7 Mayıs 2007

ARI SÜTÜ ÜRETİMİ

Arı ürünleri içinde en değerlisi sayılan bir üründür.Bir çok üretim şekli olmasına rağmen, burada arıcılığa yeni başlayan lar için bir-iki basit yöntemden bahsedeyim. Ticari üretimler için ayrıca görüşürüz.
Bildiğimiz gibi kovandan ana arıyı alırsak arılar ana arı yapmak için bir kaç yumurtayı ana adayı olarak beslemeye başlayacak bu rada bizde arıları biraz şuruplarsak daha çok arısütü üreterek bu yavruları besleyecekler 72 saat sonra kovanı açarak bu sütleri derlememiz yeterli olacak. İşte en basit yolla ARISÜTÜ üretimi yapılmış olur.


Eğer biraz daha teknik olarak üretmek isterseniz işte o zaman bu arkadaşlar gibi eğitim almak gerekiyor.

En azından bu işi yapan bir çok arkadaşa ulaşmak mümkün. Bu tür çalışmaların video görüntüleride var artık bunlarda temin edilebilir.Bu arkadaşların ,ilk denemesiydi 40 gr arısütü derlediler. Larva transferi yaparak çalıştılar.
Daha teknik çalışarak hem süt üretimi artışı olacak hemde bir kaç ana arı yetiştirme şansı olacaktır. Bu yöntemle çok sevdiğiniz iyi huylu ve bol bal yapan kovanlarınızın ana arısından istediğiniz kadar üretme şansını elde edeceksiniz. Resimde Zonguldak'ta düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursunda kursiyerler yüksük yaparken. Gerekli olan çok basit bir kaç malzemeye ihtiyacınız olacak, ana arı memesi yapmak için 9 mm çapında 15-20 cm uzunluğunda bir yüksük yapma çubuğu, bal mumu eritme kabı, yüksükleri yapıştıracağımız çıtalar, ki bunlar boş çerçeveye 2 veya 3 adet takılıyor. Eğer aynı anda süt ve ana arı üretmeyi planlıyorsanız ana memelerini çıtadan rahatca koparabilmek için küçük kotraplak parçacıkları iyi olur. Bütün bunları hazırladıktan sonra, piyasada çok değişik larva transfer kaşıkları var bunlardan birtane yeter.
Sol resimde kırmızı işaretli gözlerdeki larvaları alarak sağdaki yüksüklere daha önce azda olsa koyduğumuz arı sütünün üzerine bırakmakla larva transferini tamamlamış oluruz. Ortadaki resimde larva transfer kaşığının kullanımı görülüyor. Dikkat edilmesi gereken konu işimizi çok hızlı olarak ve güneşe maruz bırakmadan yapmak lazım. Aksi halde larvalar ölür.

Hiç yorum yok: