4 Mayıs 2007

ARICILIK NEREDE YAPILIR ?

Dünya haritasına baktığımızda ALLAH bizlere özel bir Ülke bahşetti diyebiliriz. Hiç bir ülkede bu kadar güzel bitki örtüsü göremezsiniz. Türkiye bir başdan diğer başa kadar arıcılığa el verişli bir ülkedir, onun içindirki Dünyada arıcılıkta Çin'den sonra 4.2 milyon arılı kovan ile ikinci sıradayız. Kanaatimce fazla söz söylemeye gerek yok, arıcılık önce beyinde başlar; sonrasında arımızı koyacak yeri zaten bulursunuz. Devrim OSKAY -Susan bu resimde her şeyi anlatıyor demektir.
Kovanları yerleştireceğimiz yerler mahalle içinde de olsa çok iyi yerleştirilmeleri halinde çevreye asla zarar vermeyecektir. Değerli hocam Sayın: Nizamettin KAYRAL Bakırköy'deki evinin balkonunda çok uzun yıllar arı beslediğini biliyorum ve haladaha orada ürettiği balın lezzetini başka bir yerde bulamadığını söyler. Kovanlarımızı geniş yatağı olan dere kenarlarına ve çok rüzgar alan sırt yerlere koymamalı. KDZ. Ereğli'de emekli Hikmet AKTÜRK arılarını evinin üzerine koydu. Bu konuda güzel bir ata sözümüz var. Alçağa koyma sel alır, yükseğe koyma yel alır diye. Atalarımız en güzel arı yeri en iyi yeriniz olsun der. Ulaşımı kolay ama yol kenarı ve hayvan otlağı olmayan yerler tercih edilmeli. Arılar yazın örtü, kışın kuytu yerleri sever. Yazın güneşin sıcağından kışın ise sert rüzgarlardan korunan yerler olmalı.
Dünyada arıcılık artık sadece balı için değil diğer ürünlerin yanında ekonomiye 200 kat katkı sağlayan polinasyon (bitkilerin döllenmesi) için yapıldığını biliyoruz. Hatta Amerikada bir arılı kovanın meyve bahcesine konma kirası 150 dolar olduğunu söylersek işin ciddiyeti dahada iyi anlaşılır. Artık bizim ülkemizde de teknik yapılan tarım sayesinde arıcılık ön plana çıkmaya başlıyor. Bu güzel çalışmalar sayesinde kentli- köylü artık daha kolay arıcılık yapabilecek anlamına gelir. İntaniye mütehassısı Doktor Fikret KARAKAYA evinin önündeki havuz başına arılarını koydu.
Arıcılık bir yerde yapılmaz.... SİZİN YAPMADIĞINIZ YERDE !!!!

1 yorum:

çağrı saltık dedi ki...

güzel ama fotlar nerelerde çekildi ve nasıl arılar sokmadılar sizi