PLACHTA ülkesinde eşi ile birlikte 200 koloni ile arıcılık yapıyor. Misafir olarak bulunduğu ilimizde kendisi ile sohbet etme imkanımız oldu. Evde uzun uzun arıcılıktan konuştuk . Eşi ile çok uyumlu olarak arıcılık yaptığını anlattı, Polonya bizim ülkemizden daha soğuk olduğu için bal mevsimininde çok kısa olduğunu söyledi. Başarılı olmak için arıları kışa çok iyi hazırlamak gerektiğini anlattı. Bu konuşmaların neticesinde konuştuklarımızı birde arılıkta uygulamalı olarak yapalım dedik. Arıcılık yapan arkadaşlarımdan Yılmaz BİLGİLİ ile evde kahvemizi içerken yarının programını yaptık. Ertesi gün öğleden sonraya arılıkta çalışmaların programını bitirdik ve ayrıldık.
Ertesi günde Yılmaz bey ve değerli arkadaşımız Fikret BAYDEMİR, tercüman olarakta kızım Esra GÜNEY ile arılığa giderek Walentu'nin arıcılık bilgilerinden istifade etmek istedik. Ülkelerinin soğuk olduğunu ve bal sezonunun çok kısa olduğunu söyledi. Buna rağmen arılarını çok iyi geliştirerek kovan başı 20 kilo ve üzeri bal hasat ediyorlar. Arılarını kışa hazırlarken mutlaka bölme tahtası ile daralttığını ve en fazla 6 çerçeve kaldığını söyledi.
Bizde arılığa sık sık gidemeyen Yılmaz kardeşimize yardımcı olalım dedik, aldığı kekleri arılara vermek için Fikret kolları sıvadı. Kestiği kekleri arıların üzerine koyduk. Gördüğümüz o ki bizdeki arıcılık hiçde küçümsenecek değil. Bizim buralarda yapmaya çalıştığımız arıcılık ile bir çok yerdeki yöntemler hemen hemen aynı.
Arıların kovanlarında fazla olan çerçeveler alındı. Üzerlerine kekleri kondu. Akşam iftar yemeği olarak Yılmaz kardeşimizin hazırladığı inanılmaz güzel yemeği hep birlikte yedikten sonra, Fikret kardeşimizin hazırladığı tavşan kanı çaylarımızıda yudumlarken Walentu PLACHTA bu gününün çok güzel geçtiğini ve çok mutlu olduğunu bu vesile ile bir dostluk köprüsünün başladığını söyledi. Artık hava iyice karardı... Çalışmalar... TIKLAYIN
1 yorum:
Sayın başkanım;
Bu konu ile ilgili yayınladığınız filmin linkinde sanırım bir problem mevcut.. Saygılarımla..
Yorum Gönder