9 Mayıs 2007

PROPOLİS ÜRETİMİ

Propolis: Korunan şehir (Yunanca) Arılar kovanda çok çeşitli kullanım amaçlı bitkilerin değişik yerlerinden kısmen yalayarak kısmende toplayarak derlediği içeriğinde çok değişik kimyasal maddelerin olduğu açık sarı dan koyu kahve rengine kadar değişik renklerde olan yapışkan bir madde.
Değerli arıcı arkadaşlarım bu güne kadar konuştuğum bir çok ildeki arıcıların hemen hepsi bu yapışkan maddeyi kazıyıp atmışlardır. Uludağ arıcılık dergisinde yayınlanan bir makalede çok ilginç bilgiler var bunlardan bir tanesi asrın buluşu denmesi işin önemini anlatmaya yeter zannedersem. Diş dolgusundan tutun da yanık merhemine kadar..... Ben kurslarda şunu söylüyorum kellere ve ölüme çaresi yok. Bitki tohumlarının uzun süre korunması için kaplanması....
Ne yazık ki arıcılarımızın yeterince bilgilendirilmemesi sonucu şu anda Türkiye piyasasında 15- 30 YTL gibi komik rakamlara alınıyor, işlendikden sonraki fiyatına inanamıyacaksınız, işleyenlerin söylediği içinde posa çok, evet bir miktar posa var ama o posanın kedi, köpek mamalarına ve civciv yemlerine antibiyotik olarak katıldığını söylemiyorlar.
HEYYYYYYYYYYY....ARICI ARKADAŞLAAARRRRRRR Yıllar önce okuduğum bir yazıda Japonyada ham propolis 50.000 Japon yeni idi. Akıllı olalım, akıllı.... Bakın hiç bir şey yapamazsak ucuz alkolle veya ispirto ile eritip kovanlarımızın dışına sürelim. Hem kovanlarımızı kimyasallardan uzak tutarız, hemde uzun ömürlü olmalarını sağlarız. Çünki ağaç koruyucu özelliği var.
Üretimi kolay ama çok fazla üretilmiyor. Kovan başına 600 gram civarında yıllık. Özel üretim malzemeleri (Propolis trapı) piyasada satılıyor. Kovan uçuş deliklerinde baharda çok oluyor, Çerçeve aralarında var. Örtü tahtası kullananlar epeyce üretebilir, tahta araları dolu. Eğer toplamak için trap kullanıyorsanız, buradan propolisleri kolay çıkartabilmek için mutlaka derin dondurucuda bir kaç saat bekletin. Çünkü soğuyan propolis kırılkan oluyor ve çok kolay çıkıyor.

Karakavuz köyünde arıcılık yapan Adnan İLİK, ilkbahar bakımını yaparken kovanlarından kazıyarak biriktirdiği Propolisleri ispirto ile eriterek, kovanlarının iç ve dışını bir güzelce boyadı. Bu şekilde kovan içine mikrop öldürücü olarakta iyi bir yöntem.

Hiç yorum yok: