30 Ocak 2010

KIŞ MANZARALARI...

Güzel ülkemizin değişik yörelerinde çok güzel kış manzaraları yaşıyoruz. Arılarımız ise çok yerde kış salkımına girmiş durumda. Böyle karlı havalarda yapılacak en doğru işlerin başında ise kar altında kalan kovanlarımızı kesinlikle açmamalıyız.
İlk fotoğraf sahile 150 metre mesafede bulunan benim arılık, ikinci fotoğraf benden daha yüksekte bir köyde olan arıcı kardeşim Fikret DEMİRCAN'ın arılığı. Bu gibi durumlarda kovanların üzerinde bulunan kar ağırlık yapmasın diye alınabilir çünkü bazen ağırlıktan kovanlar devrilebilir.

Karla kaplanan kovanların etrafı ve kardan kapanan uçuş delikleri açılmamalı, eğer kar erimişse veya kovanlar yüksek sehpalar üzerinde ise güneşi gören arılar dışarı çıktığında kar üzerine düşer. Kar üzerine düşen arılar tekrar kalkamayıp ölürler. Bu durumda kovanların önleri uçuş istikametinde ki karlar 3 - 5 metre temizlenmeli veya karın üzerine ot-saman gibi malzemeler atılarak düşen arıların ayakları ıslanmadan kalkmaları sağlanmalı. Fotoğrafta görüldüğü gibi bizim arılarımızda bu sorunu yaşadık, Bizim bölgede kovanlarımızda yavru hiç eksilmediği için düşen arıların içinde erkek arıların varlığıda görülüyor.

Arıcılar olarak sadece arılarımızı düşünmemeliyiz, sıcak evlerimizde otururken zor kış şartlarında dışarıda kalan insanları düşünelim, onlara destek veren kurum ve kuruluşlara gerekli yardımları elimizden geldiğince yapalım. Dili olmayan hayvanları düşünelim, evimizde soframızdan artan ekmek kırıntılarını yemeleri için birazcık karını temizlediğimiz yere artıklarımızı koyalım ki onlarda karınlarını doyurabilsinler. Üzerinde yaşadığımız bu Dünya tüm canlılarla bir bütündür.
Kış günlerinde evinizde balık tüketiyorsanız, sizlerle kendi yaptığım bir HAMSİ PİLAVI tarifini paylaşmak istiyorum. Ayıklanan hamsilerin kılçıkları çıkartılır, 20-30 tanesi unlanmadan tavada pişirilir. Çiğ olanları sırtları dışa gelecek şekilde borcam tepsiye dizilir, isteğe bağlı olarak 2-3 tane defne yaprağı konur. İçine konacak pilav ayrı bir kapta yarıya kadar pişirilir, suyunu çekmeye başladığında tepsideki hamsilerin üzerine bir sıra pilav üzerine tavada pişirilen hamsilerden bir sıra konur. Pilav ve hamsilerin konması sırasında 5-10 adet tane karabiber ve az kuş üzümü konur. En son olarak pilavın üzeri çiğ hamsilerle örtülüp fırına verilir. Hamsilerin üzeri kızarıncaya kadar yarı pişmiş olan pilav da pişmiş olur AFİYET OLSUN...

3 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Selattin Bey:

Arıların kışta çıkmasını önledik, kuşları besledik, arkasından hamsili pilav oh afiyet olsun, yarasın.

ÇAYLI dedi ki...

abi size afiyet olsun inşallah

İlhami Uyar dedi ki...

Saygıdeğer başkanım,toplum olarak çevremize yapabileceğimiz katkımız mutlaka vardır,herkes kendi ilgi alanına göre yararlı işler yapabilir,bu konularda ki öncü haraketlerinizden dolayı sizi ve sizinle beraber fikir üreten ,emek sarfeden insanlara en içten sevgi ve saygılarımı sunuyor,kolaylıklar diliyorum.