi,

Yüzyüze tanışmasakta yaptığınız etkinlikler web aracılığıyla takip ediyorum. Bir önerim olacaktı. Sınıfta verilen derste hocalarımız öne öğrenciler arka tarafa oturmuş, bundan sonraki eğitimlerde öğrencilerimizi öne alsanız hocalarımızı arkaya alsanız nasıl olur sizce? Öğrenciler konuya daha vakıf daha ilgili olmazlarmı?

Adsız dedi ki...

sağol selehatin abi seni sevigiyle selamlıyorum ve bekli beni ankara ben geliyorum sümeyye ünal