30 Aralık 2009

KARAKOVAN YAPIMI...

Bir kaç arkadaşım karakovan yapımı için bu kış çalışmaya başladı. Ben daha önce kütüğü oyarak nasıl yapılacağını yazmıştım, ancak herkesin bu şekilde kalın kütük bulması veya oyması zor olur diye şimdi daha basit bir yöntemle yaptığım kovanı anlatmaya çalışacağım. Bu kovan modelini sayın Tahsin UYSAL beyin blogundan kopyalamıştım, kendilerine teşekkür ediyorum:http://uysalbal.blogspot.com/2009/10/taklit-kutuk-kovan.htmlÖncelikle ölçülere uygun bir malzemeyi bulmak lazım. Çam, kavak, söğüt, ıhlamur, ladin, göknar, gibi yumuşak lifli ağaçlar tercih edilmeli. Ben Alaplı İlçesinde bulunan İMKB Sanat Okulun atölye şefi sayın hocam Ekrem ÇAKMAK beye konuyu anlattığımda yardımcı olacağını söyledi ve işe ağaç boylarını kesmeyle başladık.Sırada ağaçların ince şekilde biçilmesi ve verilecek açıda yatar dairede kenarların alınması var,Şimdi ağaç boylarının düzeltilmesine sıra geldi, babamın mesleği marangoz olduğundan olsa gerek ki elimiz biraz yatkın. Hocam hadi bunlarıda sen hallet deyip öğrencilerinin yanına gitti,

Okulumuzun 11. sınıf öğrencisi Esra YILMAZ kestiğimiz parçaları tutkallıyarak bize veriyor bizde 40 santim çapında kestiğimiz kapakların etrafına parçaları tel zımpa ile montalıyoruz,
Parçalar yapıştrıldıkca kovanın şekli ortaya çıkmaya başladı, son parçayıda yapıştırıp tutkalın iyi kuruması için dışından telle bağladık, eyvahhhhhh... hocam demez mi bu çok güzel oldu bunu vermeeeemmmm... hocam kurbanın olayım ölçüler sizde makineler sizde, istediğiniz zaman daha iyisini yaparsınız. Şimdi git 2 gün sonra gel dediler ve oradan ayrıldım.


Şimdi kovanın dış yüzeyinin düzeltilmesi işine sıra geldi, okulda ki öğrencilerin maşallahı var her işi çok iyi beceriyorlar. 11. sınıf öğrencilerinden Doğan Can TÜRKÖZ bu işimizide halletti. Son olarak kovanın menteşeleri, taşıma kulpları ve açıp kapamak için mandallarıda vidaladık.

İşte bitmiş hali....... Şimdi ilkbaharda bu kovana güçlü bir arı koymaya sıra geldi. İşin ayrıntıları; Bu kovanın içerisine bildiğimiz elek kasnaklarından sırasıyla dizilecek ve her kasnağa 1 santimlik kılavuz petek bağlanacak. Özellikle kasnaklar 37 mm eninde kesildi, kasnakların temininde emeğini esirgemeyen değerli arıcı Enver ÖNER ağabeyime sonsuz teşekkürler. Bende bu kovandan yapmak istiyorum diyen olursa, 40 cm ve 30 cm çapında iki ayrı kovan için teknik resimlerinin çizimini yayınlayacağım. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen matematik öğretmeni Sayın Yaşar ALTINTAŞ hocama sonsuz teşekkürler.

16 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Güzel olmuş ellerinize sağlık. Emeği geçenlere teşekkürler.

SAYGILAR

HB dedi ki...

Bize de şöyle yardımını esirgemeyen hocalar ihsan eyle yarabbim.

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

başkan bu yaptığınız kovanı görünce eski yayıklar aklıma geldi kolay gelsin

Kenan GİŞAN dedi ki...

Amin.

Salih Gülgün dedi ki...

Güzel çalışma.Baharda karakovan yayınlarınızı takip edeceğim.Ben bu sene başaramadım.

TUYSAL dedi ki...

