27 Mayıs 2007

YÜKSÜK YAPIMI (ANA ARI MEMESİ)...

Yıllar önce yapmaya çalıştığım ana arı yüksüklerinin aklım sıra en güzel şimşir ağacından yapılan malzemeden düzgün çıkacağını düşünmüştüm. Aslında güzel bir ATA sözümüz derki; "Ekmeği ekmekciye ver birde başına vur" Ne kadar doğru. Sanayi çarşısında ağaç torna işi (çıkrıkçı) yapan çok sevdiğim ustam Yavuz ÇAM (Rahmetli oldu) ağaç işini bilen adam. Bal mumu eriyince ağaca sarılır ve çıkmaz dedi. Onun bu vakumunu bozacak hava boşluğuna ihtiyaç var. Bunun için yüksük yapımında en güzeli geniş dokulu ağaç kullanmak lazım. Kayın ağacı bu iş için mükemmel. Yüksüklerin yapılacağı mumlar mutlaka ve mutlaka hijyen olmalı bunun için hiç kullanılmamış peteklerden faydalanmak lazım. Veya yakınınızda petek üreten firma varsa oradan steril olarak petek yapılmadan önce pestil dedikleri mumlardan alabilirsiniz. Eritme işlemi Benmari usulü olmasında fayda var çünkü ateş bal mumunu direk eritirse yanma meydana gelir ve mumdaki sağlığı bozar. Bunun için piyasada arıcılık malzemesi satılan yerlerde çok güzel mum eritme ibrikleri satılıyor. İbriğin üzerini açarsanız harika mum eritme kabı oluyor. Şimdi yüksük yapma çubuğumuzu sürekli suyun içinde saklamamız gerektiğini unutmayalım. ıslak yere bal mumu yapışmaz. sudan çıkarttığımız çubuğu hafifce silkelersek ucunda su damlası kalmaz, bunu erimiş bal mumunun içine 90 derece dik olarak 0,5 cm kadar batırıp çıkertalım. Eğer mum çok sıcaksa yüksükler çok ince olur bunun için 2-3 defa muma batırmak gerekebilir, sonra suyun icinde soğutup parmaklarımızın arasında hafifce döndürerek çıkartalım. İşte yüksüklerimizi hazırlamaya başladık. Nekadar lazımsa o kadar yapmaya devam. Çoçuklar bu işi iyi yapıyor... Hem işimiz arıcı yetiştirmek değilmi...
Çıtalara yapıştırma işi kolay. Erimiş mum dan biraz çıtaya damlatıp yüksüğü dik olarak üzerinde tutmak yeterli. Ana arı üretimini düşünüyorsanız yüksükleri çerçeveye yapıştıracağınız küçük kare çıtalara yapıştırmanız işinizi kolaylaştırır. Halil BİLEN'in blog da güzel resim var.

Hiç yorum yok: