30 Ağustos 2010

VARROA MÜCADELESİ...

Birçok bölgede 2010 yılı bal hasatı bitmiş durumda. Şimdi yapılması gerekli işlerin başında arılarımızı 2011 yılına hazırlamak olacak. Arıcı dostlarım çok iyi bilirler ki arıya yapılacak en iyi bakım sonbaharda yapılan bakımdır. Öncelikle bal sezonu boyunca kovanlarımızda üreyen varroa parazitinden kurtulmamız lazım. Bunun için ülkemizde ruhsatlı birçok ilaç var. Bu ilaçlardan doktora çalışması ve saha çalışması benim arılığımda yapılmış olan İthal ABvarC listeye katılmış oldu. Şimdiye kadar yaptığımız varroa ilaçlamasında bu ilaç sayesinde büyük kolaylık geldiğine inanıyorum. 10 çerçeve arılı kovana bütün, 5 çerçeve arılı kovana yarım kurabiye yeterli.
varroa mücadelesi

Her zaman söylediğim gibi piyasada kaliteli ve ruhsatlı ilaçlar var. Unutmayacağımız konu ise, hiçbir ilaç en iyi ilaç değildir. Çünkü varroa, üst üste kullanılan ilaçlara karşı çok çabuk direnç kazanıyor. Bu nedenle her mevsim dönüşümlü ilaç kullanmak zorundayız. İlaçlamada başarılı olmanın yolu yavrunun en az olduğu dönemde ilaçlama yapmaktır. Yapılan varroa ilaçlamasından sonra arılarımızı gelecek yıla hazırlamak için genç arılarla kışa sokmak gerekiyor. Bunun için sonbahar şuruplamasını iyi yapmak lazım. Bulunduğunuz bölgede soğuklar başlamadan bir ay öncesinde sonbahar şuruplaması bitirilmeli ki, arılar aldıkları şurubu sırlayabilsinler. Genç arılarla kışa giren arılar mevcut kaybına uğramadan ilkbahara çıkar ki, bu genç arılar sayesinde daha güçlü kolonileriniz olur. Bu sonbaharda yine boş durmayacağız, yavru çürüklüğü ve varroa için yeni formullü organik ürünler üretmenin peşinde olacağız. İlk denememize başladık bile, inşallah başarılı oluruz ki bu başarımız Ülkemiz ekonomisine ve arıcılarımızın ekonomisine katkı sağlar.

2 yorum:

ÇAYLI dedi ki...

yazılarınız icin sag olun aslında ucuz kadar pahalı yokmuş bir büyügümüz ün sözüydü ama imkanlar en iyisini en pahalısına engel oluyor yavrucürüklügü vevarroa icin de aynı firma mı cıkaracak abi ülke ekonomisine vede arıcı ekonomisinede faydalı olması dileklerimle saygılar

ARICISERKAN67 dedi ki...

selamunaleykum...

Uygulaması basit etkisi güçlü bir ilaç tavsiyeniz için teşekkürler.

Ayrıca arka fondan gelen melodi harika olmuş.:))

İyi çalışmalar.....