15 Ocak 2008

FARENİN ZARARI....

Başarı küçük ayrıntılarda saklıdır, unutmayalım. Arılı kovanların kışa girerken gerekli bakımını yapmak yeterli diye düşünmeyin. Kovan uçuş delikleri mutlaka daraltılmalıdır, ancak bununda bir ölçüsü vardır. Arılı çerçeve başına bir santim olarak hesaplanır. Eğer siz daraltma yapmazsanız arılar propolis ile zaten daraltır, burada pek sorun yok gibi görünsede esas sorun uçuş deliğinin yüksekliğidir. Biliyoruz ki arılar 4.2 milimetrelik deliklerden rahatlıkla çalışırlar, buna göre deliğin yüksekliği 6-8 milimetre gibi olması çok uygun olur. Aksi halde yüksek olan uçuş deliklerinden içeriye bazı canlılar girebilir. Kış aylarında en çok fareler kovanları tercih ederler ve büyük zararlar verirler. En kötüsüde içerdeki polenli petekleri yemeleridir, videoda görüldüğü gibi arılarınızda ölürler. AMAN DİKKAT... Birde unutmayın fareler içeride idrarlarını bırakırsa sağlık açısından çok tehlikeli olduğu gibi aynı kovana arı koysanız bile arılar kovanı terk ederler. Bu görüntüleri bizimle paylaşan değerli arıcı kardeşim Fikret BAYDEMİR'e teşekkür ediyorum. Arılığı inanılmaz güzel bir yerde, ama orman bölgesi olduğu için bu sorunlardanda kurtulması biraz zor.

4 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

amanınnnnn, en korktugum ve iğrendiğim hayvan.İnşallah benim başıma gelmez bu vahim olay,kitaplarda okuyoruzda başımıza geleceğini hiç hesap etmeyiz;inşallah öyle bir durumla karşılaşmam..

İlhami Uyar dedi ki...

Bildiğim kadarıyla kireç ve yanık araba yağı olan yerlere fareler kesinlikle gelemiyorlar,çadırlarda denedim çok faydlı oldu,eminim Fikret Baydemir beyde uygulama yaparsa faydasını göreceğine inanıyor,kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Hayyam dedi ki...

Ben daha pratik bir önlem öneriyorum arılığınızda bir kedi besleyin.Ben yıllardır bahçemde tek fareye rastlamadım

huseyin kabil dedi ki...

bır kaç gün önce yazıyı okumuştum ama petelığıme şimdiye kadar böyle bir şey olmamıştı
bu gun hava guzeldı petekliğimi kontrole gıtmıştım rast gele bir kaç kovan baktım korktuğum başıma gelmışti 1 kovana fare gırmıştı herhalde yeni idiki fazla zarar vermeden arı mevcudunu hemen başka kovana aktarıp durumu duzelttim ama bundan sonra her halde hep korkacağız inşallah tekrar başımıza gelmez arkadaşların dikkatini çekmek lazım bu konu çok önemlidir telafisi bile yoktur
hoşçaklaın