Merhaba Selahattin Bey,

Kovanla ilgili çalışmanızı izliyorum. Fotoğrafta görebildiğim kadarıyla kasnak çerçeveyi kovana koyduğunuzda oturuyor. Bunun oturmaması için ve kasnak dış yüzeyi ile kovan iç yüzeyi arasında arıların hareket edebilmesi için önlem alınmalı. Kovanın alt kısmında menteşeli yerde ve menteşelerin karşısına iki çıta hazırlamalı ve bu çıtalara kasnakların oturtulabileceği düzgün gedikler açılmalı ki tıpkı fenni kovanlarda olduğu gibi kasnak ( çıtayı) gerektiği zaman kontrol edilebilmeli ve de içi balla dolduğu zaman rahat bir şekilde balı almalı. Kasnakların bahsettiğimiz çıtalara rahat oturabilmesi için çıtadan alta kalan bölümü iki tarafından birer santim kadar alınmalı.

Naçizane işinize karışır gibi oldum ama bilirsiniz böyle bir kovanım var. Bir önerim daha var: Kovan çapı arttıkça çıta sayısının düşmesi daha uygun. 18-20 çıta gibi.

Kolay gelsin, mutlu yıllar.

Unknown dedi ki...

Başkanım, süper olmuş ,ne diyelim,modern karakovan....

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

hocam selamlar,

güzel ve pratik bir yöntem.
bende bir tane kara kovan yapmak istiyordum fakat kütük bulmak içini oymak düşündrürüyordu.bu yöntem güzel
sizinki kadar güzel olmasada yapmıyı deneyeceğim.

paylaşımınız için teşekkürler

Mesologgi bee dedi ki...

HAPPY NEW YEAR 2010
And best results with honey produce

TEMEL dedi ki...

Selahattin bey,
Yine profesyonelliğinizi kouşturmuşsunuz. Tebrikler.
Ayrıca bu kavana yeni isim bulmak lazım. Benim önerim, son günlerin güncel ve moda ismini verebiliriz mesela.. "KOZMİK KOVAN" Ama kapağına şifreli bir kilit koymalısın.
Kolaylıklar, Mutlu yıllar...

UNUTMAZSOY ARICILIK dedi ki...

HOCAM MUHTEŞEMSİN BAŞKA DİYECEK SÖZ YOK !!!


YENİ YILINIZI EN İÇTEN DİLEKLERİMLE KUTLAR DAHA NİCE YILLARI SEVDİKLERİNİZLE SAĞLIK MUTLULUK VE BEREKET İÇİNDE GEÇİRMENİZİ DİLERİM...

Hasan KALPAKLI dedi ki...

Başkanım sizin el attığınız her konu talep görüyor. Sizi takip edenler fenni kovandan vazgeçip kütük kovanlara geçecek. Türkiye'nin bal verimi düşecek. Laf aramızda benim de çok hoşuma gitti. Mutlu yıllar...

Θεοδόσης Κατσαρός dedi ki...

Dear friend Bali Baba,
I wish you all the best for a Happy New Year in 2010 with peace, healthiness, happiness and prosperity!

ÇAYLI dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ballı Baba dedi ki...

Yorum yazan arkadaşlar, hepinize teşekkür ederim.
Bu kovanda arıyı çalıştırma şeklini inşallah ilkbaharda yayınlayacağım. Kasnakların uçlarını birleştirip çaktım ve kovana rahatca girip çıkıyor. Sadece petekleri kasnaklara yapacaklar ve kasnaklar ballı olarak alınacak. Kovanın içi kasnakla sıralı dolacağı için hiç sorun olmayacak, görüntüleri görünce daha iyi anlaşılacağını umarım...

Adsız dedi ki...

Yusuf Elitok

uretiminmi artırma ve kaiteyi yükseltme ğayret ve çabasında olan tüm insanlara sayenizde saygılar,selamlar. kolaygelsin.
Önemli olan insanların kaliteyi yükseltme gayretlerini kötü amaçlı insanların istismar etmemeleri. Edildiğinde. Fenni Kovanlı çerçevelerde yapılan kasnak ballarından ne farkı olacaktır.