31 Mayıs 2009

KARA KOVAN AKTARDIK...

Düzce Dağ dibi köyünde arıları olan emekli Emniyet mensubu sayın Fikret YİĞİT abimizin satın aldığı kara kovanları aktarmak için Değerli dostum Yılmaz BİLGİLİ namı diğer ABAZA YILMAZ ile hafta sonu Düzce'ye gittik. hem arıları aktarmak hemde güzel bir video çekmek için iyi bir zamanlamaydı. Ne yazıkki satın alınan kara kovanlar geçen yıldan kalan arılar değil, bu yıl çıkan küçük oğulların konduğu kovanlardı. İçlerinden iki tanesinde biraz arı vardı (üç çerceve yavru bağladım) Güzel olan tek şey güzel insanlar tanımak ve çektiğimiz video oldu. Çünki kara kovanlar artık bu şekilde pek kullanılmıyor, benim arılıktada olduğu gibi sadece nostalji olarak bazı arılıklarda 1 veya 2 tane bulunuyor. Çok sık konmuş kovanların arasında bulunan bu kara kovanlar aktarılacak. Yılmaz abi kovanları aktarmadan önce bir kaç fenni kovanı kontrol etti, sonrada aktarma işimize başladık.
Aktarmak için açtığım en kuvvetli kovan, içinde yeni örülmüş peteklerde ana arı yumurtlamış ve doğumlarda başlamıştı. Arıcılığa başladığım yıllardan beri en çok severek yaptığım işlerden birisi kara kovanlardan arı aktarmak ve ormanlardaki ağaçlarda bulunan arıları ağaçları kesmeden kovanlara almaktı. Bu zevkimizi Fikret abi sayesinde bu yıl yaşamış olduk. Aktardığımız arıların kestane ağaçları çicek açıncaya kadar şuruplamasını tavsiye ettik. Bağladığımız ipleri haftaya kesmek lazım, inşallah bu işide Yılmaz BİLGİLİ abimle beraber gider yaparız.
Arı aktarma işimiz bitti, son bir fotoğraf çekerek oradan ayrıldık ama işimiz bitmedi. Sırada Yılmaz BİLGİLİ abimizin Saz köyde bulunan dağ evine gitmek var. Orada geçen yıl çok arısı vardı bu yıl arıları Ereğli'de, Saz köyde sadece 2 kovanı var. Gitmişken bakmadan dönmek olmaz iyiki de gitmişiz, gördüklerimize inanamadık. Otlar çok hızlı büyümüş her taraf rengarenk çicek. Kovanlara girecek olan arılar adeta akrobasi yapıyor, otları yolduk ve kovanı açtık... O neeeeee, ballıkda 5 çerceve kapalı yavru diğer çerceveler bahar balı dolmuş doğanların yerinede bal konuyor. Bu yüksek rakımlı yerde böğürtlenler açmadı daha, kestane ve ıhlamur alabildiğine var. Bizde gelecek günlere arıyı rahatlatmak ve bal koyacağı yeri hazırlamak için ikinci ballığı koyarak Ereğli'ye döndük. Allah tüm arıcılarımızın bereketini bol eylesin. (Video yüklemede googlede proplem var videoyu daha sonra yayınlayacağım)






Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünde okuyan ve arıcılık kursuna gelen Kadriye ile Fatma okuldan mezun oldular, buradan ayrılmadan önce vedalaşmak için aileleri ile birlikte ziyaretimize geldiler. Bundan sonraki hayatlarında onlara ve tüm öğrencilerimize başarı ve mutluluklar diliyorum.

4 yorum:

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

hocam kolay gelsin,

birde haberi detay olarak resimleseydiniz bizde kara kovan ve ağaç kovuğğundan arıları fenni kovana aktarma tekniğini öğrenmiş olurduk.

Ballı Baba dedi ki...

Zafer abi, videosu var ama yayınlayamadım yüklemede sorun var. En kısa zamanda yayınlarım inşallah. Özellikle Ana arıyı bulmak ve peteklerin bağlanması konusu çok önemlidir. ..

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli üstadım anlattıklarınız ve recrübelerinizi yansıttığınız için teşekkür ediyorum,arılardan yeni kovanlarında daha fazla verim beklemek sayın Yılmaz bilgilinin hakkı olması gerek,mezun olan öğrencilerdende öğrendiklerini ve güzel uygulamaları çevreleriyle paylaşmalarını ve öğretmelerini diliyorum,başarı dileklerimle.

Selahattin BERKHANOĞLU dedi ki...

Saygıdeğer hocam,
Sizler bu arıcılığa gönül vermiş emeklileri bizlere tanıttıkça; bende diyorumki son meslek arıcılıkne iyiki seçmişim. Fikret beyin arıları hayırlı olsun. Umarım sayın savcımızda yakında aramızdaki saygın yerini alır.
Ben baktıkça gözleri umut dolu meslektaşlarım Kadriye ve Fatma hanımlara bir ömür boyu başarılar diliyorum. Ne iyiki sınıf öğretmenliğini seçmişler.